Ana Sayfa / Kime Ait / 2023 asgari ücret 10 bin lira olur mu?

2023 asgari ücret 10 bin lira olur mu?

Asgari ücret 10 bin lira olacak mı? AKP seçimler öncesi asgari ücrete tarihe geçecek zam yapacak. 2023 asgari ücret zammı TC’nin gördüğü en büyük zam olacak. Numan Kurtulmuş asgari ücret için çok büyük konuştu beklenti 10 bin lira oldu.

Asgari ücret 2023 10 bin lira olur mu sorusu. 2023 yılında asgari ücrete yapılacak zam oranı hakkında birçok tahmin yapılırken, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, yeni asgari ücretle ilgili açıklamada bulundu. Türkiye’de çalışan kesimin yüzde 45’ini oluşturan asgari ücretliler, hayat pahalılığı karşısında tatmin edici bir rakam bekliyor. İşte, 2023 asgari ücrette son durum…

Asgari ücretliler için en yüksek harcama kalemlerinden birini oluşturan gıdada enflasyon yüzde 90’ın üzerine çıkarken 2023 yılında asgari ücretin ne kadar olacağı şimdiden merak konusu.

2023 Ocak asgari ücret zammıyla ilgili çeşitli tahminler yapılırken, bu konuda bir açıklama da hükümetten geldi.

“ASGARİ ÜCRETTE ÇOK YÜKSEK BİR…”

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, dün (6 Kasım 2022 Pazar günü) katıldığı canlı yayında asgari ücretle ilgili son durumu paylaştı.

2022 yılı içerisinde asgari ücrete iki kez iyileştirme yapıldığını hatırlatan Kurtulmuş, “İnşallah bu yıl sonu yani daha doğrusu önümüzdeki yıl başı itibarıyla asgari ücrette yine çok yüksek bir, vatandaşımızı memnun edecek, çok titiz çalışmalar sonucu vatandaşımızın alım gücünü artıracak bir asgari ücret belirlemesi olacak” ifadelerini kullandı.

numan-kurtulmus-asgari-ucret-aciklamasi.jpg
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş

YENİ ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

2023 yılında uygulanacak asgari ücret, aralık başı toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek.

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren asgari ücret zammıyla ilgili ise çeşitli iddialar ortaya atılıyor.

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

CNN Türk canlı yayınında bugün (7 Kasım 2022 Pazartesi günü) açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “Asgari ücretin 8 bin 250 lira bandında olacağını düşünüyorum ancak bunun üzerinde de bir rakam olabilir” dedi.

Erdursun’un değerlendirmesi şöyle:

“Geçen yılın enflasyon oranı ile bu yılınkini karşılaştırdığımızda geçen yıla göre yüksek bir enflasyon yaşıyoruz. Geçen yıl ocak ayında asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı. Yüzde 30 da temmuz ayında yapıldı. Yüzde 80’in üzerinde zam yapılmış oldu.

Asgari ücrete zam konuşulurken, minimum düzeyde en düşük yüzde 50 seviyesinde zam yapılır. Asgari ücretin 8 bin 250 lira bandında olacağını düşünüyorum ancak bunun üzerinde de bir rakam olabilir.

ozgur-erdursun-asgari-ucret-aciklamasi.jpg
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun

“TÜM MALİYET İŞVERENİN ÜZERİNDE”

Asgari ücreti ödeyen işveren ve esnaftır. Hükümetin asgari ücreti biz daha iyi yapacağız derken elini taşın altına koyması, işverene destek olarak asgari ücreti artırması gerekir.

Asgari ücret zammını devlet vermez. İşverenler ve esnaf verir bu nedenle de asgari ücrete yapılacak zammın tüm maliyeti işverenin üzerindedir.

Devlet destek vermezse yapılacak zam direkt tüm ürünlere, hizmetlere yansır, enflasyon artışı daha hızlı artmaya devam eder. Asgari ücrete zam yapılmalı diğer çalışanların bu enflasyon ortamında suçu ne?

“DEVLET DESTEĞİ OLMAZSA İŞVERENİN MALİYETİ ARTAR”

Devletin elini taşın altına koyarak destek vermelidir. Mesela 2018 yılında asgari ücret 1603 liraydı devletin desteği devletin desteği 150 liraydı.

Şu anda asgari ücret 5 bin 500 lira, devletin desteği 100 lira. Daha fazla destek vermesi gerekiyor ki maliyet artmasın. Maliyet artarsa işveren, esnaf bunu fiyatlarına yansıtır.

Biz bugün yaşadığımız enflasyondan daha yüksek oranda enflasyon yaşarız ve yapılan zammın da anlamı olmaz.”

İlginizi Çekebilir

İstanbul su zammı yüzde 36

İstanbul suya ne kadar zam geldi kaç para oldu bilgisi. İstanbul’da suya yüzde 36 ile …

Sınırsız Hosting