Ana Sayfa / Gündem / 3 Mayıs Türkçülük günü mü, milliyetçilik günü mü

3 Mayıs Türkçülük günü mü, milliyetçilik günü mü

3 Mayıs ne günü ve kim nasıl kutluyor sorusu. MHP’ye yakın gruplar 3 Mayıs’ı milliyetçilik günü olarak kutlarken diğer kesim ise 3 Mayıs Türkçülük günü olarak kutluyor. Peki 3 Mayıs’ta ne oldu neden Türkçülük ya da milliyetçilik günü olarak kutlanıyor anlamı önemi ne. 3 Mayıs Türkçülük gününün 76. yıl dönümü! Irkçılık-Turancılık davasının gerekçelerinden biri olarak gösterilen Hüseyin Nihal Atsız – Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasından sonra yaşanan “Ankara Nümayişi”ni anmak amacıyla, ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde kutlanmıştır.

3 Mayıs Türkçülük ya da Milliyetçilik gününün önemi ne, o tarihte ne olmuştu ve neden o gün özel gün olarak anılıyor? İlk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkûm tarafından kutlanmıştır. Daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçüler Günü adını almıştır.

 

3 Mayıs Türkçülük Günü nasıl ortaya çıkmıştır?

Her sene 3 Mayıs’ta kutlanan Türkçülük günü ilk kez 3 Mayıs 1944‘de Nihal Atsız ile Sabahattin Ali arasında açılan “Irkçılık – Turancılık” davasından sonra başlamış, Ankara Nümayışı’nı anmak amacıyla her sene aynı tarihte Türkçülük Günü kutlanmaya devam etmiştir. Türkçülük Günü, ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkûm tarafından kutlanmıştır. Daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçülük Günü adını almıştır.
Irkçılık-Turancılık Davası, 7 Eylül 1944’te başlayan ve 29 Mart 1945’e kadar süren, Türk siyasetinde önde gelen 23 ismin Irkçılık-Turancılık suçlamasıyla yargılandığı sürecin adıdır. Toplam 65 oturum sürmüştür. Yargılama sonucunda Zeki Velidi Togan, Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Reha Oğuz Türkkan, Cihat Savaş Fer, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal çeşitli cezalara çarptırıldılar.
Bu davanın açılması ise Nihal Atsız, o dönemin başbakanı Şükrü Saraçoğlu’na 1 Mayıs 1944 tarihinde Orhun dergisinde yazdığı açık mektup sebep oldu. Bu yazıda Nihal Atsız, devletin içine komünist kadroların yerleştirildiğini düşünmekte ve bazı isimleri şikayet etmiştir ki bunların arasında ise Ahmed Cevad Emre, Sabahattin Ali, Sadrettin Celal Antel ve Hasan Âli Yücel de vardır.
Bu açık mektupta yer alan hakaret içeren yazılar nedeniyle Sabahattin Ali, Hüseyin Nihal Atsız hakkında dava açar. 3 Mayıs 1944 yılında dava başlar. Bu sırada Nihal Atsız’a destek vermek isteyen Turancı gençler, Ankara Ulus Meydanı’na İstiklal Marşı okuyarak yürüyüşe geçerler. Başbakanla görüşmeleri kabul edilmeyen gençler, güvenlik güçleri tarafında gözaltına alınmıştır. Bu gösterilerde tutuklanan gençlerin sayısı 165 olarak belirtilir. Ankara Nümayişi olarak anılan bu olayda Milliyetçi Hareket Partisi kurucusu olan ve o sıralar üsteğmen olan Alparslan Türkeş de gözaltına alınır.

 

Irkçılık-Turancılık davası nasıl sonuçlanmıştır? Fethi  Tevetoğlu, Alparslan Türkeş, Nurullah Barıman, Zeki Özgür Sofuoğlu, Fazıl Hisarcıklı, Hüseyin Nihal Atsız, Hüseyin Namık Orkun, Nejdet Sançar, Saim Bayrak, İsmet Rasin Tümtürk, Cihat Savaş Fer, Muzaffer Eriş, Fehiman Altan, Yusuf Kadıgil, Cebbar Şenel, Zeki Velidi Togan, Orhan Şaik Gökyay, Hikmet Tanyu, Reha Oğuz Türkkan, Hamza Sadi Özbek, Cemal Oğuz Öcal, Sait Bilgiç olmak üzere toplam 23 sanık yargılanmıştır. 29 Mart 1945 Perşembe günü verilen kararla 13 sanık beraat etmiş, Prof. Dr. Zeki Velidî Togan, Hüseyin Nihal Atsız, Reha Oğuz Türkkan, Nurullah Barıman, Cihat Savaşfer, Nejdet Sançar, Dr. Fethi Tevetoğlu, Alparslan Türkeş, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal’a 10 yıla kadar uzanan değişik hapis ve sürgün cezaları verilmiş, öteki sanıklar beraat etmiştir. Daha sonra dâvâ Askerî  Yargıtay’a taşınmıştır.
Yüksek Mahkeme 1. İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi’nin bu kararını “usul ve esas yönünden” bozmuştur. Tutuklu sanıkların hemen salıverilmesini ve davanın 2. Sıkıyönetim Mahkemesinde görülmesini kararlaştırmıştır. Bu karar, 26 Ekim 1945 günü, yıldırım telgrafı ile İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığına bildirilerek tutukluların hemen salıverilmesi sağlanmıştır. Böylece, kimi Türkçüler için 1 yıl beş buçuk ay süren hapis ve zindan hayatı sona ermiştir. Zeki Velidi Togan, Alparslan Türkeş, Nihal Atsız, Reha Oğuz Türkkan, Cihat Savaş Fer, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal 26 Ekim 1945’e kadar tutuklu kalmıştır. Askerî Yargıtay’ın 87 sayfa tutan kararında, her sanığın durumu ve kendisine yöneltilen suçlamalar ayrı ayrı değerlendirilerek, onların her biri için ayrı aklama kararı verilmesi öngörülüyordu.3 Mayıs’ın ilk yıldönümü 1945 senesinde o sıralarda Tophane’deki Askerî Cezaevinde tutuklu bulunan bir grup Türkçü tarafından örtüsüz bir masa etrafında yapılan bir toplantı ile anılmış, daha sonraki yıllarda ise çeşitli törenlerle kutlanmış ve Türk milliyetçilerinin bir geleneği Türkçülük Günü oluşmuştur.

Türkçülük Günü ne zaman?

Türkçülük günü bu yıl 3 Mayıs 2021 Pazartesi günü kutlanacak.

Irkçılık-Turancılık Davası nedir?

Irkçılık-Turancılık Davası, 7 Eylül 1944’te başlayan ve 29 Mart 1945’e kadar süren, Türk siyasetinde önde gelen 23 ismin Irkçılık-Turancılık suçlamasıyla yargılandığı sürecin adıdır. Toplam 65 oturum sürmüştür. Yargılama sonucunda Zeki Velidi Togan, Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Reha Oğuz Türkkan, Cihat Savaş Fer, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal çeşitli cezalara çarptırıldılar.

Irkçılık-Turancılık Davasının Arka Planı

II. Dünya Savaşı döneminde, Türkiye dış politikasını savaştan kaçınmak üzerine inşa etmiş, savaşa katılması yönünde baskı yapan Müttefik Devletlere askeri ve lojistik eksiklikler bahane edilerek savaş dışı kalınmaya çalışılmış, Nazi Almanyası’nın üstün başarılar kazandığı 1943’e kadar Nazi Almanyasıyla oldukça yakınlaşılmış ve hatta Türk askeri gözlemci heyeti Belgorod’da o sıralarda Kursk Muharebesi’ne hazırlanmakta olan Alman ordusunun hazırlıklarını incelemiş, 6. ve 7. Panzer Tümenlerinin yer aldığı Harkov Tatbikatı’na katılmışlardır. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Franz von Papen, Enver Paşa’nın kardeşi iş adamı ve eski asker Nuri Killigil aracılığla Turancılığı örgütlemiştir. 1943’ten sonra Mihver Devletlerin kademe kademe yenilgileri dolayısıyla Türk hükümeti, Nazi zaferleri dolayısıyla izin verdiği Nazi yanlısı bu hareketi baskılamış, bu baskılamaların sonucu olarak da Turancı çevrelerin sivri dili olarak isim yapmış edebiyat öğretmeni Nihal Atsız, başbakan Şükrü Saracoğlu’na Orhun dergisinde iki açık mektup yazmış, bu mektuplar sonucu Nihal Atsız’a karşı açılan dava basında Irkçılık-Turancılık davası olarak adlandırılmıştır.

Irkçılık-Turancılık Davası hakkında yazılmış eserler

    • Alparslan Türkeş, 1944 Milliyetçilik Olayı, Yaylacık Matbaası, İstanbul, 1968
    • Hayri Yıldırım, 3 Mayıs 1944 Irkçılık Turancılık Davası
  • Murat Yılmaz, 1944-1945 Irkçılık Turancılık Davası Tefrikası
  • Mustafa Müftüoğlu, Millî Şef Döneminde Çankaya’da Kâbus (1944 Turancılık Davası)
  • Yavuz Bülent Bakiler, 1944-1945 Irkçılık-Turancılık Davasında Sorgular Savunmalar
  • Süleyman Kocabaş, Yakın Tarihimizin En Büyük Sosyal Depremlerinden 1944 Türkçülük Turancılık Olayı
  • Fahrettin Savaş Konar, 3 Mayıs Türkçüler Günü Antolojisi

3 Mayıs Türkçülük Günü Sözleri

  1. 3 Mayıs kendi milli kültürümüzü çağdaş gelişmelerle yeniden yoğurma hareketidir.
  2. Bizim savunduğumuz Dokuz Işık’çı sistemin hedefi Türk Milletinin her ferdini mülk sahibi yapmaktır.
  3. İnsanlık aleminin en şerefli bir ailesi Türk Milletidir. Dokuz Işık demek, Türk Ülkücüsü demektir.
  4. Emirlere mutlak itaat lâzımdır. Laubali, gevşek, disiplinsiz, metotsuz kimselerle dâvamız yürümez. Her şeyde örnek olmak lâzımdır.”
  5. “Davalarımızın çözümü kendimize dönmek, sarsılmaz bir birlik halinde el ele vermek ve geceli gündüzlü çalışmaya girişmekle mümkündür.”
  6. “İnsanlık âleminin en şerefli bir ailesi Türk Milletidir. Dokuz Işık demek, Türk Ülküsü demektir.”
  7. Türkçülük öyle şerefli bir bayraktır ki bu bayrağı vatanın her köşesinde durmadan dalgalandırmak her Türk’ün ilk ve milli vazifesidir.” (Mustafa Kemal Atatürk)
  8. “Doğuşumdaki tek olağanüstülük Türk olarak dünyaya gelmemdir.”(Mustafa Kemal Atatürk)
  9. “Türk töresi, Türk ülküsünün ayrılmaz parçasıdır.”(Alparslan Türkeş)

3 Mayıs Marşı Sözleri

Haydi 3 MayısTürkçüler Turancılar elele,

Tarihler bin dokuz yüz kırk dördü gösterdi,

Atsız’ım Bozkurtlara buyruğu verdi,

Yiğitçe buyruğa gönül verdiler,

Alparslanlar, Toganlar, Orkun, İdiller,

Yürüyün, yürüyün haydi yiğitler,

Haydi 3 MayısTürkçüler Turancılar elele,

Büyük Türk Milleti senin bayramın.

Haydi 3 MayısTürkçüler Turancılar elele,

Dilde birlik, işte birlik, fikirde birlik,

Sağlanırsa o zaman kurulur dirlik,

Yürü yiğit yürü bugün senin günündür,

Bugün düğün günün, senin bayram günündür,

3 MayısTürkçünün düğün günüdür,

Haydi 3 MayısTürkçüler Turancılar elele,

Büyük Türk Milleti senin bayramın.

3 Mayıs ne günü?

3 Mayıs Türkiye’de Türkçüler tarafından kutlanan Türkçülük günüdür.  Dünya’da ise Birleşmiş Milletler, 20 Aralık 1993’te, her yıl 3 Mayıs’ın, Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmasını kararlaştırmıştr.

İlginizi Çekebilir

MEB, 20 bin öğretmen atama sonuçları

Son dakika MEB öğretmen ataması. MEB, 20 bin öğretmen ataması sonuçları. 2024 ÖĞRETMEN ATAMA TAKVİMİ! …

Sınırsız Hosting