Ana Sayfa / Manşet / 4 büyüklerin toplam borcu 2018

4 büyüklerin toplam borcu 2018

Dört büyükler olarak bilinen Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor kulüpleri adeta borç batağına döndü ve borçları artık milyarlarla ifade ediliyor. Yapılan yanlış transferler sportif başarı olmaması kulüpleri adeta borç batağına sürükledi. Türkiye’De sadece bu 4 büyük kulübün borcu 10 milyar lirayı geçti ve durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Türk futbolunun lokomotifi olan dört büyük kulübün toplam borcu son 6 yılda yüzde 360 artış gösterdi. Dört büyük kulübün 2012’de 2 milyar 62 milyon lira olan borcu, 2018’in ilk 7 aylık bölümüne kadar yüzde 360 artarak 9,5 milyar lirayı buldu.

Para, futbol ve Türk kulüpleri. Türkiye’de en popüler spor dalı olan futbol adeta bir dev sektör ve milyarlarca lira dönüyor. köklü kulüplerin borcu ise artık neredeyse ödenemez duruma geldi. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un toplam borcu, son 6 yılda yüzde 360 (3.6 kat) arttı. Türk sporunun lokomotifi konumundaki büyük kulüpler, son yıllarda maddi sorunlarla boğuşuyor. Kulüplerin geldiği son noktada mali devamlılık sıkıntısı yaşanırken borçlar da giderek artıyor. Kulüpler, zaman zaman sporcularının ve profesyonellerinin ücretlerini ödemede sıkıntı çekerken, artan kur ve borçların faizleri, yüklerini her geçen gün biraz daha ağırlaştırıyor. Dört büyük kulübün 2012’de 2 milyar 62 milyon lira olan borcu, 2018’in ilk 7 aylık bölümüne kadar yüzde 360 artarak 9,5 milyar lirayı buldu.

KULÜPLERİN BORÇ BATAĞINDAN KURTULMASI

4 büyükler nasıl kurtulur mali yükten. Habertürk’e konuşan Deloitte Danışmanlık Hizmetleri Ortağı ve Futbol Sektör Uzmanı Cem Sezgin kulüplerin mali disiplini sağlayamadığını belirterek, “Kulüplerimizin gelir artışı – belli sezonlarda iniş çıkışlar olsa bile – yukarı yönlü bir çizgi izliyor ve artış yüzdeleri gerçekten de çarpıcı boyutta. Öte yandan burada gelirlerin gerçek anlamda kulüplerimizin kasalarına girmediğinin altını çizmeliyiz. Çünkü kulüplerin alacaklarının çoğu temlikli. Dolayısıyla artan nakit çıkışlarını karşılamak adına içeriye giren para, gelirlerin çok daha altında kalıyor. Diğer yandan kulüplerin giderleri gelirlerine göre daha fazla artıyor. Oysa borçlarınızı kapatabilmeniz için bunun tam tersi olması gerekiyor. Bunun ana sebebi transfere ayrılan devasa bütçeler” dedi.

AVRUPA BAŞARISI YOK, PARA YOK

Kulüplerin, lig şampiyonluğu için Avrupa’dan ceza almayı göze almasının oldukça yanlış olduğunu belirten Sezgin “Prensip ve felsefe olarak doğru bulmuyorum. Ayrıca riskli de. Öte yandan bunun ticari ve finansal fizibilitesini yapmak lazım. Kaç sezon ceza alınacak? Şampiyon olunamazsa ne olacak? Şampiyonluk tek sezon değil, seri şampiyonluklara dönüşebilir mi? Eğer harcama yapmaz ve şampiyon olamazsak; ancak gene de Avrupa kupalarına (UEFA Avrupa Ligi) katılım hakkı elde edersek orada başarılı olabilecek miyiz? Türkiye’de şampiyon olup da Şampiyonlar Ligi’ne katılımdan men edildiğimiz durumda futbolcular halen bu kulüpte oynama konusunda motive olabilecekler mi? Yoksa böylesine önemli bir vitrinde boy gösterememek onları kulüpten uzaklaştıracak mı?” ifadelerini kullandı.

Artık şunu rahatlıkla söyleyebiliriz futbol sadece futbol değil ve artık para konuşuyor.

İlginizi Çekebilir

Acun Ilıcalı, Maribor’u satın aldı

Acun Ilıcalı’nın yeni satın aldığı takım Slovenya takımı Maribor. Acun, Maribor’u kaç milyon Euro’ya satın …

Sınırsız Hosting