Ana Sayfa / Gündem / 6G uydusu yörüngede

6G uydusu yörüngede

Dünya yeni bir döneme evriliyor Çin, ilk kez 6G uydusunu yörüngeye fırlattı. Daha 5G teknolojisi tartışılırken şimdi Çin 6G’ye geçiyor. Çin, dünyanın ilk 6G uydusunu, teknolojiyi test etmek için yörüngeye gönderdi.

6G teknolojisi Çin tarafından deneniyor ve ilk uydu yörüngede. Çin’in teknolojik hamlesi bakalım nasıl karşılık bulacak. BBC’nin haberinde, 6G uydusunun, Şanşi bölgesinde Taiyuan Uydu Fırlatma Merkezi’nden Uzun Yürüyüş-6 roketiyle başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldığı belirtildi.

ÇİN TEHLİKELİ SULARDA YÜZÜYOR

Haberde 6G’nin yanı sıra 12 uydunun daha yörüngeye gönderildiği vurgulandı.

6’ncı nesil iletişimin ana unsurlarından biri olacak yüksek hız teknolojisinin, yörüngeye gönderilen 6G uydusuyla sınanacağı ifade edildi.

AsiaTimes’ın haberinde de 6G’nin, daha küçük güç çıkışıyla uzak mesafede kayıpsız iletişimi sağlayarak 5G’den 100 kat hızlı olmasının beklendiğinin altı çizildi.

6G uydusunun aynı zamanda, mahsul afetlerini gözlemleme, orman yangınlarını önleme, ormancılık ve su kaynaklarını kontrol etmeye yarayan optik uzaktan algılama sistemi taşıdığı kaydedildi.

YAPAY ZEKA İNSANLIĞIN YERİNİ Mİ ALACAK?

6G teknolojisi hayatımızda neleri değiştirecek, yapay zeka ne kadar akıllanacak.

Henüz 5G mobil iletişim teknolojisi hayatımıza girmedi ve bu yeni mobil bağlantı teknolojisi pek çok insan için de kafa karıştırıcı olmaya devam ediyor.

Aslına bakarsınız 5G daha yavaş yavaş kullanılmaya başlanıyor ve dünyada 4G bağlantısına bile ulaşamayan pek çok ülke, pek çok bölge var. Peki böyle bir noktada 6G’den bahsetmenin faydası ne?

Açıkçası biliyoruz ki teknoloji çok hızlı gelişiyor. Mobil iletişimin hayatıma girmesi, internetin ortaya çıkması ve bizim ilk jenerasyon mobil iletişimden 5G’ye ulaşmamız çok da uzun bir zaman almadı. Bundan sonraki gelişmeler daha da hızlı yaşanabilir. Bunu aslında biraz da bizim ihiyaçlarımız belirleyecek.

Türkiye’de 5G’ye Geçiş

Türkiye’nin 5G‘ye adaptasyonunun uzun bir zaman alması beklenmiyor. Türkiye’de mobil operatörler bu geçişe hazırlıklı gözüküyor. Tahminen 2020 ilk entegrasyon ve 2023’e kadar hızlı bir geçiş ve yaygın bir kullanım başlayabilir.

5G‘nin 4G’ye göre çok daha hızlı (100 kat), akıllı ve verimli bir bağlantı sağlaması bekleniyor.

Ancak 5G‘ye geçmek, hızlı internet sahibi olup, yüksek hızda dosya indirip, daha kolay film izlemekten çok daha fazlasını vadediyor.

5G bağlantı teknolojisinin pek çok yeni nesil teknolojiyi hızla hayatımıza sokması bekleniyor. Nelerden mi bahsediyoruz? Sürücüsüz otomobiller, akıllı evler, karanlık fabrikalar, akıllı şehirler, daha hızlı veri transferi sayesinde internet ortamında daha fazla üç boyutlu obje ve ortamla içiçe olma, sanal ve artırılmış gerçekliğin yaygınlaşması, hologramlar, avatarlar, uzaktan ameliyatlar, sanal toplantılar vb.

5G bağlantı teknolojisi bilim kurgu hissi veren pek çok yeni teknolojinin ihtiyacı olan yüksek hızlı veri transferi ve düşük gecikme hızını mümkün kılacak.

Peki ya 6G?

Daha 5G ve getireceği tüm bu gelişmeleri deneyimlemeden 6G’yi konuşmak biraz garip geliyor olabilir ama bu kadar hızlı dönüşümün yaşandığı bir dönemde 6G’nin çok yakında popüler bir teknoloji terimi olmasını bekleyebiliriz. Tabii şunu da belirmekte fayda var. Bu zamana kadar İngilizce “Generation” (Nesil) kelimesinin baş harfi “G” kullanılarak yapılan bu tanımlama hep böyle gidecek diye bir şey de yok. Bu yeni nesil teknoloji için “6G” yerine başka bir tanımlama da kullanılabilir.

6G’nin neler getirebileceğini söylemek şu an için çok kolay değil. Ancak 5G ile artan hız ve düşen gecikme hızına bakınca, belki şunu söyleyebiliriz;

6G bağlantısı öyle bir hıza ulaşacaktır ki artık herşey anında mümkün olacaktır. Yani bugün internette hızımız ne kadar fazla olursa olsun, bir bekleme, download, upload süremiz var. 5G’de beklemeler çok azalacak. Daha önemlisi düşük gecikme hızı sayesinde başta otonom araçlar olmak üzere internete sahip her tür cihaz (şey) birbiriyle güvenli ve çok hızlı bir iletişim kurabilecek.

İşte 6G’nin geleceği noktada bu bekleme ve düşük de olsa bekleme süresinin sıfırlanması mümkün. Herşey “o an” gerçekleşir. Tabii bu bugünün standartlarıyla hayal ettiğimiz bir olasılık. O dönemin yeni teknolojileri nasıl bir veri transferi ihtiyacı duyacaktır şimdiden söylemek zor.

6G Ne Zaman Hayatımıza Girer?

Genelde her yeni nesil mobil iletişim standardının kullanıma alınması yaklaşık 10 yıl sürüyor. Zaten o standardının teknolojik olarak geliştirilmesi yeterli değil, ona ihtiyaç duyan bir ekosistemin oluşması gerekiyor. Tahminen 2030 civarı 6G ile tanışmamız beklenebilir.

5G konusunda Huawei ile ABD arasında yaşanan teknolojik savaş, ABD Başkanı Donald Trump’ın bir süre önce Twitter’dan Amerikan teknoloji şirketlerine seslenerek 5G’yi hatta 6G’yi bir an önce istiyorum açıklamasını yapmasına sebep olmuştu.

Bundan kısa süre sonra da ABD Federal İletişim Kurulu (FCC), 6G için yüksek frekanslı dalgaları onayladı. Kurul “6G” ismi vermeden yeni nesil kablosuz iletişim teknolojisinin testlerine başlanabilmesi için “terahertz dalgası” (95 gigahertz – 3 terahertz) frekanslarının kullanımına oybirliğiyle onay verdi.

Bu rekabette geride kalmak niyetinde olmayan Huawei‘nin CEO’su Eric Xu ise bir basın açıklamasında 6G teknolojisine değinip “Biz 4G gelmeden 5G’yi düşünüyorduk, bugünse 6G’yi düşünüyoruz” demişti.

2018 yılı içinde Finlandiya‘da Oulu Üniversitesi ise 6G için gerekli araştırmaların yapılması, yazılım ve donanımların geliştirilmesi için bir fon duyurusu yapmıştı.

Nokia Bell Labs Başkanı ve CTO’su Marcus Weldon ise kısa süre önce Brooklyn 5G Zirvesinde yaptığı bir konuşmada 6G’yi anlatırken “Fiziksel dünya, dijital dünya, yazılım sistemleri, yapay zeka ve biyolojik sistemleri gerçek zamanlı olarak birbirine geçireceğimiz bir dönem olacak” diyor ve şöyle ifade ediyor:

“6G insanlarla makinelerin altıncı duyu deneyimi olacak.”

İlginizi Çekebilir

Avrupa Oyunları 2027 İstanbul’da

Ekrem İmamoğlu, 2027 Avrupa Oyunları’nın ev sahipliğini yapacak. İstanbul, 2027 Avrupa Oyunlarının şehri oldu. 2027 …

Sınırsız Hosting