Ana Sayfa / Gündem / 6şubat depremi sonrası toplam 351 tutuklama

6şubat depremi sonrası toplam 351 tutuklama

Kahramanmaraş ikiz depremleri sonrası tutuklananların sayısı toplam 351 oldu. Kahramanmaraş merkezli 6 şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem 11 ili etkilenmiş yüzbinlerce insanı ölmesine neden olmuştu. Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda 11 il ağır bir şekilde etkilendi. Deprem bölgesinde meydana gelen kanuna aykırı olaylar için ise emniyet güçleri ve Adalet Bakanlığı harekete geçerek birçok soruşturma başlattı. Adalet Bakanı Tunç, sürece dair açıklamada bulunarak soruşturmalar kapsamında 1757 şüpheli hakkında işlem yapıldığını, 351 kişinin tutuklandığını duyurdu.

Kahramanmaraş 6 Şubat ikiz depremi sonrası toplam tutuklanan müteahhit sorumlu sayısı 351 oldu. 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ile ağır hasar verirken günlük yaşam da olumsuz etkilendi. Resmi verilere göre 50 binden fazla vatandaş ise yaşamını yitirdi. Deprem bölgesinde kanuna aykırı durumların tespiti ve yasal işlemlerin sürdürülmesi için Adalet Bakanlığı birçok soruşturma başlattı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sürece dair bilgi vererek “Hasar tespitleri ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken diğer yandan da cezai soruşturmalar devam etti. Bu anlamda da 1757 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 351 kişi tutuklandı. Soruşturmalar devam ediyor” dedi.

DEPREM BÖLGESİNE ZİYARET

Bakan Tunç, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerden etkilenen Adıyaman’da valiliği ziyaret etti. Vali Osman Varol’dan deprem sonrası kentte yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Tunç, gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyen Bakan Tunç, “Asrın felaketi dediğimiz, dünyanın, dünya tarihinin en büyük depremlerinden birini yaşadık” dedi. Bakan Tunç, devletin tüm kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, milletle birlikte depremin yaralarının sarılması için çalışmalar yapıldığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem bölgesine büyük önem verdiğine işaret eden Tunç, seçim döneminde de deprem bölgesinde yaraların sarılmasıyla ilgili mücadelenin sekteye uğratılmadan çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti. Bakan Tunç, deprem bölgesindeki vatandaşların yalnız bırakılmayacağını vurguladı.

‘131 YENİ MAHKEME KURDUK’

Tunç, deprem soruşturmalarının süratle gerçekleştirildiğini, binalardaki incelemeler ve karot örneklerinin alınmasına yönelik hızlı çalışma yapıldığını anlatarak, “Hasar tespitleri ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken diğer yandan da cezai soruşturmalar devam etti. Bu anlamda da 1757 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 351 kişi tutuklandı. Soruşturmalar devam ediyor” bilgisini paylaştı.

Deprem bölgesindeki adli hizmetlerin aksamaması için önemli tedbirler aldıklarını dile getiren Bakan Tunç, “Önümüzdeki günlerde de yine hakimler ve savcılar yaz kararnamesi kapsamında deprem bölgesinde hakim, savcı takviyesini gerçekleştirerek buradaki gerek cezai soruşturmaların gerekse idari, hukuki, yargıyla ilgili konuların gecikmeden karara bağlanması hususunda gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz. Deprem bölgesinde olan illerimizde 131 yeni mahkeme kurduk, 2 adli yargı istinaf mahkemesi kurduk ve bu mahkemelerle hem istinaf süreci hem yerel mahkemeler anlamında kararların hızlı şekilde verilmesi noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Ekibi’nin (CEKUT) de deprem bölgesindeki arama ve kurtarma çalışmalarına katıldığını hatırlatan Tunç, bu ekibin çok sayıda vatandaşı enkaz altından kurtardığını söyledi.

500 MİLYONA YAKIN ÖDENEK

Deprem bölgesinde hasar gören cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin başka illere nakledildiğini dile getiren Bakan Tunç, 15 adalet sarayının, adalet binasının ağır hasarlı olması nedeniyle yıkımına karar verildiğini bildirerek, şöyle devam etti:

“Bir adalet binamız orta hasarlıydı onun çalışmaları devam ediyor. 48 binamız az hasarlıydı, 43 binamız da hasarsızdı. Az hasarlı binalarımızın tamamını süratli şekilde tadilatlarını gerçekleştirerek adalet hizmetlerinin aksamadan yürütülmesini sağladık. Adalet Bakanlığı olarak bugüne kadar depremden etkilenen illerimize 500 milyona yakın ödenek aktardık.”

Adıyaman Adliyesi’nin depremden az hasar aldığını anlatan Bakan Tunç, bu binanın 30 milyon liralık ödenekle tadilatının yapıldığını kaydetti. Bakan Tunç, depremde ağır hasar alan Besni Adliyesi’nin yeniden inşa edileceğini bildirdi.

COVID-19 İZNİNDEKİ HÜKÜMLÜLERLE İLGİLİ DÜZENLEMELER

Bir gazetecinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda COVID-19 iznindeki hükümlülerle ilgili düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin kabul edildiğini hatırlatması üzerine Tunç, şunları söyledi:

“Bu düzenlemeler teknik düzenlemeler. Şunu söyleyebiliriz, COVID-19 izninde olan 122 bin hükümlü vardı. Bunlar COVID-19 nedeniyle izne çıkmışlardı, bunlar açık cezaevinde bulunan hükümlülerdi. Bunların süresi 31 Temmuz’da doluyor. 3 yıldan bu yana toplum içindeler. TBMM’de dün akşam Plan ve Bütçe Komisyonunda AK Parti’li milletvekillerimizin vermiş olduğu teklif kabul edildi. Özetle teklif şunu getiriyor; açık cezaevinde bulunup, COVID-19 iznine çıkan hükümlüler eğer denetimli serbestliğine 5 yıldan az bir zaman kalmışsa, bunlar denetimli serbestlik nedeniyle dışarıda izin haklarını bugüne kadar kullandılar, bu izin infazdan sayıldı, bunlar cezaevlerine geri dönmemiş olacaklar. 5 yıldan fazla olanların cezaevlerine tekrar geri dönmesi söz konusu.

İlginizi Çekebilir

Uçak biletlerine zam

Uçak biletleri zamlandı. THY yurtiçi uçak bilet fiyatları. Yurtdışı en ucuz uçak biletleri. İç hatlar …

Sınırsız Hosting