Ana Sayfa / Kadınca / 8 Mart kadınlar günü ortaya çıkışı

8 Mart kadınlar günü ortaya çıkışı

Kadınlar günü ortaya nasıl çıktı, neden 8 mart kadınlar günü olarak kutlanıyor. Dünyada her yıl 8 mart’ta kutlanan dünya kadınlar günü Türkiye’de ilk kez ne zaman kutlanmaya başladı kadınlar günü gerçek anlamı ne, olayı ne aranıyor. Google Doodle 8 mart kadınlar günü bu yıl da yapılacak ve herkes ne bu kadınlar günü, nasıl ortaya çıktı, o gün ne oluyor diye soracak. Her yıl olduğu gibi 2021 yılındaki Dünya Emekçi Kadınlar Gününde de, kadınlar yaşadıkları sorunlara dikkat çekilecek. Dünya Kadınlar Günü 8 Mart 2021 tarihinde kutlanacak.

8 Mart Dünya kadınlar günü ne zaman nerede ortaya çıktı ilk hangi ülkede kadınlar günü kutlandı, Türkiye’de Kadınlar Günü ilk hangi yıl kutlandı. kadınlar günü ne neden 8 Mart kadınlar günü oldu tarihi ne soruluyor.

KADIN HAKKI VE KADIN CİNAYETLERİ, KADIN SÖMÜRÜSÜ

İnsan hakları temelinde kadınların maruz kaldığı zorbalıklar, haksızlıklar, ayrımcılıklar bu günde daha yüksek sesle dile getiriliyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadınların ne kadar değerli oldukları bir kez daha ortaya koyacak kutlamalar gerçekleştirilecek.

Neden Kadınlar Günü Kutlanır?

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NEDEN 8 MART’TA KUTLANIYOR?

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden çıkmıştır kısaca?

26 – 27 Ağustos 1910 tarihnde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

KADINLAR GÜNÜ NEDEN 8 MART

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde fakat her zaman ilkbaharda kutlanıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında gerçekleşti.

Kadınlar Günü Mesajı Nasıl Gönderilir?

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletlerinde de kutlanmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etti. Birleşmiş Milletlerin sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New Yorkta ölen işçilerin anısına yapıldığının yazılmamıştır.

TÜRKİYE’DE KADINLAR GÜNÜ

Türkiye’de 1921 tarihinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı. 1980 darbesi döneminde dört yıl kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her geçen gün daha da geniş kitlelerle kutlanmaya devam ediliyor.

8 Mart’ta kaç kadın öldü?

Türkiye’de kadın cinayetleri maalesef 8 mart dünya kadınlar gününde de sürüyor. Kadınlar öldürülüyor.

Değerli okurlarımız 8 Mart kadınlar günü ne nedir nasıl ortaya çıktı bilgilerini verdik. Kadınlar günü 8 mart ile ilgili, “8 mart dünya kadınlar günü, kadın hakları, kadınlar günü mesajı, kadınlar günü mesajları, kadınlar günü sözleri, dünya kadınlar günü mesajı, kadınlar günü indirimi, kadınlar günü indirimleri 2021, erkekler günü, kadınlar günü 8 ile ilgili aramalar, kadinlar gunu, kadınlar günü sözleri, Kadınlar Günü, kadınlar günü ne zaman, 8 Mart 1857, 8 mart dünya kadınlar günü, kadın hakları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi kısaca” terimlerini kısaca google da aratabilir ve daha çok ( Mart Dünya Kadınlar Günü bilgisine ulaşabilirsiniz.

 

 

İlginizi Çekebilir

Nemo Eurovision 2024’ü kazandı

Eurovision 2024 şarkı yarışmasını İsviçre kazandı. İsviçreli Nemo Eurovision7u kazandı. İsveç’in Malmö kentinde, bu yıl …

Sınırsız Hosting