Suriye devrik diktatörü Esad’ın Rusya’ya açarken yanında 135 milyar dolar götürdüğü öne sürülüyor. Esad, ülkesini soyup gitmiş. Dünyanın en hırsız liderlerinden biri olan Esad’ın ülkesinin servetini Rusya’ya taşıdı. Esad kaçarken yanında bir servet de götürdü. Yıllardır Suriye halkının cebinden alınan paralarla oluşturulan devasa servet Esad ile birlikte Rusya’ya aktarıldı. Esad’ın serveti dünya basınında da geniş yer tutmaya başladı
Hırsız devlet başkanı Esad, Suriye’nin paralarını alıp kaçmış. Rusya’ya kaçan Esad’ın yanında 135 milyar dolar parayı da götürdüğü ve Suriye merkez bankasını soyup soğana çevirdiği öne sürüldü. Bir ülke lideri kendi ülkesini soyar mı, hırsızlık yapar mı sorusu da yanıtını bulmuş oldu. Hırsız lider Esad dünyanın en zengin mültecisi oldu.
Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin çöküşüyle birlikte Beşar Esad’ın ülkesinden kaçışı ve beraberinde götürdüğü devasa servet dünya gündeminin en sıcak başlıklarından biri haline geldi. Rusya’ya sığınan Esad’ın yanında götürdüğü servetin miktarı ise dudak uçuklattı.
Tarihi Anlar: Suriye’de Rejim Son Buldu
27 Kasım 2024 itibarıyla Suriye’de, 21. yüzyılın en önemli siyasi gelişmelerinden biri yaşandı. Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalif gruplar, 61 yıldır iktidarda olan Baas Partisi’ni devirdi. 2011 yılında başlayan iç savaş boyunca milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan Esed rejimi, böylece tarih sahnesinden silindi.
Şam’da rejimin çöküşü sonrası halk yeni bir başlangıç yapmaya çalışırken, Esed’in kaçarken yanında götürdüğü yüklü miktardaki servet uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.
135 Milyar Dolarlık Servet Kaçırıldı
Suriye rejiminin eski istihbarat yetkililerinden Halid Beyye’nin açıklamalarına göre, Beşar Esad ülkesinden tam 135 milyar dolar kaçırdı. Beyye, rejimin düşüşünden önce rejim içindeki Rusya yanlısı ve İran destekli komuta kademeleri arasında büyük bir çatışma yaşandığını belirtti.
Halep Komutanı General Muhammed Safadli ve Rusya’nın sadık generali Süheyl Hasan arasındaki ilk ciddi çatışma, bilgi akışını keserken, rejim güçleri arasında kaosa neden oldu. Halep’in düşmesiyle başlayan bozgun, muhaliflerin Şam’a kadar ilerlemesine zemin hazırladı.
Kanlı Hesaplaşma: 273 Komutan İnfaz Edildi
Rejimin çöküş sürecinde yalnızca dış savaş değil, iç hesaplaşmalar da dikkat çekti. Halid Beyye’nin verdiği bilgilere göre, Esad rejimi kendi komuta kademesinden tam 273 üst düzey komutanı infaz etti. Bu durum, rejimin içten çözülmesini hızlandırırken, son darbeyi muhalif güçler vurdu.