Ana Sayfa / İlginç / Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 37 yaşında

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 37 yaşında

FSM ne zaman yapıldı, FSM günlük araç geçieş sayısı. İstanbul Fatih Sultan Mehmet Köprüsü hangi yılda yapıldı o dönem iktidarda kim vardı başbakan kimdi bilgisi. türkiye7deki büyük köprülerin yapılış tarihleri. FSM köprüsü37 yıl önce hizmete açıldı, İstanbul Fatih Sultan Mehmet Köprüsü günlük araç geçiş sayısı kaç bilgisi.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 37 yaşına girdi ve FSM Köprüsü günlük araç geçişi ne kadar oldu bilgisi. Günlük ortalama 230 bine yakın araca hizmet veren ve 37 yıldır Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü’nden açılışından bugüne kadar 2,2 milyar araç geçti.

FSM NE ZAMAN YAPILDI KİM YAPTI

Adını İstanbul’un fethini gerçekleştiren Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’ten alan ve “Boğaz’ın ikinci gerdanlığı” olarak bilinen köprünün 3 Temmuz 1988’deki açılışının üzerinden 37 yıl geçti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, FSM Köprüsü’nün hizmete alınmasının yıl dönümü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, sürücülerin hızlı, konforlu ve güvenli ulaşımını sağlayan köprünün, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışına kadar uzun yıllar uluslararası transit taşımacılığın ve ağır taşıt trafiğinin geçiş güzergahı olduğunu hatırlattı.

FSM Köprüsü’nde günlük ortalama 230 bine yakın araç geçişi gerçekleştiğini dile getiren Uraloğlu, açıldığı günden bu yana 2,2 milyar araç geçişi olduğunu bildirdi.

Uraloğlu, FSM Köprüsü ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün zamanla ihtiyacı karşılamaması üzerine, sadece İstanbul Boğazı’nda Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli gibi alternatif geçiş güzergahlarını hizmete sunduklarını anlattı.

Hayata geçirdikleri projelerle mesafeleri kısaltırken, vatandaşların vakitten ve yakıttan tasarruf etmelerini sağladıklarını ve karbon salımını azaltarak çevre kirliliğinin önüne geçtiklerini ifade eden Bakan Uraloğlu, hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sağlayan projelerin bakım çalışmalarını ihtiyaçlar dahilinde 7 gün, 24 saat esaslı sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

FATİH SULTAN MEHMET KÖPRÜSÜ TEKNİ BİLGİLERİ

lk köprüdeki yoğunluğun ardından FSM Köprüsü için harekete geçildi

Tarihi, siyasi, ticari ve kültürel değerini yüzyıllardır koruyan İstanbul, 15 milyon 702 bin kişiye ulaşan nüfusuyla Türkiye’nin yüzde 18,3’üne ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın sayılı şehirleri arasında bulunan İstanbul, binlerce yıla dayanan tarihiyle de öne çıkıyor. Geçmişten bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapan kentin iki yakasını bir araya getirme fikri milattan önceye kadar uzanırken, 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra hızlı bir kentleşme sürecine girilmesiyle köprü ihtiyacı da arttı.

Bu kapsamda yerleşim yerlerinin büyümesi, göç dalgaları ve trafiğin artmasıyla İstanbul Boğazı için hep bir hayal olan köprülerin yapılması için ilk adımlar atıldı ve 30 Ekim 1973’te Boğaziçi Köprüsü hizmete açıldı.

Asya ve Avrupa arasındaki ilk sabit bağlantı olma özelliğini taşıyan Boğaziçi Köprüsü’nün hizmete açılması sonrasında gerek Türkiye’nin ekonomik koşulları gerekse İstanbul çevresindeki hızlı gelişme ve nüfus artışına bağlı olarak günlük ortalama araç trafiği beklentilerin üzerinde hızla arttı.

Köprü ilk yılında günde ortalama 32 bin 520 araca hizmet verirken, bu sayı 14. hizmet yılında günlük ortalama 130 bin seviyelerine yükseldi. Köprüdeki bu yoğunluk hizmet kalitesini düşürürken, kentte ikinci bir köprünün varlığını zaruri hale getirdi. Böylece Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart’ın “Dünya bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu” sözleriyle ifade ettiği megakentte ikinci bir köprü için 1985’te harekete geçildi.

İlk boğaz köprüsüyle ülke ekonomisi açısından uluslararası önemi olan kıtalararası karayolu bağlantısının sağlanması, köprü ve ona bağlı yollardaki trafik hacmini artırırken, Avrupa ve Anadolu otoyollarını daha yüksek kapasitedeki bir çevre yoluyla bağlamak amacıyla Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve 217 kilometrelik Kınalı-Sakarya Otoyolu inşa edildi.

İlginizi Çekebilir

Vedat İnceefe, Abdullah Çatlı oluyor

Çatlı-Reis filmi kim oynuyor, oyuncuları konusu ve Çatlı Reis filmi seti nerede ne zaman çekildi …

Sınırsız Hosting