Ana Sayfa / Kadınca / Duygu Asena neciydi, kimdi?

Duygu Asena neciydi, kimdi?

Google Doodle olan Duygu Asena kimdi, neciydi ve ne zaman öldü bilgileri.Dünyanın en büyük arama motorlarından birisi olan Google bugün Doodle’ına Duygu Asena’yı taşıdı. Doodle’ı gören insanlar Google’ın Doodle’ı Duygu Asena kimdir sorusuna yanıt aramaya başladı.. Duygu Asena 19 Nisan 1946’da İstanbul’da doğdu. Dünyanın en büyük arama motorlarından birisi olan Google bugün Doodle’ına Duygu Asena’yı taşıdı. Doodle’ı gören insanlar Google’ın Doodle’ı Duygu Asena kimdir sorusuna yanıt aramaya başladı. Duygu Asena’nın, beyin tümörüne bağlı solunun durması nedeniyle öldüğü ve 2004 yılından itibaren beyin tümörü yüzünden tedavi gördüğü belirtilmişti. Duygu Asena 2006 yılında hayatını kaybetti..

Gazeteci Yazar Duygu Asena kimdi, neden öldü kaç yaşında öldü ve eğitimi neydi önemi neydi diye soruluyor. Nedeni ise Doodle olması Duygu Asena’nın. 19 Nisan Cuma yani bugün Google anasayfasına Duygu Asena’yı taşıdı. Google Duygu Asena’yı hatırlatınca, Duygu Asena hakkında araştırmalarda başladı. Duygu Asena 19 Nisan 1946’da dünyaya gelmiştir. Atatürk’ün yaveri ve dönemin CHP milletvekili olan Ali Şevket Öndersev’in torunu olarak İstanbul’da doğdu. Orta öğrenimini Kadıköy Özel Kız Koleji’nde tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Pedagoji bölümünde eğitim gördü. Peki Duygu Asena kimdir, kaç yaşında neden öldü? Kitapları hayatı ve sözleri haberimizde detaylı olarak yer almakta..
GOOGLE DUYGU ASENA’YI ANASAYFASINA TAŞIDI

Doodle, her ne kadar çok daha önceden de kullanılan bir terim olsa da internetin ve arama motoru Google’ın ortaya çıkmasından sonra daha farklı bir anlama sahip. ‘Duğdıl’ şeklinde okunan Doodle günümüzde, arama motoru Google’ın ana sayfasında ‘Google’ yazan logosunun sanatsal ve dikkat çekici imaj çalışmalarına dönüşmesi anlamına geliyor. Doodle denildiğinde insanların aklına gelen şey dikkat çekici logolar oluyor.

DUYGU ASENA KİMDİR?

Duygu Asena 19 Nisan 1946’da dünyaya gelmiştir. Atatürk’ün yaveri ve dönemin CHP milletvekili olan Ali Şevket Öndersev’in torunu olarak İstanbul’da doğdu. Orta öğrenimini Kadıköy Özel Kız Koleji’nde tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Pedagoji bölümünde eğitim gördü.

İş hayatına pedagog olarak başlayan Asena, Haseki Hastanesi Çocuk Kliniği ve İÜ Çocuklarevi’nde çalıştı.

Gazetedeki ilk yazısı 1972 yılında Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde yayımlandı. Bu tarihten itibaren çeşitli dergi ve gazetelerde gazeteci ve yönetici olarak bulundu. TRT-2 televizyon kanalında “Ondan Sonra” isimli bir program hazırlayıp sundu (1992-1997).

Gazeteciliğinin yanında yazarlığını da sürdüren Asena, ilk kitabı Kadının Adı Yok ile adını duyurdu. Kitap müstehcen bulunduğundan 1988’de yasaklandı. Uzun süren dava sonucunda tekrar yayımına izin verildi ve ardından aynı yıl yönetmen Atıf Yılmaz tarafından filme alındı.

Yazıları ve kitaplarında değindiği temalar nedeniyle Asena feminist yazar olarak tanındı.

Duygu Asena, beyin tümörü nedeniyle tedavi görmekte olduğu VKV Amerikan Hastanesi’nde 30 Temmuz 2006 günü hayatını kaybetti. Naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

KİTAPLARI

Paramparça, 2004
Aşk Gidiyorum Demez, 2003
Aslında Özgürsün, 2001
Aynada Aşk Vardı, 1997
Değişen Bir Şey Yok, 1994
Kahramanlar Hep Erkek, 1992
Aslında Aşk da Yok, 1989
Kadının Adı Yok, 1987

DUYGU ASENA SÖZLERİ

“Bir kez ve çok güçlü acı çekmek, yaşam boyu kronikleşmiş acıyı çekmekten daha kolaydır.”

“Özgürlük kimseye bir zararın olmadan canının istediğini yapabilmektir. Ahlak; o da kimseye bir zararı olmadan yaşayabilmektir.”

“İnsan yaşamında eksik olanı, ‘her şey’ sanıyor.”

DUYGU ASENA NEDEN ÖLDÜ?

Duygu Asena’nın, beyin tümörüne bağlı solunun durması nedeniyle öldüğü ve 2004 yılından itibaren beyin tümörü yüzünden tedavi gördüğü belirtilmişti. Duygu Asena 2006 yılında hayatını kaybetti.

İlginizi Çekebilir

Sevim Emre’nin yalı kavgası

Orhan Gencebay’ın eşi Sevim emre yalı komsuyla mahalle kavgası yaptı, Sevim Emre’nin komşusuyla kavgası kameralara …

Sınırsız Hosting