Ana Sayfa / Sağlık / Enkazdan çıkarılana neden su verilmez?

Enkazdan çıkarılana neden su verilmez?

Enkazdan kurtulana su verilmez neden sorusu. Enkazdan çıkarılanlar nasıl hayatta tutulur yaşamsal bilgiler. Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık depremlerin ardından 10 ilde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 3 bin 432’ye yükselirken, 21 bin 103 kişi ise yaralandı. Öte yandan 5 bin 775 binanın yıkıldığı, 11 bin 302 yıkılan bina ihbarının olduğu belirtildi. Yürekleri yakan facianın ardından ise merak edilenler arasında Enkazdan çıkana neden su verilmez? Depremzedelere neden su verilmez? soruları yer aldı.

Depremde enkazdan çıkarılana neler verilmez su neden içirilmez sorusu. Önemli yaşyamsal sağlık bilgileri.

Kahramanmaraş’ta dün gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, Türkiye’yi yasa boğdu. Şiddetli deprem Kahramanmaraş’ın yanı sıra Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Hatay’da da etkili oldu. Vatandaşlar ise Enkazdan çıkana neden su verilmez? Depremzedelere neden su verilmez? sorularına yanıt aradı.

ENKAZDAN ÇIKANA NEDEN SU VERİLMEZ?

Enkazdan çıkan kişi Crush (Ezilme) Sendromu yaşadığı için su verilmez. Kas ve yumuşak dokularda meydana gelen ezilmeler sebebiyle kişi organ yetmezliği tehlikesi ile karşı karşıya gelebilir.

SOLUNUM YOLU ÖNEMLİ SU İÇİRİLMEZ

“ENKAZ ALTINDAN YARALI ÇIKARIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN”

Enkaz altından yaralı çıkarılırken dikkat edilmesi gereken noktaları anlatan Dr. Şen, şöyle konuştu:

“Öncelikli olarak düşen moloz ve ağırlıklar nedeniyle kol, bacak, bel ve boyunda kırıklar, iç̧ ve dış kanama, akciğer ve büyük damar yaralanmaları olabilir. Enkaz altında kalınan sürenin uzaması nedeniyle de istenmeyen farklı durumlar ortaya çıkabilmektedir. Örneğin; soğuk ortamda kalmaya bağlı olarak vücut ısısının 35 derecenin altına düşmesi, fiziksel etmenlerden kaynaklı gaz zehirlenmesi, elektrik çarpmaları ve çok uzun süre enkaz altında kalmaya bağlı böbrek yetmezliği gelişebilir. Bu durumları göz önüne alarak, doktor muayenesi yapılana kadar, boyun ve belde kırık var gibi düşünülmelidir. Kalıcı felç̧ riski nedeni ile de omurga tahtası ve boyunluk ile hareket ettirilmelidir. Enkaz altından çıkarılan kişi ayağa kaldırılmamalı, düz zemine uzatılmalı, omurga ve boyun hareket ettirilmemelidir.

SOLUNUM SIKINTISINDA AKCİĞER YARALANMASI DÜŞÜNÜLMELİ

Kırıklar ve vücutta kanamaya neden olan bölgeye varsa temiz gazlı bez, gazlı bez yoksa temiz havlu ile sıkıca bastırılmalıdır. Eğer bacakta bir kopma veya arter kanaması var ise bu yöntem kullanılmamalıdır. Solunum sıkıntısı olan hastanın akciğer yaralanması olabileceği göz önüne alınmalı, göğüs duvarı üzerine baskı yapılmamalı ve varsa oksijen desteği sağlanmalıdır. Oksijen desteği sağlanamıyorsa çevredeki görevli olmayan insanlar uzaklaştırılmalı ve temiz hava solutulmalıdır.”

Enkaz altında uzun süreye bağlı olarak crush sendromunun yani böbrek, kalp ve solunum yetmezliği gelişebileceğinden bahseden Şen, “Enkaz altından çıkarılmadan hemen önce mümkünse hastaya serum ile sıvı tedavisi verilmeli ve enkaz altından çıkarıldıktan sonra hastanede yakın takibe alınmalıdır” dedi.

İlginizi Çekebilir

Alerji salgını

Baharla birlikte alerji alarmı. Alerji vakalarında artış yaşanıyor. Alerji çeşitleri ve çocuklarda alerjik reaksiyonlar. Alerji …

Sınırsız Hosting