Ana Sayfa / Kime Ait / ABD’den Rusya’ya petrol ambargosu

ABD’den Rusya’ya petrol ambargosu

Amerika, Rusya’dan petrol almayı bırakıyor, Avrupa ülkeleri ise petrol ve doğal gaz konusunda kararsız. Biden’ın Rus petrolüne bu gece ambargo getirmesi bekleniyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın bu akşam yapacağı basın toplantısında Rusya’ya karşı petrol ambargosunu açıklayacağı belirtildi. ABD’nin petrol ambargosu kararına Avrupa ülkeleri ise katılmayacak

Rusya’ya petrol ambargosu geliyor ABD’Den. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle biden yönetimi, Putin’i köşeye sıkıştırmak için petrol ve doal gaz ambargosu getirmeye hazırlanıyor. petrol yaptırımı AB ülkelerinde uygulanamaz durumda çünkü Rusya’ya çok bağımlılar. Reuters ve Bloomberg’ün Beyaz Saray içerisinden kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden bugün Rusya’dan petrol, likitleştirilmiş doğal gaz ve kömür alımını yasaklayan kararı açıklayacak.

Rus enerji kaynaklarına ABD’den daha bağımlı durumda olan Avrupa ülkelerinin ise ABD’nin yeni yaptırımına ilk etapta katılmayacağı belirtiliyor.
Rusya’da gaz ve petrol ithalatı, özellikle AB ülkeleri üzerinde yaratacağı ekonomik etki nedeniyle şimdiye kadar diğer yaptırımlardan ayrı tutulmuştu. Ambargo kararının AB ülkeleri ile koordinasyon halinde alındığı ifade edildi.

PETROL AMBARGOSU RUSYA’YI ETKELİR Mİ?

Kanada hükümeti ise geçtiğimiz ay Rusya’da petrol ithalatını yasaklamaya sıcak baktıklarını açıklamıştı ancak bu yaklaşım büyük oranda sembolik. Zira Kanada, 2019’dan bu yana Rusya’dan petrol ithal etmedi.

ABD’nin Rusya’ya petrol ambargosu uygulamasının petrol pazarını daraltacağı ve petrol fiyatlarını daha da yüksek seviyeye çıkaracağı tahmin ediliyor.
ABD VE AVRUPA, RUSYA’DAN NE KADAR PETROL İTHAL EDİYOR?

Resmi verilere göre, Rusya’da ithal edilen petrol ve petrol ürünleri ABD’nin toplam ihtiyacının yüzde 8’ine denk geliyor.

ABD, Rusya’dan akaryakıt dahil günlük 700 bin varil petrol ve petrol ürünü ihraç ediyor. Bu rakam, Avrupa ülkeleri için ise günlük 4 milyon varile kadar ulaşıyor.
Avrupa Komisyonu’nun açıklamasına göre, Avrupa’nın ham petrol ithalatının yüzde 27’sini karşılayan Rusya, AB için açık ara en büyük ithalatçı konumunda.

VENEZUELA’YA GİZLİ ZİYARET

Rus petrolüne yönelik ambargo kararı alan Amerika Birleşik Devletleri, bir yandan da enerji pazarında Rusya’dan doğacak boşluğu doldurmanın hesaplarını yapıyor.

ABD basınında yer alan haberlere göre, geçtiğimiz hafta sonu üst düzey ABD’li yetkililerden oluşan bir heyet gizlice Venezuela’ya giderek Maduro yönetimiyle pazarlıklar gerçekleştirdi.

Venezuela yönetimiyle yapılan görüşmelerden ne sonuç çıktığı bilinmiyor ancak ülkede kalan son Amerikan petrol şirketi olan Chevron’un üretimi artırmasına izin verilmesinin alternatiflerden biri olduğu belirtiliyor.

Venezuela lideri Maduro, ABD yetkilileriyle yapılan görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada görüşmelerin “saygılı, samimi ve diplomatik” geçtiğini söylemişti.

Enerji tedarikinin sağlanması için gözlerin çevrildiği bir diğer adres de İran. İran’a yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılması için yürütülen görüşmeler ileri seviyeye kadar ulaştı ancak Rusya’dan gelecek enerjinin yerini alacak hızda tedariğe başlanması beklenmiyor.

İlginizi Çekebilir

Gelire göre fatura dönemi

Elektrik ve doğalgaz faturaları gelire göre gelecek çalışması. Gelire göre tarife dönemi için son aşama. …

Sınırsız Hosting