Ana Sayfa / Gündem / Adana gastronomi şehri oluyor UNESCO’nun

Adana gastronomi şehri oluyor UNESCO’nun

Dünyada UNESCO gastronomi şehri olan iller ve Adana. Adana damak tadı, lezzetleri ile yemek dünyasının önemli şehirlerinden biri olmak için başvuru yaptı.Başta, ünü dünyayı sarmış Adana kebap olmak üzere çorbasından tatlısına, şalgamından şırdanına kadar onlarca çeşit yiyecek ve içeceği mutfak kültüründe barındıran Adana, tadına doyum olmayan lezzetlerini UNESCO Gastronomi Şehri unvanıyla taçlandırmak istiyor.

UNESCO gastronomi şehri olmak için gerekli şartların hepsi Adana’da var. Dünyada UNESCO gastronomi şehri olan kentler. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “UNESCO 2019 Yaratıcı Şehirler Ağı – Gastronomi Şehri başvurusunu 30 Haziran 2019 tarihinde başarı ile yaptığını hatırlatarak, “ Adana gibi gastronomi alanında dünya çapında olan, bu konudaki zenginliği çok iyi bilinen bir şehrin UNESCO tarafından tescillenmesi için çalışmalara başladık. Bu konu Adana’nın tamamını ilgilendirdiği için; kurumlar arası iş birliğine çok önem veriyoruz. O açıdan Adana’da gastronomi alanında çalışan tüm kurumların projemize destek vermesini arzu ediyoruz. Adana’da söz konusu iş birliğinin ve birlikteliğin ilk adımını görmekten büyük memnuniyet duyduk” dedi.

ADANA DÜNYAYA AÇILAN YEMEK KENTİ OLUYOR

Zeydan Karalar, “Kentimizde her yıl yapılmakta olan Lezzet Festivali, Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, Sağlık Turizmi Festivali, Kebap ve Şalgam Festivali vb. birçok etkinliğin UNESCO Gastronomi tescili ile taçlanması şehrimiz için çok anlamlı olacaktır. UNESCO Gastronomi başvurusu ile birlikte oluşturacağımız Adana Mutfak Müzesi, Adana Kadın Gelişim ve Eğitim Merkezi, Mutfak Atölyeleri vb. birçok projemiz ile Adana’mızın kebabından, içli köftesine, salgamından şırdanına bir çok yemeğimiz yeni nesillere de unutulmadan aktarılacaktır.”diye konuştu.

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan başvuru sonrası ilerleyen süreçte; Temmuz 2019 UNESCO Sekreteryası tarafından başvuru uygunluğu ile ilgili Teknik Ön Tarama, Ağustos ve Eylül 2019 aylarında UNESCO tarafından atanan bağımsız uzmanlar tarafından yapılan dış değerlendirme, Ekim 2019 ayında son değerlendirme ve Kasım 2019’da Yaratıcı Şehirlerin UNESCO tarafından ilan edilmesi bulunuyor.

DÜNYADAKİ GASTRONOMİ ŞEHİRLERİ

UNESCO’nun Gastronomi Şehirleri Listesi

Popayán (Kolombiya)
Chengdu (Çin)
Östersund (İsveç)
Jeonju (Güney Kore)
Zahle (Lübnan)
Florianopolis (Brezilya)
Shunde (Çin)
Tsuruoka (Japonya)
Belém (Brezilya)
Bergen (Norveç)
Burgos (İspanya)
Dénia (İspanya)
Ensenada (Meksika)
Gaziantep (Türkiye)
Parma (İtalya)
Phuket (Tayland)
Rasht (İran İslam Cumhuriyeti)
Tucson (A.B.D.)
Alba (İtalya)
Buenaventura (Kolombiya)
Cochabamba (Bolivya)
Hatay (Türkiye)
Macao Özel Yönetim Bölgesi
Panama (Panama)
Paraty (Brezilya)
San Antonio (Amerika Birleşik Devletleri)

İlginizi Çekebilir

Şanlıurfa’da kaçak trafo opğerasyonu

Şanlıurfa ilçelerinde kaçak trafo operasyonları. Kaçak elektrik kullanan çiftçiler yakalandı. 100 bin nüfuslu ilçeye yetecek …

Sınırsız Hosting