Ana Sayfa / Genel / AKKA nedir, nasıl bir anlaşma?

AKKA nedir, nasıl bir anlaşma?

AKKA Anlaşması içeriği ne ne üzerine bir anlaşma sorusu. AKKA Anlaşması Rusya Çekildi, Türkiye askıya aldı. Peki nedir Bu AKKA Anlaşması maddeleri neler? Rusya’nın Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) çekilmesinin ardından AKKA Antlaşması nedir? merak edildi. İşte, Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması hakkında bilgiler…

AKKA ne demek, AKKA Antlaşması nedir hangi ülkeler arasında imzalandı amacı ne soruları. AKKA Antlaşması nedir? Rusya’nın Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) çekilmesinin ardından AKKA Antlaşması nedir? merak edildi. İşte, Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması hakkında bilgiler haberimizde!

AKKA NEDİR?

Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması, 19 Kasım 1990’da NATO ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan ve belirli askerî azaltmaları zorunlu kılan antlaşma. Soğuk Savaş’ın son yıllarında müzakere edilen ve tamamlanan antlaşma, Avrupa’da konvansiyonel askerî ekipmanların önemli kategorilerine kapsamlı sınırlar getirdi ve fazla silahların imha edilmesini şart koştu.

İMZALAYANLAR

Antlaşma 19 Kasım 1990’da 22 devlet tarafından Paris’te imzalandı. Bunlar iki gruba ayrılmaktaydı:

  • O zaman NATO üyesi olan on altı ülke: ABD, Almanya, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Fransa, Hollanda, İspanya, İtalya, İzlanda, Kanada, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Türkiye ve Yunanistan
  • O zaman Varşova Paktı üyesi olan altı devlet: Bulgaristan, Çekoslovakya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Sovyetler Birliği
  • DIŞİŞLERİ: ÜZÜNTÜYLE KARŞILIYORUZ

    Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Rusya Federasyonu’nun Avrupa’da Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) çekilme kararını üzüntüyle karşılıyoruz. AKKA’nın mihenk taşlarından birini teşkil ettiği Avrupa güvenlik mimarisinde bilhassa 2007’den itibaren giderek artan bir aşınma müşahede edilmekteydi. Rusya’nın AKKA’dan çekilme kararının 7 Kasım 2023’de yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, diğer taraf devletlerce Antlaşma’nın anlamlı bir şekilde uygulanması maalesef fiilen imkansız hale gelmiştir.” ifadelerine yer verdi.

    Açıklamada, “Ülkemiz, bu koşullar altında, NATO Müttefiki diğer AKKA taraf devletleriyle birlikte Antlaşma’nın uygulamasını gerek duyulacak bir süre için askıya almak durumunda kalmıştır. Bu karar özünde geri alınabilir niteliktedir. Kanat rejimi dahil alt bölgesel sistemiyle ve sayısal sınırlamalarla askeri kuvvetler arasında denge, şeffaflık ve öngörülebilirlik sağlayan hukuki bağlayıcı nitelikteki AKKA’nın temellerine ve esas ilkelerine duyulan ihtiyaç devam etmektedir. Önümüzdeki süreçte Avrupa güvenlik mimarisinde ihtiyaç duyulabilecek güncelleme, ancak bu temeller üzerine inşa edilebilecektir. Bu itibarla konuya ilişkin temaslarımızı ilgili tüm taraflarla sürdüreceğiz. İçinden geçmekte olduğumuz olağanüstü dönemde, silahların kontrolü, silahsızlanma ve yayılmanın önlenmesi düzenlemelerinin tam olarak uygulanmasına geri dönülmesi uluslararası güvenlik bakımından her zamankinden daha da büyük önem taşımaktadır.” denildi.

İlginizi Çekebilir

Çamaşır makinesini bozan hatalar

Çamaşır makinesini en çok zarar veren hatalar ve çamaşır makinesini bozan işlemler. Çamaşır makinesine atmadan …

Sınırsız Hosting