Ana Sayfa / İlginç / Ali Kuşçu ve Risale-i Fi’l Fethiye

Ali Kuşçu ve Risale-i Fi’l Fethiye

Astrofizik dendiğinde akla ilk gelen isimlerden biri de Ali Kuşçu’dur. habermuduru.com olarak bu makalemizde Ali Kuşçu ve eserlmerini ele alacağız. Bursalı Kadızade Rumi, Gıyaseddin Cemşid ve Muinudin Kaşi gibi hocalardan küçük yaştan itibaren astronomi ve matematikte ders alarak yetişen Ali Kuşçu’yu Risale-i Fi’l Fethiye adlı eseri ve buna benzer çok sayıda eseri ile hatırlıyoruz.

Ali Kuşçu daha çok astronomi ve matematik alanında çalışmalar yapmış olsa da Türkçe alanında da eserleri bulunan bilim adamlarımızdan birisidir. Eğitim hayatını tamamlayabilmek için Kirman’a gelmiş olan Ali kuşçu, burada kaldığı dönemlerde “Hall-ü Eşkâl-i Kamer” ve “Şerh-i Tecrîd” adlı eserleri yazmıştır.
Asıl adı Ali Bin Muhammed olan bilimcimiz astronomi alanındaki uzmanlığından ötürü devlet rasathanesinde müdürlük makamında bulunmuştur. Kayıtlara göre Fars- İran asıllı olan Ali kuşçu Ayasofya medresesinde müderrislik yapmış olup, bu görevini sırasında birçok eğitim programı hazırlamıştır. Ali Kuşçu’nun en önemli eseri olan Risale-i Fı! Fethiye onun en çok tanındığı eserlerinden birisidir. Kuşçu, eseri ilk önce Risale-i fi’l Hey’e olarak yazmış olsa da dönemin padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından ismi değiştirilerek Risale-i fi’l Fethiye olmuştur. Bu eserinde matematik, astronomi ve fizik bilgilerinden toparlanmış ve üç bölümden oluşmuş olup, gezegenler ve bu gezegenlerin yeryüzü şekilleri ayrıntılı şekilde hazırlanarak sunulmuştur. Risaliye-i fi’l fethiye astrofizik anlamında olup, İklim konularına da yer veren kuşçu yeryüzü şekilleri ve gezegenlere olan uzaklıları konusunda bilgiler vermiştir…

İlginizi Çekebilir

Dünyanın en güçlü böceği Hakkari’de

Gergedan böceği dünyanın en güçlü böceği oldu ve Türkiye’de bulundu. Dünyanın en güçlü böceği Hakkari’de …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting