Ana Sayfa / Ekonomi / Altında yeni rekor geliyo

Altında yeni rekor geliyo

Son altın fiyatları, gram altının fiyat, 22 nisan altın ve gram altın fiyatları. Altında yeni rekorlar geliyor. Gram altın yıl sonu 3 bin lirayı geçecek tahmini. Altın fiyatları merkez bankalarının faiz politikasından ve jeopolitik gerilimden etkilense de Çinli yatırımcıların altın talebindeki patlama ve Çin Merkez Bankası’nın altın alımları da değerli metalin rekor seviyelerde seyretmesinde merkezi bir role sahip.

Yeni altın fiyatları, gram altın ve çeyrek altın 22 Nisan fiyatları yeni rekorlar. Altında tarihi zirveler başladı. Peki altın neden yükseliyor, çin altında yükselmenin baş faktörü.

Altın fiyatları rekor üstüne rekor kırarken dünyanın en büyük altın üreticisi ve tüketicisi olan Çin, olağanüstü yükselişin merkezinde yer alıyor.

Orta Doğu ve Ukrayna’daki yüksek tansiyon jeopolitik gerginliklerin artmasına neden olurken ABD’nin faizleri düşme ihtimali de altın talebini artırıyor.

Altın fiyatları son gerilimlerin etkisiyle ons başına 2 bin 400 doların üzerini görürken yatırımcılar rallinin sürüp sürmeyeceğini merakla izliyor.

ALTINDA ÇİN ETKİSİ

Uzmanlara göre jeopolitik gerilimlerin ve faiz beklentilerinin yanında altın rallisini güçlendiren en büyük etkenlerden biri de Çin’den gelen aşırı talep.

Geçen yıl Çin’in mücevher, külçe ve takı satışı rekor seviyelere ulaşmıştı. Çin’in altın takı talebi yüzde 10, külçe altın yatırımları yüzde 28 arttı. Çin’de hediyeleşme sezonunun en yoğun olduğu Ay Yeni Yılı öncesinde altın ithalatı yılın ilk iki ayında 2023’e kıyasla yüzde 53 artış gösterdi.

Çin diğer tüm ülkelerden daha fazla altın çıkarıyor ancak aşırı talebi karşılaması için hâlâ ithalat yapması gerekiyor.  Son iki yılda Çin’in altın alımların toplamı 2 bin 800 tonu aştı. Bu rakam da ABD Merkez Bankası’nın elindeki stokların yaklaşık üçte birine denk.

Öte yandan Çin Merkez Bankası, rezervlerini dolardan uzaklaştırmak ve para birimindeki değer kaybına karşı korunmak için 17 aydır aralıksız altın alıyor.

UZMANLARA GÖRE TALEP ARTMAYA DEVAM EDECEK

Hong Kong Precious Metals Insights’in genel müdürü Philip Klapwijk, talebin artması için hâlâ alan olduğu görüşünde. Klapwijk’e göre, Çin’de yatırım seçeneklerinin sınırlı olması, emlak sektöründe uzun süredir devam eden kriz, dalgalı borsalar ve zayıflayan yuan, parayı daha güvenli olarak algılanan varlıklara yönlendiriyor.

Metals Focus danışmanlık şirketinin genel müdürü Nikos Kavalis, rallinin sürdürülebilir olduğunu ve her yerdeki altın alıcılarının Çin’in artan talebiyle rahatlaması gerektiğini söyledi.

BIoomberg analisti Rebecca Sin ise yatırımcıların varlıklarını emtia ile çeşitlendirmek istemesi nedeniyle Çin’den gelen talebin artmaya devam edebileceğini söyledi.

Ancak Çin devlet medyası yatırımcıları temkinli olmaları konusunda uyardı. Hem Şanghay Altın Borsası hem de Şanghay Vadeli İşlemler Borsası aşırı risk alımını engellemek için bazı sözleşmelerdeki teminat yükümlülüklerini artırdı.

İlginizi Çekebilir

Temmuz’da emekliye yüzde 13 zam

Emekliler temmuz 2024 enflasyon farkı olarak yüzde 13.6 zam alacak. emekli temmuz zammı belli oldu. …

Sınırsız Hosting