Ana Sayfa / İlginç / Astrofizik Nedir? (bilgikahini)

Astrofizik Nedir? (bilgikahini)

Astronomiye ait bir terim olan astrofizik, gök cisimlerini ve bu cisimlerin içerisinde gerçekleşen olayların fiziksel ve kimyasal yapılarını inceleyen bilim dalıdır. Astrofizik Türkçedeki kelime karşılığı gök fiziği olan astrofizik, fizik ve kimya bilimlerinin temeline dayanarak gök cisimleri hakkında açıklamalar yapan bilim dalına denilmektedir.

Astronomi denince akla ne gelir tabi ki astrofizik. Gökyüzü ve uzay bilimleri iki temel üzerine oturmuştur. Astrofizik, bir bilim dalı olarak astronomi biliminin doğmasında etkili olmuştur. Bilim adamlarının merakçı kişiliklerinin olması nedeniyle gökyüzü, her zaman araştırma konusu olan bir hal almıştır. Gökcisimlerinin fiziksel açıdan ele alınarak incelenmesine dayanan astrofizik için aynı zamanda yıldız fiziği ifadesi de kullanılabilmektedir.
Gökcisimleri normal de hareketli olan cisimler olup, astrofizik bilimi açısından da ayrıntılı olarak bilinmektedir. Ayrıca gökcisimlerinin hassas bir sıcaklık ölçer incelenmesi ve yıldızlarda ışın saçma özelliği olup, parlaklık derecesini de hesaplanabilmesini sağlamaktadır.

ASTRONOMİ VE ASTROFİZİK İLİŞKİSİ
Semadaki astrofizik uzay tozu adını verdiği cisimler arası mesafeler boş olmayıp, bu boşluk katı parçacıklarla doludur. Optik koşullar sağlandığında mavi ışığın kırılmasını sağlayarak, yıldızların kırmızı renkte görünmesini sağlamaktadır. Astrofizik matematiksel hesaplamalar yaparak yıldızla ilgili olan hassas hesaplamaları da konu alan bilim olarak, isminden de anlaşıldığı gibi fizik biliminden destek almaktadır. Yıldızlar hakkındaki var olan bilgilerin ortaya çıkmasında aktif rol oynayan astrofizik astronomi biliminin alt dallarından birisidir. Astrofizik fizik bilimi optik ve ışıma ile ilgili konularda destekler alarak yıldızların insanoğlu tarafından anlaşılmasını sağlamaktadır.

İlginizi Çekebilir

Dünyanın en güçlü böceği Hakkari’de

Gergedan böceği dünyanın en güçlü böceği oldu ve Türkiye’de bulundu. Dünyanın en güçlü böceği Hakkari’de …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting