Ana Sayfa / Gündem / Astronot Nedir? Astronot nasıl olunur?
NASA CASSINİ'NİN ÇEKTİĞİ SATÜRN FOTOLARINI YAYINLADI

Astronot Nedir? Astronot nasıl olunur?

bilgikahini sitesi olarak sizlere uzay, uzay çalışmaları ve evrenin gizemleri hakkında bilgi aktarmaya devam ediyoruz. Bugünkü makalemizin konusu ise astronot ve astronotluk olacak. Peki astronot kelime olarak ne demek, ilk astronot kim ve astronot nasıl olunur sorularının yanıtını birlikte arayacağız. Uzay araçlarında görevli kişiler olarak tanımlanan astronotluk, uzaydaki ortama uyum sağlayabilecek kişilerden seçilen, özel kıyafetler giyilerek icra edilen bir iştir. Diğer bir ifadeyle uzaya gönderilen araçları kullanabilen ve gerektiğinde uzaydaki gök cisimlerini inceleyen insana verilen isim olup, özel eğitime tabi tutulan kişiye denilmektedir.

Astronot olmak ve astronotluk yolları gibi pek çok bilgi sorulur. NASA denince akla hemen uzay gelir ve uzay bilimleri ile uzay mekikleri ve çalışmaları gelir. Astronot kelime olarak da merak edilen bir terimdir. Astronot, uzaydaki koşulların dünya koşullarından farklı olmasından ötürü özel giysilerle donatılarak özel eğitim verilen kişiye denilmekte olup, uzay aracını kullanabilecek yeterliğe sahip olan pilot veya teknik ve bilimsel donanımının sorumlusu olarak tanınan ve uzay yolculuğuna çıkan kişilere denilmektedir.
Astronot kelimesi Türkçede “Yıldız gezgini” anlamında kullanılırken, bu sözcüğün Rusçadaki karşılığı ise kozmonofluktur.

DÜNYANIN İLK ASTRONOTU
Şöyle düşünün bir uzay mekiğine biniyorsunuz ve sonsuz evrene açılıyorsunuz. Dünyayı dünya dışından görebiliyorsunuz ve uzayın sırlarını vakıf oluyorsunuz. İşte astronotluğun en çekici yanlarından biri de budur. Astronotluk alanında uzayda yolculuk yapan ilk insan Yuri Gagarin olup, kendisi bir Sovyet kozmonotudur. İlk uzay yolculuğuna 12 Nisan 1961’de gerçekleştirerek 90 dakikada dünyanın çevresinde dolanabilmiştir.
Astronotlar yolculuklarına uzay mekiği denilen araçla çıkmakta olup, uzay mekiği daha çok uçağı andıran, delta kanatlı bir yörünge aracından ibaret olup, uzay mekikleri tıpkı bir uçak gibi yere inebilme ve yeniden kullanılabilmektedir.
Astronotluk her ne kadar günümüzde sıradanlaşmış hale gelse de bugüne gelene kadar büyük hayati kayıpların görüldüğü bir meslektir. Hatta bu konuda örnek verilmesi gerekirse 1986’da, fırlatılan uzay mekiği Challengefm olayı verilebilmektedir. Uzay mekiğinin fırlatılmasından kısa bir süre sonra patlaması ile içindeki yedi ABD’li astronot hayatını kaybetmiştir.

İlginizi Çekebilir

Esad Suriye’den kaçtı iddiası

Şam’da darbe girişimi. Suriye Lideri Esad’ın ailesiyle birlikte Moskova’ya kaçtığı öne sürülüyor. Suriye’de askeri darbe …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting