Ana Sayfa / İlginç / Atmosfer Nedir? Katmanları (bilgikahini)

Atmosfer Nedir? Katmanları (bilgikahini)

Mavi gezegen dünyamız atmosfer katmanlarıyla bir bütündür. Uzay çalışmalarıyla birlikte atmosferin gizemleri de çözüldü. Yeryüzünde bulunan gaz ve buhar tabakasına atmosfer denilmektedir. Bünyesinde bulundurduğu gazların kaynağını gezegenin iç katmanlarındaki yanardağ etkinliklerinden ve dünya dışı kaynaklardan almaktadır. Daha da açıklık getirmek gerekirse atmosfer azot, oksijen, karbondioksit, neon, helyum, kripton, ksenon ve hidrojen gibi gazları bulunduran ve canlılar için yaşanılası ortam hazırlayan yerdir.

Dünya yaşanablir tek gezegen şuanki bilgilerimize göre. İşte bu mavi gezegenimiz atmosferiyle de bu yaşama olanak sağlıyor. Bu anlamda atmosfer ne, atmosfer katmanları önem kazanıyor. Atmosferde bunan gazların oranları birbirine göre değişiklik göstermekte olup, yüzde yetmiş sekizi azot, yüzde yirmi biri oksijen geri kalan yüzde birlik kısmınıysa helyum, neon, kripton, ksenon, hidrojen, karbondioksit gibi gazlar oluşturmaktadır. Atmosferde değişik oranlarda bulunan gazlar genel olarak üç başlıkta toplanmakta olup, bunlar atmosferde sürekli bulunan ve miktarı değişmeyen gazlar, atmosferde devamlı bulunan ve miktarı değişen gazlar, atmosferde sürekli bulunmayan gazlardan oluşmaktadır. Atmosferde sürekli bulunan ve miktarı değişiklik göstermeyen gazlar içerisinde azot, oksijen ve diğer asal gazlar yer alırken, atmosferde sürekli bulunan fakat miktarı değişkenlik gösteren gazlarsa karbondioksit, su buharı, ozon gibi gazları içermektedir. Öte yandan atmosferde sürekliliği olmayan gaz grubundaysa kirleticiler olarak bilinen gazlar bulunmaktadır.

ATMOSFER KATMANLARI NASIL OLUŞTU
Atmosferde bulunan gazların yoğunlukları doğal olarak birbirinden farklı olmalarından ötürü katmanlar meydana gelmektedir. Atmosferdeki katmanların oluşmasında etkili olan diğer bir faktör ise yerçekiminin etkisidir. Atmosferde bu farklardan ötürü beş tane katman ortaya çıkmış olup, bunlar troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer ve ekzosfer katmalarından ibarettir.

İlginizi Çekebilir

Ücretsiz Avrupa turu başvuru

Ücretsiz Avrupa turu gençler için başvuru yeri ve şartları. kimler ücretsiz Avrupa turuna başvuru yapabilir …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting