Ana Sayfa / İlginç / Atomun Türleri nelerdir?

Atomun Türleri nelerdir?

Atom ve atom türleri nelerdir diye bir soru karşımıza gelebilir. bu makalemizde atomun terleri nelerdir sorusunu irdeleyeceğiz., Maddenin yapı taşı anlamına gelen atom bilindiği gibi belirli bir kütle numarasına sahiptir. Ayrıca bir atomda değersel olarak proton, nötron, elektron, kütle numarası ve atom numarası gibi değerler bulunmaktadır. Atomda kütle numarası atoma ait sembolün sol üst köşesinde belirtilmekteyken, atom numarası ise sembolün sol alt köşesinde ifade edilmektedir. Öte yandan atoma ait olan iyon yükü ise sağ üst köşede belirtilir.

Dünya bilim ve teknoloji alanında hızla ilerlerken bir 10-15 sene öncesi bilgiler artık yavan ve eksik kalıyor. bu konulardan biri de atom ve atom parçacıkları konusudur. Atomlar bazı özellikleri yönünden birbirleri ile benzerken, bazı özellikleri yönünden de farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle de atomlar farklı türlerde ifade edilmektedir. Bilinen atom türleri dört farklı atom türünden meydana gelmektedir. Bunlar izoton atomlar, izobar atomlar, izoelektronik atomlar ve allotrop atomlardır.
Nötron sayıları aynı olan buna karşın atom numaraları farklı olan atomlara izotop atom denilmektedir. İzotop atomların kimyasal ve fiziksel özellikleri aynı değildir. Bunun nedeni ise proton sayılarının farklı olmasıdır. İzobar atom denildiğinde ise kütle numaraları aynı olan buna karşın atom numaraları farklı olan atomlar akla gelmelidir. Atom numaralarının birbirinden farklı olması nedeniyle sayısal değerleri de farklılık göstereceğinden ötürü kimyasal ve fiziksel özellikleri farklı atomlardır. Atom türlerinden birisi olan izoelektronik atom ise isminden de anlaşılacağı gibi elektron sayıları aynı olan atomlara denilmektedir.
Yine bir atom türü olan allotrop atom da sadece molekül yapları ve özellikleri farklı olan atomlara denilmektedir.

İlginizi Çekebilir

Dünyanın en güçlü böceği Hakkari’de

Gergedan böceği dünyanın en güçlü böceği oldu ve Türkiye’de bulundu. Dünyanın en güçlü böceği Hakkari’de …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting