Ana Sayfa / Manşet / Avrupa böcek yiyecek

Avrupa böcek yiyecek

Avrupa ülkelerinde ilk başta çırçır böceği sofaralara geliyor. Avrupa, Çin’i bile geçecek böcek yemekte. böcek yetiştirmek için ne yapmalı nasıl böcek yetiytirilir diye Türk girişimciler şimdiden hazırlığa başladı. Avrupalıların yiyecekleri böcek çeşityeri de belli oluyor.

Böcek Avrupalıların temel gıda maddesi oluyor. Avrupa ülkelerinde çırçır böceği tozu satılmaya başlıyor. Böcek yemek isteyen Avrupa’da istediği gibi karnını böcekle doldurabilecek. Avrupa Komisyonu’nun aldığı bir karara göre, yağı alınmış ve toz haline getirilmiş cırcır böcekleri, yarından itibaren resmi olarak Avrupa Birliği vatandaşlarının sofralarına girebilecek.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin bilimsel görüşüne atıfta bulunulan kararda, “Cırcır böcekleri tahıl barları, bisküviler, pizza, makarna bazlı ürünler ve peynir altı suyu tozu dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere tüm ürün yelpazesinde kullanılması güvenli” denildi.

ALERJİK REAKSİYON GÖSTEREBİLİR

2021 yılında Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, “cırcır böceklerinden elde edilen dondurulmuş ve kurutulmuş halinin önerilen kullanım seviyeleri altında güvenli” olduğu sonucuna varmıştı. Ancak yetkililer, böceklerin bazı tüketicilerde alerjik reaksiyonları tetikleyebileceğini kaydetti.

Yeni düzenlemede, yetişkin cırcır böceklerinin “bağırsak içeriğini atabilmeleri” için önce 24 saat beslenmemeleri gerektiği belirtilirken, daha sonra dondurulması, yıkanması, yağlarının çıkarılması ve toz haline getirilmesi gerekiyor.

ASYA MUTFAĞINDA GELENEKSEL

Avrupa Komisyonu, cırcır böceklerinin yanı sıra, bu ayın başlarında, un kurtlarını insan tüketimi için onayladı. Bazı Asya ülkelerinde geleneksel mutfakların bir parçası olmakla birlikte, böceklerin yiyecek olarak kullanımı Avrupa’da nispeten yeni bir durum olarak biliniyor.

DAHA UCUZ

Kararı savunanlar, böceklerin karbon ayak izini azaltırken önemli bir hayvansal protein kaynağı haline gelebileceği konusunda ısrar ediyor. Böcek çiftliklerinin geleneksel hayvancılıktan çok daha çevre dostu olduğu düşünülüyor. Böcekler ayrıca ete daha uygun fiyatlı bir alternatif olarak lanse ediliyor.

İlginizi Çekebilir

Gaziosmanpaşa toprak kayması

İstanbul Gaziosmanpaşa toprak kaması olan bölge ve etkilenen gecekondu sayısı. İstanbul Gaziosmanpaşa’da toprak kayması meydana …

Sınırsız Hosting