Ana Sayfa / Genel / Ayak ve bacağa kramp girerse

Ayak ve bacağa kramp girerse

Zaman zaman hepimizin ayağına bacağına üstelik de piç olmadık zamanda kramp girer, bizi acı içinde bırakır. Ayak kramplarının oluşumu ve nedenleri yıllardır tartışılır uzmanlar kramp girmesi durumunda ne yapılması gerektiğini anlatır tıbbi dilde. Özellikle spor yapanlar ve yüzenler ayaklarına kramp girme korkusu yaşar. İşte bilgkahini olarak bu makalemizde ayak va bacak kramplarına karşı neler yapmalıyız, kramp girmesi durumunda ilk önce ne yapılması gerektiği konusunu işledik. 

Kramp aslında çok geniş bir konudur. Ayak ve bacaklara çok fazla kramp giriyorsa öncelikle bunun alt nedenleri araştırılmalıdır. Sağlık açısından özellikle sporcular ve bilhassa yüzücüler kramp korkusu yaşar. Ayağımıza kramp girdiği anda ilk olarak ne yapacağımızı bilmek çok önemlidir. O anda doktora gidemeyeceğimize göre öncelikle krampa karşı kendimiz bir çözüm bulmak zorundayızdır. Yüzerken, yürürken, spor yaparken hatta yatarken aniden ayağınıza giren kramplar size çok acı verir. Sebebi aniden yaptığınız yanlış bir hareket olabileceği gibi, farklı bir hastalığın habercisi de olabilir. Ayak krampına iyi gelen hareketler hakkında bilinçlendiğinizde, dakikalar içinde acıdan kurtulursunuz. Krampları geçirdikten sonra olma sebeplerini araştırmalı, konuyu ihmal etmemelisiniz.

KRAMP VE KAS İLİŞKİSİ YAPILMASI GEREKENLER
Susuzluk ayak ve bacağa kramp girmesinde birinci aktör sonra da kas yorgunluğu ikinci aktördür. Öncelikle bunu bilelim. Ayak krampları, aniden bir sancı şeklinde ortaya çıkan kas yapısında kasılmalardır. Kramp girdiğinde ayağımızı hareket ettiremeyiz hatta dokunamayız. Vücudumuzda bulunan 600 yakın kas, gün içinde birbirlerine bağlı olarak hareket ederler. Bazen istem dışı olarak kas gerilir ve sertleşme yapar. En sık ayal ve il baldırlarda meydana gelen kasılmalar, yorgun bir vücudun tepkisi olabiliyor. Gün içinde çok egzersiz yapmak ve kasları yormak, krampların başlıca nedenidir. Genellikle gece meydana gelirler ve uykudan bile uyarabilirler. Eklemlerde oluşan ağrıları iyi gelen yöntemleri eklem ağrısı nasıl geçer adlı konumuzda ele aldık.
Gün içinde yeterince su içilmemesi ve kasların çok kullanılması istemsiz gerilmelere sebebiyet verir. Bu yüzden gün içinde 1,5-2 litre su içmek kasların normal çalışmasını destekleyecektir. Vücudu yoran alkol, sigara gibi zararlı maddeler vücudun direncini azaltır ve kasları etkiler. Aynı zamanda çok fazla çay ve kahve içenlerde de ayak kasılmaları görülmektedir. Beslenme şeklinin bozulması, çok fazla abur cubur yenmesi vücut sağlığını olumsuz etkilediğinden kasların çalışma sistemini de bozabilir.
Baldır ya da ayak krampı oluştuğunda ilk önce derin bir nefes almalı, vücudunuza bol oksijen girmesini sağlamalısınız. Kramp girdiğinde bölgeye sert vuruşlar yapmamalı, cimcik atmamalısınız. Ayağınızı yavaşça hareket ettirmek ve bacağı bedene doğru yavaşça çekmek yapılması gerekenlerdir.

KRAMP GİRDİĞİ ZAMAN NE YAPMALI

Ayağınıza kramp girdiği zaman öncelikle sakinliğinizi muhafaza edin. Vücudunuz size bir işaret gönderiyordur. Kramp giren bölgeye iki elinizle masaj yapmaya başlamalı ama çok bastırmamalısınız. Bölgedeki kasılmayı geçirmek için ılık su torbasından yararlanabilirsiniz. Sebebini bilmediğiniz bir krampsa önlem amacıyla bir iki bardak su içmelisiniz, sıvı kaybından kaynaklıysa kısa sürede geçecektir. Kramp girdiğinde birkaç dakikalık müdahaleler sayesinde acıdan kurtulursunuz. Kas gevşetici ilaçlar içmeniz önerilmez çünkü kramp geçicidir, ilaç etki edene kadar ortadan kaybolabilir.

İlginizi Çekebilir

Cübbeli Ahmet şirazesini kaybetti

Cübbeli Ahmet dini siyaset alet ederek her kesimin tepkisini çekmeye devam ediyor. dini kullanarak servet …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting