Ana Sayfa / Manşet / Ayasofya Camii ilk cuma ve izdiham

Ayasofya Camii ilk cuma ve izdiham

#AyasofyaCamii ilk cuma namazı ve izdiham oluştu. Ayasofya ve Sultanahmet meydanı ve çevresi tamamen doldu on binlerce insan toplandı izdiham yaşanıyor. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya “Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarımızın tamamı doldu. Salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişlerimiz durduruldu” ifadelerini kullandı.

Ayasofya Camii ilk cuma 24 Temmuz 2020 kılınıyor ve izdiham var. Ayasofya ve çevresinde sosyal mesafe kalktı korona şüphesi arttı. Danıştay kararı ile müzeden camiye çevrilen Ayasofya Camii’nde vatandaşların akını sürüyor. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya kalabalığa dikkat çekerek “Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarımızın tamamı doldu. Salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişlerimiz durduruldu” ifadelerini kullandı.

Ayasofya Cami, bugün kılınacak cuma namazıyla ibadete açılıyor. Tarihi yarım adada geniş güvenlik önlemleri alındı.

Türkiye’nin çeşitli kentlerinin yanı sıra yurt dışından da birçok vatandaş Ayasofya’nın bulunduğu tarihi Sultanahmet Meydanı’na geliyor.

AYASOFYA CAMİİ İLK CUMA VE AYRINTILAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü cuma namazı öncesi corona virüsüne karşı alınan tedbirleri hatırlatarak şu uyarıyı yapmıştı:

“Ayasofya’da kılınacak cuma namazında, tarihi anı yaşama heyecanıyla, halkımızın tedbirleri terk etmeyeceğini umuyoruz. Şu ana kadar ulaşılan bilgiler salgın boyunca en büyük kalabalığın Ayasofya’nın ibadete açılışı sırasında oluşacağını gösteriyor. Tedbirli cumaları örnek alalım.”

POLİS BARİKATINI AŞIP KOŞTULAR

Fakat sabahın erken saatlerinde bölgeye akın eden vatandaşların sosyal mesafe ve maske kurallarına riayet etmediği objektiflere yansıdı.

Haber merkezimize gelen fotoğraflarda, vatandaşların Çemberlitaş’ta izdiham halinde polis barikatını aşarak Ayasofya’ya doğru koştuğu görülüyor.

21 BİN POLİS

Cuma namazı için tarihi yarım adada yaklaşık 1.5 milyon metrekarelik bir bölgede güvenlik önlemi alınarak, bir çok noktaya güvenlik bariyeri yerleştirildi. Tedbirler kapsamında yaklaşık 50 bin polisin çalıştığı İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde çalışan 21 bin polis, Ayasofya ve çevresinde görev aldı.

AMBULANS UÇAK VE DENİZ AMBULANSI

Yoğunluğun fazla olacağı göz önünde bulundurulurken, namaz kılınacak alan çevresinde 17 sağlık noktası oluşturuldu. Sağlık noktalarında 736 sağlık çalışını görev alacak. Ayrıca bir deniz ambulansı, bir hava ambulansı olmak üzerine 101 ambulans bölgede hazır bekletilecek.

KONTROL NOKTALARINDA İZDİHAM

Alınan tedbirlerle birlikte Ayasofya Camisi cuma namazını beklerken, bir çok kişinin geceden beri tarihi yarım adada beklediği öğrenildi.

Sabahın erken saatlerinden beri Sultanahmet Meydanı’na gelenler polisin oluşturduğu kontrol noktalarında tekbirler getirerek yığılmış durumda. Sosyal mesafeye uyulmadığı ve zaman zaman izdiham varan görüntülerin ortaya çıktığı gözlendi.

İlginizi Çekebilir

Fatih Terim Panathinaikos’tan gönderildi

Yunanistan macerası kötü biten Fatih terim, büyük öfke içinde. Türkiye’de kendisine İmparatoır denilen futbol adamı …

Sınırsız Hosting