Ana Sayfa / İlginç / Bakteri solunum meselesi

Bakteri solunum meselesi

Bakteri, solunum ve canlı. Aslında hepsi ayrı makale konusu. Bilgikahini sitesi olarak bu konumuzda bakterilerin solunumu nasıl, car mı ve bakteri solunum tüm ayrıntılarına ineceğiz. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan ve zarla çevrili organeli bulunmayan canlılara mikroorganizmalar denilmekte olup, canlılığı için şartların uygun olması gereken canlı türüne mikroorganizma denilmektedir. Mikroorganizmalar içerisinde bulunan bakteriler ribozomları dışında zarlı organeli bulunmayan canlı türü oldukları halde kompleks yapılı ökaryot hücrelere göre bakteriler daha fazla solunum çeşitliliğine sahip canlılardır.

Bilik ve teknoloji ilerledikçe sorunlar ve sorular da bir o kadar hızla artıyor. Bakteri ve solunum. İlk duyduğumuzda nasıl yani diye sormak istiyoruz. İşte bu makalemizde bakterilerde solunum meselesini inceleyip aktarmaya çalışacağız. Bakterilerde oksijenli solunum, oksijensiz solunum, hem oksijenli hem de oksijensiz solunum, xx solunum gibi farklı tipte solunum yapan türler bulunmakta olup, bakteriler basit bir hücresel yapıya sahip olabildikleri halde yüksek yapılı canlılarda hastalık yapıcı etkiye sahip olabilmektedirler. Yukarıda da belirtildiği gibi bakteriler zarlı organ bulundurmuyorken nasıl oksijenli solunum yaptığı ise mezozomları üzerinden gerçekleştirdiği bilinmektedir.
Oksijenli solunum yapan bakteriler aerop bakteriler olarak ifade edilirken tüpteki sıvı besiyerine ekimlerinde tüpün üst taraflarında üreme göstermektedirler. Bunun sebebi ise bu bakterilerin oksijenli solunum yapmalarından ötürüdür. Oksijensiz solunum yapan anaerobik bakteriler ise tüpün en alt kısmında üreme göstermekte olup, oksijen olmayan ortamda yaşamlarını sürdürmektedirler. Öte yandan fakültatif aneerop olarak bilinen bakteri grubu ise tüpün her yerinde üreme gösterebilme yeteneğine sahip olan bakteriler olup, hem oksijenli hem de oksijensiz ortalarda üreyebilmektedirler. Ayrıca tüpün üst kısmında üreyen aerop bakterilerin hemen altında bulunan bakteri topluluğu ise mikro aerobik bakteriler ise %5-10 arası karbondioksit bulunan ortamlarda üreme göstermektedirler.

İlginizi Çekebilir

Su altı yanardağa patladı

Su altındaki yanardağ patladı dumanlar gökyüzünü kapladı. Japonya’da denizdeki yanardağ lav püskürtmeye başladı. Su altındaki …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting