Büyüklerde olduğu gibi bebeklerde de ishal büyük bir sorun ve sağlık açısından dikkate alınması gereken bir konudur. Anne bebek sağlığı ile ilgili bilgiler çok önemli. İşte güvenilir sitelerden derlenen ve 5 maddede bebek ishal tedavisi konusunda çok yararlı bir makale.
Sağlık haberleri ve bebek anne sağlığı ile ilgili yararlı makaleler ve yazılar. bebeklerde ishal neden olur ve nasıl önlenir. Bebekte ishal süresi ne kadar olmalı ne zaman harekete geçilmeli. Bir şekilde bebeğinizde ishal durumu yaşandı. Öncelikle bebeğiniz henüz 3 aylık veya daha küçükse, mutlaka hemen doktora götürmelisiniz.
BEBEK İSHAL BİLGİLERİ
Daha büyük bebeklerinizde ise 12 saat boyunca ishali gözlemeli, iyileşme görmüyorsanız doktora götürmelisiniz. Bunların dışında daha hafif bir durum söz konusuysa, bebeklerde ishal ile başa çıkabileceğiniz ve bebeğinizin ishal olmasını engelleyebileceğiniz bazı şeyleri yerine getirebilirsiniz:
Öncelikle ishalin, bebeğinizde sıvı kaybı yarattığını bilmelisiniz. Bu nedenle bebeğinizin bol bol sıvı alması gerekir. Eğer sadece anne sütü ya da formül sütle besleniyorsa, o şekilde beslemeye devam edin.
Bu sürede bebeğinizi asla memeden kesmeyin. Henüz katı gıdaya geçmediyse de bu aşamada geçmeyin. Doktorunuza bu konuda danışın, doktorunuz bebeğinize elektrolit çözeltisi vermenizi de söyleyebilir.
bebek ishalken anne ne yiyip içmeli, neleri yememeli
Bebeğinizi emzirdiğiniz sürece çiğ et ürünlerinden, asitli içeceklerden ve hazır gıdalardan uzak durun. Yani bebeğinizin sağlığı için sizin de sağlıklı beslenmeniz gerekir. Aldığınız sebze ve meyveleri iyice yıkayın. Maalesef çoğu zaman aldığımız sebzelerin doğal olduğundan emin olamıyoruz. Bu nedenle, özellikle de yeşil sebzeleri sirkeli suda yıkayarak zirai ilaçların olabilecek olumsuz etkilerini bir nebze de olsa giderebilirsiniz.
Bebeğiniz ek gıdaya başladıysa ona muz, şeftali ve elma yedirmek ishaline olumlu etki yapabilir. Bunun yanında pirinç lapası, patates püresi ve muhallebi gibi katı yiyecekler de ishale iyi gelecektir. Bebeğinize yoğurt da verebilirsiniz. Yoğurtta bulunan canlı bakteriler bağırsaklarımıza faydalıdır. İsterseniz yoğurdu kendiniz de mayalayabilirsiniz. Ayrıca kefir de probiyotik içerdiğinden bebek için oldukça faydalı olacaktır.
Bebeğinize bir doktora danışmadan, sağdan soldan duyduğunuz bitkisel veya başka karışımları vermemelisiniz. Bu şekilde bebeğinize yarardan çok zarar verebilirsiniz.
Bebeğinizin ellerini sık sık yıkamalısınız. Daha önce de bahsettiğimiz üzere ishal, parazitlerden kaynaklanıyor olabilir. Kaynağı o olmasa da bebeği her durumda parazitlerden korumak gereklidir. Siz de bebeğinizin bezini her değiştiğinizde, ona banyo yaptırdıktan sonra, ona yemek hazırlamadan önce ve onu kucağınıza almadan önce ellerinizin temiz ve yıkanmış olduğundan emin olun.
Bebeğinizin altını sık sık değiştirin. İshalle gelen dışkının bebeğinizin teni ile uzun süre temas etmesi durumu daha da zorlaştırabilir. Bu şekilde bebeklerde pişik olabilir.
Bebeğinizin altını değiştirirken altının iyice temizlendiğinden emin olmalısınız. Özellikle kız bebeklerde, önden arkaya doğru temizlik yapılmalıdır. Böylece dışkıdaki parazitlerin başka yerlere bulaşmasını engelleyebilirsiniz.
Bebeklerde ishal nasıl geçer ve bebeğim ishal ne yapmalıyım diye soracak olursanız; eğer hafif derecede ishal varsa bebeklerde ishal tedavisi için bebeğinizin hijyenine, beslenmesine ve bol su tüketmesine (yalnızca anne sütü ile ya da formül süt ile besleniyorsa bunları tüketmeye devam etmeli) özen gösterirseniz bebeğiniz kısa sürede iyileşecektir; ancak eğer dışkısında kan varsa, dışkılama sıklığı çok fazlaysa, yüksek ateş ve dehidrasyon belirtileri görülüyorsa muhakkak bir doktora gitmelisiniz.