ABD başkanlık seçimi kim önde Biden mi Trump mı sorusunun ilk yanıtı geldi. Amerika’da ilk açılan sandıktan Biden çıktı. ABD yeni Başkanı Joe Biden olacak gibi görünüyor eğer Trump’tan bir son dakika zaferi gelmezse. ABD’de halk Başkanlık seçimleri için sandık başına giderken, gece yarısı oy verme geleneği kapsamında Dixville Notch kasabası sandıktaki ilk zaferi açıkladı. 5 seçmenin bulunduğu kasabada oyların tamamı Biden’a gitti.
Joe Biden ABD başkanı olma yolunda önemli bir mesafe kat etti ve ABD’de açılian ilk sandıktan Biden çıktı tam 5 oy aldı.
ABD’de aylardır süren geri sayım bitti ve Başkanlık seçimleri için kritik gün geldi çattı. Donald Trump ve Joe Biden’ı karşı karşıya getiren seçimlerde halk bugün sandık başına gidiyor.
Corona virüsü nedeniyle bu yıl erken oy verme işlemi ve posta yoluyla oy gibi seçenekler de büyük önem kazandı. Şimdiye dek 98 milyon seçmenin bu şekilde oyunu kullandığı belirtiliyor.

Kasabada oylar böyle kullanıldı.
Oldukça tartışmalı geçmesi beklenen ve sonuçların Yüksek Mahkeme’ye taşınması ihtimali de sıkça dillendirilen seçimle ilgili bir klasik gerçekleşti. New Hampshire eyaletindeki Dixville Notch kasabası, yerel saatler gece yarısını geçtikten sonra sonuçları ilk açıklayan yer oldu.
2016’DA DA CLINTON
Kanada sınırındaki kasabada yalnızca 5 seçmen oy kullandı. Oyların tamamını Demokratların adayı Joe Biden kazandı. Böylelikle uzun seçim maratonundaki ilk zafer Biden’ın oldu.

Sonuçları gösteren tablo.
2016 seçimlerinde 8 oyun kullanıldığı kasabada zafer yine Demokrat Parti’nin adayı Hillary Clinton’ın olmuştu.
İKİNCİ SANDIKTA TRUMP
Eyallette seçim sonuçları belli olan ikinci nokta ise Millsfield oldu. Gece yarısı oylaması geleneğinin 60. yılını kutlayan kasabaya Trump damga vurdu. Sandıktan çıkan 21 oydan 16’sını Trump, 5’ini ise Biden aldı.
TRUMP’IN GİZLİ SİLAHI, BİDEN’İN GÜCÜ
ABD bu hafta sandık başına gidiyor… Demokratlar’ın “Yaşamın buna bağlıymış gibi oy ver” dediği Cumhuriyetçilerin, “ABD’yi Harika Tutmaya Devam Et” sloganını kullandığı seçimlerde son düzlüğe girildi. Anketlerde Cumhuriyetçilerin adayı ve mevcut ABD Başkanı Trump ile arasındaki farkı açmayı başaran Demokratların adayı Joe Biden’ın arkasına aldığı rüzgar son günlerde azalırken, seçimlerle ilgili kritik 7 detayı gözden kaçırmamak gerek.
1- SADECE TRUMP VE BIDEN YOK
ABD Başkanlık Seçimleri sadece Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında oluyormuş gibi hissedebilirsiniz… Zira bütün dünyanın konuştuğu en önemli iki aday bu iki partiden çıkıyor. Fakat ABD’de hem diğer irili ufaklı partiler hem de bağımsız adaylar başkanlık seçimi için şansını zorluyor. Fakat ABD tarihinde Demokrat ve Cumhuriyetçi adayların haricinde hiçbir adayın Beyaz Saray’a gitmediğini hatırlatmakta fayda var. Salı günü yapılacak seçimlerde Özgürlükçü Parti ve Yeşiller adayları Joe Jorgensen ve Howie Hawkins ile sandıktan kendilerine oy çıkmasını bekleyecek.
Öte yandan aralarında ünlü şarkıcı Kanye West’in de olduğu 10 bağımsız aday da seçimlerde yer alıyor. Özellikle Kanye West, seçim yarışına geç girdiği ve birçok eyalette aday olamadığı için hayranları arasında hayalkırıklığı yaratmıştı.
2- OYLAR DOĞRUDAN ADAYLARA GİTMİYOR
ABD’de yapılan seçimlerde oylar aslında doğrudan adaylara gitmiyor. Ülkedeki sisteme göre oylar Seçiciler Kurulu (Electoral College) isimli 538 seçici üyenin seçimi için kullanılıyor. Oylar her eyaletin kotası olan seçici kurul üyesi için gidiyor. Bu sayı da her eyaletin Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki kişi sayısına eşittir.
Seçiciler Kurulu’na en çok seçici gönderen eyaletler California (55), Teksas (34), New York(31), Florida (27), Illinois (21) ve Pensilvanya’dır (21). Sadece 3 üye gönderebilen eyaletler ise Alaska, Montana, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Delawere, Vermont ve Wyoming’dir. Fakat özel bir statüsü olan Washington DC, senatör ve Temsilciler Meclisi üyesi bulundurmadığı için Seçiciler Kurulu’na en az üye gönderen eyalet kadar üye göndermesine izin verilmiştir. Dolayısıyla toplamda 8 eyaletten 3 Seçici Kurulu üyesi çıkar.
Fakat seçildiği partiden Seçici Kurulu üyesi olan isimlerin yüzde 100 o partinin çıkardığı başkan adayına oy vermesi gibi bir durum söz konusu değil… ABD tarihinde “sadakatsiz seçmen” (İng. Faithless elector) adı verilen kişiler üyesi olduğu partinin yerine başka bir adaya oy verebilir.
3- OYLARI TOPLAYAN BAŞKAN OLAMAYABİLİR
Toplamda 538 seçici üye seçileceği için sandıktan çıkan oylara bakılmaksızın 270 veya daha fazla seçici üye çıkaran aday ABD Başkanı olarak Beyaz Saray’a gider. Bu sistem dolayısıyla son seçimlerde daha fazla oy alan adaylar seçimi kaybetmiştir… 2016 yılında yapılan başkanlık seçiminde eski First Lady ve eski dışişleri bakanı olarak Demokratlar’ın adayı olan Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump’tan yaklaşık 2.8 milyon daha fazla oy almasına rağmen Seçiciler Kurulu’nda sadece 227 temsilcide kalarak 304’e karşı 227’lik bir sonuçla hüsrana uğramıştı.
Benzer bir şekilde 2000’lerde yapılan seçimlerde de Cumhuriyetçi Parti’nin adayı George W. Bush, Demokrat Parti’nin adayı Al Gore’dan daha düşük oy almasına rağmen Seçiciler Kurulu’na çıkarmayı başardığı temsilci sayısı ile ABD Başkanı olmaya hak kazandı. O dönemde yapılan seçimlerde Bush, 271-266 ile üstünlük sağlamıştı.

Geçen ay corona virüsü tespit edilen ve bir süre dinlenerek karantina altına alınan Trump, katıldığı mitinglerde maske dağıttı.
4- ABD BAŞKANI NE ZAMAN GÖREVE BAŞLAR?
Seçimi kazanan partinin seçici üyeleri tek bir defa toplanarak oylama yapar ve sonucu ABD Kongresi’ne gönderir. Ocak ayında da ABD Kongresi seçimleri onaylar. Eğer Kongre, herhangi bir sorun çıkmadan bu sonuçları onaylarsa 20 Ocak’ta ABD Başkanı resmi olarak görevi devralır.
5- SEÇİMİ BELİRLEYEN SALINCAK EYALETLER
ABD seçiminde karşımıza çıkan bir diğer kavram da salıncak eyaletler (İng. Swing States). ABD siyasetinde eyaletlerin oy verme eğilimi aşağı yukarı tahmin edilebilir olduğu için partilerin en dikkat ettiği eyaletler kıyasıya bir rekabetin yaşandığı ve her seçimde bir sürprize gebe olan salıncak eyaletlerdir… Başkan adaylarının büyük mitinglerini düzenledikleri ve seçmenin dikkatini çekmeye çalıştıkları bu eyaletler, partilerin seçim kampanyalarının da temelini oluşturur.