Botonik artık bir bilim. Bitkinin Vejatatif Organları makalemizde tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.
Bitki ve yaşam. Dünya üzerinde yaşamın sürmesi için olmazsa olmaz bir durumdur bitkiler ve botonik. Canlının en küçük yapısı olan hücreler bir araya gelerek dokuları, dokular bir araya gelerek organları, organlar bir araya gelerek sistemleri ve en son sistemler bir araya gelerek canlıyı yani organizmayı oluşturmaktadır. Bu döngü bitkisel de dahil olmak üzere tüm canlılarda gerçekleşmektedir. Organlar normalde canlıda sistemlerin temelini oluşturmakta olup, organları inceleyen bilim dalına organografi denilmektedir. Bitkisel canlılarda bulunan organlar kök, gövde ve yapraktan meydana gelmektedir. Bu sayede bitkiler fizyolojik süreçlerini sürdürebilmektedir. Topraktan su ve suda çözünmüş olan mineral tuzlarının alınmasına yardım etmek, aynı zamanda karada yaşayan bitkileri toprağa bağlamak gibi görevleri bulunan kök, bazı istisnalar hariç bitkinin toprak altında bulunan kısmına denilmektedir. Kök ucunda bulunan meristem hücreleri sayesinde sürekli bölünme ve gelişmeye davam ederek bitkinin uzamasını sağlamaktadır. Bu nedenle de bitkinin vejatatif organları arasında bulunmaktadır.
Bitkinin vejatatif organları arasında bulunan gövde bitkinin toprak üstündeki kısmını oluşturup, yaprakları, dallar ve bitkinin üreme organlarını taşıyan kısımdır. Yapısal olarak iletim demetlerini bulundurmaktadır. Bitkinin vejatatif organı olan yaprak, bitkinin fotosentez yapan ve aynı zamanda transpirasyon yapmasını sağlayan yapılarıdır.
Özetlenecek olursa vejatatif karamı kelime karşılığı olarak üreme ve büyüme özelliği göstermek anlamına geldiğinden ötürü bitkinin vejatatif organları kök, gövde ve yapraklardan oluşmaktadır. Bitkinin gelişme gösteren bu yapıları bu özelliğinin yanında farklı fizyolojileri üstlenmiştir.