Ana Sayfa / Gündem / Büyük Alevi Kurultayı bildirgesi

Büyük Alevi Kurultayı bildirgesi

Büyük Alevi kurultayına katılarn Alevi dernekleri, kuruluşları ve ünlü Alevi isimler.  Türkiye7Deki önemli ve etliki Alevi örgütleri kurultayda buluştu. 7 Alevi çatı örgütünün Laik ve demokratik Türkiye için sloganıyla organize ettiği Büyük Alevi Kurultayı, binlerce kişinin katılımıyla Yenikapı Gösteri Merkezi’nde düzenlendi. Alevilerin inançlarını özgürce yaşamasının kabul edilmesi gereken en temel hakkı olduğunu ifade eden Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, Kültür Bakanlığına bağlı kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı, hiçbir koşulda kabul etmiyoruz” dedi.

Alevi dernek ve örgütleri Türkiye Büyük Alevi Kurultayı yapıldı İstanbul’da. 7 Alevi çatı örgütünün çağrısıyla Yenikapı’da ‘Laik ve demokratik Türkiye’ şiarıyla Büyük Alevi Kurultayı düzenlendi. Kurultaya şehir dışından ve İstanbul’dan binlerce Alevi yurttaş katıldı. Kurultaya katılamayan siyasi liderler de mesaj gönderdiler.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultaya şu mesajı gönderdi:

“Değerli yurttaşlarım, kıymetli canlar, gerçekleştirdiğiniz bu önemli buluşmaya katılamadığım için fevkalade üzgünüm. Türkiye’yi eşit ve özgür bir geleceğe taşımak, inanç ve düşüncenin özgürlüğü için yürüdüğümüz bu uzun yolun sonunda, huzur olacak, güven ve kardeşlik olacak. Özgürlükler olacak. Sizlere saygı ve sevgilerimi sunuyor, her birinizi ayrı ayrı kucaklıyorum.”

Kılıçdaroğlu ile birlikte HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da mesaj gönderdi.

‘ALEVİLERE YÖNELİK AYRIMCILIK SON BULSUN’

Sözcü’den Fırat Fıstık’ın aktardığına göre Alevi kurumları adına konuşanlar özellikle kararnameyle Kültür ve Turizm Bakanlığı altında kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Aleviliği tasfiye etmeye yönelik olduğunun altını çizdiler. Hem şikâyetlerini, sorunlarını hem de taleplerini dile getirdiler.

Temel talepler arasında cemevlerinin ibadethane olarak sayılması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevilere yönelik ayrımcılığın son bulması yer aldı.

‘BU ÜLKEYİ DİYANET’E, TARİKATLARA, CEMAATLERE MAHKUM ETTİNİZ’

“Kurultayda konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Arslan şunları söyledi:

“Sadece Alevileri katletmiyorlar. Şimdi de soyunmuşlar Aleviliği katletmeye çalışıyorlar. Bu salondaki canlar, alevi dostları hep birlikte haydi oradan, siz kimsiniz ki Aleviliği yok sayacaksınız diyoruz. Siz kimsiniz? Alevilerin, demokratik Türkiye’den başka bir inancı yok. Aleviler eşit yurttaşlık diyor, laiklik diyor, demokrasi diyor ama siz bu ülkeyi Diyanet’e, tarikatlara, cemaatlere mahkum ettiniz. Aleviler diyor ki, cem bizim ibadetimiz, cemevi ibadethanemiz. Kamudaki ayrımcılığa son diyoruz. Mülakatlarda Alevi olanları eliyorlar.”

alevi2.jpg

‘ALEVİ CUMHURBAŞKANI OLMAZ DİYORLAR, BAL GİBİ DE OLUR’

Alevilerin kendilerini özgürce ifade etmesi ve inançlarını özgürce yaşamasının kabul edilmesi gereken en temel hakkı olduğunu ifade eden Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, şu sözleri ifade etti:

Alevi cumhurbaşkanı olmaz diyorlar. Biz de diyoruz ki bal gibi olur. Bizim taleplerimiz var: zorunlu din dersleri kaldırılsın, diyanet işleri başkanı lağvedilsin, cemevleri ibadethane olarak kabul edilsin istiyoruz.

-Alevilerin kendilerini özgürce ifade etmesi ve inançlarını özgürce yaşaması kabul edilmesi gereken en temel hakkıdır. Bizim ısrarlı taleplerimizin karşılanması yerine, Kültür Bakanlığına bağlı kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı, hiçbir koşulda kabul etmiyoruz. Burası bizi yok etme, ocağımıza incir ağacı dikme kurumudur. Bizce yıkılası bir yerdir.”

‘IRKÇILIK NEREDEN GELİRSE KARŞI DURACAĞIZ’

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Eş Genel Başkanı Hüseyin Mat ise “Irkçılık nereden gelirse gelsin, faşizm nereden gelirse gelsin, bin kere de olsa karşı duracağız. Bu ülkede aleviler de, Kürtler de, kadınlar da, çocuklar da, LGBTİ’ler de özgürce yaşamalı o yüzden buradayız” diye konuştu.

‘EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ’

Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı Ercan Geçmez şu ifadeleri kullandı:

“Biz buradayız, 6 yaşındaki çocuklarımızın bir daha asla tacize uğramaması için buradayız. Buradayız, inançların özgürlüğe kavuşması için, bu ülkede kadın cinayetleri son bulsun diye buradayız, doğamız talan edilmesin diye buradayız ve hep birlikte burada olmaya devam edeceğiz. Aleviler yıllardır demokrasiden, bağımsızlıktan, özgürlükten bahsediyorlar. Bunu kabul etmeyenler Alevilere yeni gömlek giydirmek istiyorlar.

-Alevilere hizmet götürdüklerini söyleyenler nimet gibi gösteriyorlar. Oysa biz bu ülkenin yurttaşıyız, eşit yurttaşlık istiyoruz. 1500 cemevini gezdiğini söyleyenler, sorunlarını çözdüklerini söyleyenler; hiçbir şey çözmüyorsunuz.

İlginizi Çekebilir

İsrail, İran’ı vurdu

İran’a İsrail saldırısı büyük patlamalar. İran’ın hangi şehri vuruldu nereler vuruldu sorusu. İsrail-İran savaşı fiilen …

Sınırsız Hosting