Dünya tarihin en büyük felaketi ile yüzleşmek üzere. Dev güneş patlaması ve güneş fırtınası tüm dünyayı etkileyecek. Büyük yangın nedir. Güneş patlamaları ve dünyaya etkileri. Tarih kitaplarında üç gün süren fırtına şu ifadelerle anlatılmıştı: “Gökyüzünün tamamı ateşli alevler içinde gibiydi; sanki gökyüzü yanıyordu.”
Dünya büyük yangına hazır mı? Dev güneş fırtınası artık an meselesi bilim insanları dünya büyük felakete adım adım yaklaşıyor dedi.
Bilim insanları, 1582 yılında yaşanan dev Güneş Fırtınası’nın yeniden gerçekleşebileceğini duyurdu. ‘Büyük Yangın’ olarak da adlandırılan fırtınanın küresel elektrik kesintilerine ve milyarlarca dolar zarara neden olabileceği belirtiliyor.
TARİHİN AKIŞINI DEĞİŞTİREN GÜNEŞ FIRTINALARI
1582 yılında Dünya’yı, gökyüzünde ‘büyük bir ateşe benzeyen’ ve ‘Büyük Yangın’ anılan Güneş Fırtınası vurdu.
Eski kayıtları inceleyen ve Güneş’i mercek altına alan Cornell Üniversitesi’nden bilim insanları araştırma sonuçlarını yayınladı.
Bilim insanları, felaketin üzerinden 439 yıl geçtikten sonra benzer bir olayın yeniden yaşanabileceği belirtti.
TARİHTE NE OLMUŞTU?
1582 yılında yaşanan ‘Güneş Fırtına’sı tam 3 gün sürmüş ve önce Avrupa sonra Asya kıtasını etkisi altına almıştı.
O dönem teknolojik cihazlarının bulunmaması nedeniyle fırtına ciddi bir hasara neden olmamıştı.
Tarih kitaplarında üç gün süren fırtına şu ifadelerle anlatılmıştı: “Gökyüzünün tamamı ateşli alevler içinde gibiydi; sanki gökyüzü yanıyordu.”
GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?
Jeomanyetik fırtına ya da bilenen ismiyle Güneş fırtınası, Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşime giren bir güneş rüzgarı şok dalgası ve veya manyetik alan bulutunun neden olduğu, Dünya’nın manyetosferinin geçici olarak bozulması olayıdır.
Güneş yüzeyindeki koyu renkli “güneş lekeleri”nde, Güneş’in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana gelir. Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar yayılmaktadır. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini belirtiyor.
GÜNEŞ FIRTINASI ETKİLERİ NELERDİR?
Güneş fırtınaları haberleşme ve GPS uydularının çalışmalarını, kutuplara yakın bölgelere sefer yapan uçaklarla telsiz bağlantılarını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, şiddetli bir fırtınanın Dünya’daki elektrik ve iletişim ağlarını bile çökertebileceğini kaydediyor.
1859 GÜNEŞ FIRTINASI: CARRINGTON OLAYI
Carrington Olayı olarak da bilinen 1859 güneş fırtınası, 1859’da solar döngü 10 sırasında yaşanmış güçlü bir jeomanyetik güneş fırtınasıdır. “Beyaz ışık parlaması” olarak da isimlendirilen olay İngiliz gökbilimci Richard Carrington ve Richard Hodgson tarafından gözlemlendi.
28 Ağustos 1859’dan 2 Eylül 1859’a kadar, Güneş’te sayısız güneş lekeleri gözlemlendi. 1 Eylül’de öğle vaktinden önce, Richard Carrington ve Richard Hodgson adlı İngiliz asıllı amatör astronomlar, ilk solar alevin gözlemlerini yaptılar. Dünya’ya gelmesi 17.6 saat alırken büyük bir koronal kütle ejeksiyonunun (CME) direkt olarak Dünya’ya gelmesine sebep oldu.
İngiliz astronomlar tarafından kaydedilen olay İskoçya, Avustralya ve Karayipler başkta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde kayda geçildi.
Dünya’nın manyetosferini etkileyen olayan şimdiye kadar bilinen, en güçlü solar fırtınayı tetikledi. Fırtına sırasında, güçlü auroral görüntüler belirdiği, gökyüzünde büyük bir aydınlama yaşandığı ve telgraf sistemlerinde büyük hasara uğradığı kayıtlara geçti.
Haziran 2013’te, Lloyd’s of London ve Amerika’daki Atmospheric and Environmental Research’den (AER) ek bir grup araştırmacı, Carrington Olayı’ndan alınan bu verileri, dünya ekonomisinin ne kadar etkilendiğini hesaplamak için kullandılar ve zararı 2.6 trilyon dolar olarak belirlediler.
Google da ayrıca Güneş fırtınası olursa ne olur?, Güneş fırtınası nasıl olur?, 1859 yılında ne oldu? terimlerini de aratabilirsiniz