Ana Sayfa / Gündem / Buzullar ve koronavirüs etkisi

Buzullar ve koronavirüs etkisi

Küresel ısınma ve iklim değişikliği koronavirüs salgını sonrası yeniden dünyanın gündeminde. Son yapılan bir araştırmaya göre kuzey buz denizinin yok olacağı öngürülüyor. Öte yandan corona vrüs salgını nedeniyle iklim değişikliği ve küresel ısınma da yavaşladı ve etkisi giderek artıyor. peki doğa dengesini koruyabilecek mi? dünya yeni felaketlerin eşiğine mi sürüklenecek yoksa, dengesini yeniden sağlayacak mı? İnsanoğlu için yol ayrımı yaklaşıyor mu? Araştırmacılar, Kuzey Buz Denizi’nde 2050’ye kadar yaz mevsiminde buzulların yok olabileceği uyarısında bulundu.

Mavi gezegen yolun sonuna mı geliyor yoksa, insanoğlunun eliyle tükettiği dünya yine kendi dengesi içinde düzenini koruyacak mı? Sanayileşme ve teknoloji nedeniyle küresel ısınma artmış tehlike zilleri çalmaya başlamıştı. Son yapılan araştırmada da Kuzey buz denizi için felaket senaryosu ortaya konmuştu. Peki koronavirüs etkisi dünyayı nasıl etkileyecek? İnsanlar ölürken salgın her geçeng ün artarken aslında mavi gezegen tadilat mı yapıyor kendi içinde. İşte iki farklı haber. Science Daily internet sitesinde yer alan habere göre, Almanya’da Hamburg Üniversitesinden iklim bilimci Dirk Notz’un liderliğinde farklı ülkelerden 21 kuruluşun katıldığı iklim modelleme çalışmasında karbon emisyonları hızla ve önemli oranda düşürülürse bile, Kuzey Buz Denizi’nde 2050 yılına kadar buzulsuz yaz aylarının olabileceği tespit edildi.

Notz, küresel ısınma 2 derecenin altında tutulsa bile, gelecek 30 yıl içinde Arktik Okyanus’daki buzulların yaz aylarında erime ihtimalinin yüksek olduğuna işaret etti.

Çalışmanın bulguları “Geophysical Research Letters” dergisinde yayımlandı.

Günümüzde Kuzey Kutbu’nda deniz buzulları yıl boyunca kalıyor. Her yaz bu buzullar azalırken, kışın yeniden artıyor.

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KORONAVİRÜS İLİŞKİSİ
Corona virüsünün tek başına hava kirliliğinin azalmasına büyük katkı sağladığını söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisi ve Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu “Özellikle İstanbul’da sabah ve akşam trafiğinde binlerce özel araç emisyona neden oluyordu. Duran trafikte çıkan egzoz gazlarındaki emisyonlar hava kirliliğine ve solunum yolu hastalıklarına neden oluyordu. Corona virüsü solunum yolunu, akciğeri etkileyen bir hastalık ama bir yandan da hava kirliliğini düşürerek solunum yolu hastalıklarını ve fosil yakıtların iklime olan etkisini azaltmış oldu” diye konuştu.

“ATMOSFERE GİDEN SERA GAZININ ETKİSİ 200 YIL SÜRER”

Corona virüsünün iklim değişikliğini durdurmasının zor olduğunu belirten Prof. Dr. Kadıoğlu, “ABD’nin 100 yıl önce saldığı sera gazları hala atmosferde duruyor. Şu anda bütün dünyada sera gazı kullanımı bir anda sıfırlasak bile mevcut bulunanların etkisi 100-200 yıl devam edecektir” ifadelerini kullandı.

“1,5 DERECELİK SINIRA ULAŞMADA YARDIM EDER”

Corona virüsünün iklim değişikliğinin daha da kötüleşmesini engelleyeceğini söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, “Paris Anlaşması’nda konulan 1,5 derecelik sınıra ulaşmada bize yardım edecektir. Ama iklim değişikliğini durduramayacaktır. Kuraklığa da bir etkisi olacağını sanmıyorum. Evde kaldığımız için ve sık el yıkadığımız için su tüketimi artacaktır bu kuraklığı olumsuz etkiler. Ama sera gazlarını azaltmış olması hava kalitesinin düzelmesinde etkili oldu” dedi.
“İÇ ORTAMIN HAVA KALİTESİNE DİKKAT EDİN”

Dışarıda hava temizse ev, oda ve ofisleri havalandırmak çok önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “İçerideki hava kalitesi kötüleştiği zaman hava temizleme cihazı kullanmalıyız. Türkiye’de iç ortam hava kirliliğine dikkat etmiyoruz” diye konuştu.

“KLİMA FİLTRESİNE BAKILMAZSA ZARAR VAR”

Ev ve arabada kullanılan klimanın filtrelerine bakılmadığı zaman zarar verdiğini söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, “Klimalar, bazı akciğer hastalıklarına neden olabiliyor. Klima kullanacaksanız her yıl özellikle bu aylarda mutlaka filtrelerinin temizlenmesi gerekiyor, klimanın bakımı çok önemli. Filtreyi zamanında değiştirmezseniz yarar yerine zarar verir” uyarısında bulundu.

İlginizi Çekebilir

1 Mayıs 201 gözaltı

İstanbul’da 1 Mayıs işçi bayramında 201 kişi gözaltına alındı. İşçi bayramı polis biber gazıyla öksürük …

Sınırsız Hosting