Ana Sayfa / Yaşam / Çanakkale deprem uyarısı

Çanakkale deprem uyarısı

Çanakkale deprem ve büyüklüğü beklentisi arttı. Korkutan Çanakkale deprem uyarısı yine O profesörden geldi. Depremleri önceden tahmin edebilen Prof. Dr. Doğan Perinçek’ten Çanakkale’de deprem uyarısı geldi, Çanakkale’de deprem 7 ve 7 üzeri olabilir dedi.

Çanakkale’de deprem beklentisi arttı uyarılar art arda geldi. Çanakkale’nin neresinde deprem bekleniyor, Çanakakle’de nerelerde faylar aktif hangi ilçeler risk altında?

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çanakkale’de bulunan aktif bir fay hattında sıcak su çıkışı tespit ederek, Çanakkale halkı ve yetkilileri uyardı.1999 Yalova ve Kuşadası depremlerinde de aynı durumun yaşandığına dikkat çeken Perinçek, “Bu depremden kaçış yok. Faylar aynı anda kırılırsa o zaman felaket olur” dedi.

Prof. Dr. Doğan Perinçek, “14 yıl önce ilk defa tanımlayıp haritaladığımız aktif fay hattından sıcak su çıkıyor. Su çıkışı haritaladığımız fay hattına sadece 500 metre mesafede. Sıcak su haberini alır almaz 10 dakika içinde su çıkışının olduğu Çanakkale Boğazı kıyısına gittim ve incelemelerimi tamamladım. 14 yıl önce tanımladığım fay ile sıcak su çıkışının ilişkili olduğunu saptadım” dedi.

‘TEDBİR ALMALIYIZ’

Yetkilileri uyaran Perinçek, “Depremhemen olacak demiyorum. Fakat deprem riskinin çok arttığını söylemek isterim. Bu bilgiyi vermezsem görevimi aksatmış olacağım. Çok basit tedbirler ile bugün ve gelecekte olacak depremlerin zararını azaltmak bizim elimizde” şeklinde konuştu.

DEPREM HABERCİSİ

Yaşanan benzer durumlardan örnekler veren Perinçek, “1999 depremi öncesi Yalova da kuyularda sıcak su çıkışı olmuştu. Kuşadası Sisam depremi sonrası ise fay hatları boyunca sıcak su çıkışı başlamıştı. Sıcak su çıkışı, deprem habercisi olan verilerden bir tanesi” dedi. Prof. Dr. Perinçek şunları söyledi: “Biga, Çan, Bayramiç ve Ayvacık fay zonunda her an 7’lik bir deprem olabilir. Bu bölge, son 288 yıldır 7 veya bundan büyük deprem oluşturmadı. Risk her geçen gün katlanarak artıyor. Deprem bugün de olabilir, yarın da olabilir, belki iki sene sonra olacak bunu bilemiyoruz. Ama kapının ağzında. Bunun net bir şekilde yaklaştığını görüyorum.”

ÇOK SAYIDA FAY BİRBİRİNİ TETİKLEYEBİLİR

Depremden kaçış olmadığını ifade eden Perinçek, şöyle devam etti: “Deprem eninde sonunda gelecek Çan’daki fayı kıracak, Bayramiç’in güneyindeki Evciler fayını kıracak veya Biga civarındaki fayları kıracak, o faylara da Biga-Çan Fay Zonu diyoruz. Orada birkaç tane fay var, ama en büyük fay Evciler Fayı. Yaklaşık 45 kilometre. Buradaki fayların boyutları, 5-45 kilometre arasında değişiyor. Fayın boyu ne kadar uzunsa, yaratacağı deprem de o kadar büyük oluyor. Çan civarında, 5-10-15 kilometre gibi üç dört tane fay var. Bu faylar aynı anda birbirini tetikleyerek kırılabilir. Kırılan fayların uzunluğunun toplamı, 40-45 kilometreyi bulursa, bu bir felaket olur. O zaman 7.2-7.5 gibi depremleri yaşayabiliriz. Depremlerin zamanını hiçbir şekilde söyleyemiyoruz. Son beş yıldır bu bölgeye dikkat çekiyorum.”

İlginizi Çekebilir

Duran Özkan ve Hasan Külahçı öldü

Şırnak’ta kazada ölen 2 kişinin isimleri Duran Özkan ve Hasan Külahçı. Şırnak’ta hafif ticari aracın …

Sınırsız Hosting