Ana Sayfa / Ekonomi / Çaya zam 100 geliyor

Çaya zam 100 geliyor

Çay fiyatlarına yüzde 100 zam geliyor bir kilogram çayın fiyatı 150 lirayı geçecek. Doğu Karadeniz bölgesinin önemli geçim kaynaklarından ve Türkiye’de tüketimi oldukça fazla olan çayın üretim aşamasındaki maliyetleri nedeniyle üreticinin sorunları devam ediyor. ÇAYSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz Kar, çaya yüzde 100’e yakın bir zam beklendiğini söyledi.

Çay zammı eli kulağında 15 Mayıs sabahı itibariyle iğneden ipliğe her şeye zam var deniyor. Çay da yüzde 100 zamlı olacak raflarda çay fiyatlarını gören gözlerine inanamayacak deniyor. Çiftçi, esnaf, üretici ekonomik krizin yansıdığı üretim maliyetlerin altında eziliyor. Maliyetler nedeniyle birçok zorluk yaşayan üreticiler fiyatları artırmaktan başka bir çare bulamıyor. Çay hasadına iki hafta kala Çay Sanayicisi İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz Kar’dan zam uyarısı geldi. Yaş çay alım fiyatının 11 lira 30 kuruş olarak belirlendiğini hatırlatan Kar, “2008’de yaş çay alım fiyatı kilogram başına 83 kuruştu ve o zaman 67 sente tekabül ediyordu. Bugün yaş çay alım fiyatı 11.30 TL oldu ama 57 sente tekabül ediyor. Yani fiyatlarda 14 misli artış oldu ama alım gücünde yüzde 15 bir gerileme oldu. Maliyetlerin artışı mühtahsilin alım gücünü olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

ÇAYIN 1 KİLOGRAM MALİYETİ 74 TL

5 kilogram yaş çaydan 1 kilogram kuru çay elde edildiğini hatırlatan Kar, şunları söyledi: “Bugün 1 fabrika 5 kilogram yaş çaya 56.5 TL ödeyecek. En mütevazi üretim maliyeti olarak yüzde 30 koyarsak çayın 1 kilogram maliyeti 74 TL’ye çıkıyor. Bugün raflarda 74 TL’ye Çaykur’un çayı da alınabiliyor, daha ucuz fiyatlarda çok kaliteli özel sektör çayı da satın alınabiliyor. Dolayısıyla şuan raflardaki çayın fiyatı 2023 üretim fiyatının çok altındadır. Tüketici bunu değerlendirebilir. Raflarda çaya zam el kulağında.

İlginizi Çekebilir

Köprü ve otoyollara zam

Otoyol ve köprü zamlandı. Yeni köprü ve otoyol zamları tarife. Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine …

Sınırsız Hosting