Ana Sayfa / Ekonomi / Çimento zammı, iş bıraktırıyor

Çimento zammı, iş bıraktırıyor

Çimento son fiyatları ve çimento torba fiyatı. çimento fiyatlarına dev zam, birçok inşaat durma noktasında.Müteahhitler 10 günde yüzde 43 zamlanan çimento fiyatları karşısında isyan etti. Bayramdan önce 1.750 TL’den satılan çimentonun m3 fiyatı 2 bin 500 TL’ye yükseldi. Maliyetten bağımsız gelen zam nedeniyle konut üretiminin duracağı belirtilirken, müteahhitler protestoya hazırlanıyor

Çimento son fiyat, çimento metreküp fiyatı ve yeni gelen zam. İnşaat sektöründe çimento isyanı büyüyor.

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz giderek barınma krizine dönüşürken, konut almak da yapmak da her geçen gün daha da zorlaşıyor. Cumhuriyet’ten Ali Can Polat imzalı habere göre geçen yaz 1.5 milyon Türk Lirası şeklinde olan bir konutun arsa hariç yapım maliyeti bugün 2 milyon Türk Lirası şeklinde oldu.

Söz konusu fiyatlar giderek artarken 2024 yılının ilk üç aylık verilerine göre konut satışları da yüzde 13 oranında azalma gösterdi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre kredili satışlarda yaşanan düşüş ise yüzde 50’yi geçti. Düşen alım gücü ve azalan kredi arzı vatandaşları konut alma hayalinden uzaklaştırırken her geçen gün gelen zamlar da müteahhidi yeni konut yapma iştahından uzaklaştırdı.

Konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamalarda çimento fiyatlarına bayramdan bu yana yüzde 43 zam geldiğini dile getiren sektör temsilcileri, söz konusu bu zammın maliyetten bağımsız olduğunu kaydederken Ticaret Bakanlığı’nı da göreve çağırıyor. Sektör temsilcileri ayrıca inşaatları durdurarak protesto etmeyi tartışıyor.

Bayramdan önce m3 fiyatı bin 750 TL’ye satılan çimento bugün, yüzde 43 zamla 2 bin 500 TL’ye satılıyor. Vadeli alımlarda söz konusu bu fiyat 2 bin 950 TL’ye kadar çıkıyor. Açıklamasında söz konusu bu zammın maliyet artışıyla açıklanmayacak fahiş bir zam olduğunu dile getiren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, “Fırsatçılık var burada. Serbest piyasa da işlemiyor, el altı müdahale de var. Ne yazık ki Rekabet Kurumu görevini yapamıyor. Camda da fiyat artışları ve tedarik sorunları yaşanıyor. İşçiliğimiz de çok artıyor. Ortalama bir işçi mühendislerin iki katını alıyor. Bütün bunlar birleştiği zaman müteahhitte konut yapma iştahı kalmıyor. Konut yapmak zorlaşıyor, bu da insanlarımızın konut almasını zorlaştırıyor” diye konuştu.

YARIM KALMA RİSKİ VAR

Açıklamasında önümüzdeki hafta konfederasyon olarak toplantı yapacaklarını dile getiren Tahir Tellioğlu, “istihdam azaltarak inşaat durdurma” da dahil her türlü protesto yolunun masada olduğunu kaydetti.

İktidardan peş peşe yapılan bu zamlara müdahale beklediklerini dile getiren İstanbul İnşaatçılar Derneği Genel Sekreteri Kubilay Salihvatandaş ise şunları söyledi: “Yüzde 25’lik zammı duyunca, seçim öncesi baskılanan maliyetlerdir şeklinde düşündük. Fakat yüzde 43’lük bir zam daha altüst etti dengemizi. Ortada hiçbir maliyet artışı yokken bu zammın nedenini anlayamıyoruz. Söz konusu bu zam, kaba inşaatta ciddi bir etki oluşturacak. Zaten fiyatlar yüksekti daha da yükselecek. Biz mevcut fiyatları tutup düşük kredi kampanyası beklerken her gün maliyetlerimiz artıyor” diye konuştu.

Artış gösteren maliyetler ve öngörülemezlik nedeniyle işini düzgün yapan müteahhitlerin yeni projelere imza atamadığını dile getiren Anadolu Yakası İnşaatçıları Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Erkutoğlu da açıklamasında yurttaşların al-satçı küçük müteahhitlere mecbur kaldığını kaydetti. Ahmet Erkutoğlu yaşanan bu durumun yarım kalan inşaatlar krizi yaratabileceğini belirtti.

BAKANLIK DEVREYE GİRMİŞTİ

Ülke genelinde yapılan zamma tepkiler devam ederken, olaya Ticaret Bakanlığı el atmıştı. Ticaret Bakanlığının devreye girmesiyle birlikde 3 Nisan tarihinde beton fiyatlarına yapılan 2 bin 500 TL +KDV’lik zam, geri çekildi ve belirlenen zam oranı 2 bin 150 TL oldu.

Çimento ve beton fiyatlarındaki artışa inşaat sektöründen tepkiler devam ederken, 2021’de 130 Türk Lirası şeklinde beton fiyatlarının yüzde 2 bin arttığını dile getiren sektör temsilcileri, daha önce 2 bin 500 TL+KDV olarak belirlenen zammın 2 bin 150 TL+ KDV bedele çekilmesini yetersiz bulduklarını da kaydetti.

İlginizi Çekebilir

Bedelli askerlik 219 bin lira oluyor

Yeni bedelli askerlik fiyatı. 2024 ikinci yarısı bedelli askerlik fiyatı. parayla askerlik yapacaklara yeni şok …

Sınırsız Hosting