Ana Sayfa / Yaşam / Cülus ne, Padişahlara tören (Cülus bahşişi ne)

Cülus ne, Padişahlara tören (Cülus bahşişi ne)

Cülus bahşişi nedir ve ilk ne zaman verilmiştir? Osmanlı’da çocuk yaşta padişah olmak için tahta çıkanlara yapılan törenin adıdır Cülus. çocuk yaşta tahta çıkanların alınlarına neden Elif çizilirdi ve yazılırdı sorusu. Osmanlı’Da çocuk yaşta tahta çıkan padişahların isimleri. Fatih sultan Mehmet kaç yaşında padişah oldu, tahta çıktı sorusu. 

Cülus kelime anlamı ne? Cülus nedir, cülus törenleri kime yapılırdı. Tahta çocuk yaşta çıkanlar için düzenlenen törenin adı. Osmanlı’ta çocuk yaşta padişah olanlar. Eskiden çocuk yaşta tahta çıkan padişahların culüs merasimleri sırasında padişahın alnına elif çekilirdi. Bu adet daha sonra halk arasında da yaygınlaşıp akıllı, güzel çocukların alınlarına da nazardan korunmak için elif çekilmeye başlandı. Elif, sevgiliyi tasvir ederken de dikkate değer bir biçimdedir.
CÜLUS KELİME ANLAMI, NE, CÜLUS KİMLERE YAPILIR?

Cülus bahşişi nedir ve ilk hangi Osmanlı padişahı döneminde verilmiştir? Cülus Arapça bir kelimedir ve “oturmak” anlamına gelir. Bir padişahın vefatı veya tahttan indirilmesi sonrasında yeni padişahın, tahta çıkma törenidir. Cülus, Babüssade önünde yapılan en önemli ve görkemli törendi. İlk önce tahta Babüssaade önüne çıkartılır. 2. avluda askerler, ulema ve devlet adamları olur. Taht kapının önüne çıktıktan sonra desturla padişah gelip kapının önündeki tahta oturur. Daha sonra devlet adamları kıdemlerine göre gelip padişahın eteğini öpüp padişaha bağlılığını bildirirler. Sırasıyla ilk önce şeyhülislam edep icabı padişahın eteğini öpmez. Saltanatının devamı için dua eder. Sonra ilk veziriazam ve diğer vezirler, sonra kaptanıderya, defterdarlar, nişancılar, kazaskerler ve ulema padişahın eteğini öper, bağlılıklarını bildirirler. II. Mahmud’un cülusuyla beraber devlet adamları padişahın eteğini öpmez, yanına konulan bir örtüyü öperler. II. Abdülhamid ile beraber artık kimse padişahın eteğini öpmez, yakından veya uzaktan kişi kendisinin dört parmağını öpüp önce kalbine sonra alnına dokunup padişahı selamlarlar. Tören esnasında valide sultan ve ya haseki sultanlar adalet kulesinden töreni izlerler. Bu süre zarfında tören esnasında padişahın konuşması uygun değildir. Tören bittikten sonra Babüssaade’nin kapıları açılır ve padişah içeri girer. Böylece tahta çıkan kişi resmen padişah olur. Bu tören yapılmadan padişah olunamaz. Daha sonra tellallar bütün payitahtı sokak sokak gezip yeni padişahın tahta çıktığını halka bildirirler. Törenden sonra bütün vilayetlere yeni padişahın tahta çıktığı bildirilir ve ilk cuma namazında padişah adına hutbe okunur. Cülus merasiminin ardından kapıkulu askerlerine cülus bahşişi (cülusiye) dağıtılırdı. İki türlüdür, biri belli ve kanunda belirtildiği gibi bir defaya mahsus olarak verilir, diğeri ise askerlerin ulufelerine zam suretiyle verilmiş olurdu. Tahta çıkan her padişahın; “Kullarımın bahşiş ve terakkileri makbulümdür, derhal verilsin” suretinde bir belgeyi onaylaması gerekiyordu.

CÜLUS BAHŞİŞİ YILDIRIM BAYEZİD DÖNEMİNDE VERİLDİ

Osmanlı tarihinde ilk defa cülus bahşişi, 1389 tarihinde Kosova’da padişah seçilen Yıldırım Bayezid tarafından kapıkullarına verilmiş ve bu usul, Vahdettin’in cülusuna kadar devam etmiştir.

İlginizi Çekebilir

Gaziosmanpaşa toprak kayması

İstanbul Gaziosmanpaşa toprak kaması olan bölge ve etkilenen gecekondu sayısı. İstanbul Gaziosmanpaşa’da toprak kayması meydana …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting