Ana Sayfa / Sağlık / Demir eksikliği belirtisi ve tedavisi

Demir eksikliği belirtisi ve tedavisi

Vücutta demir eksikliği kendini nasıl belli eder, sağlık için demir eksikliği tedavisi nasıl yapılmalı bilgileri. En çok demir içeren yiyecekler ve besinler. Demir eksikliğinin sadece beslenme kaynaklı olmadığını vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Oya Duran, belirtileri ve yapılması gerekenleri anlattı.

Demir eksikliği sonucu vücutta ne olur ve demir eksikliği belirtileri neler sık sık sağlık sorunu olarak gündeme geliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Oya Duran aşağıda yer alan belirtilerden biri bile varsa, zaman kaybetmeden bir hekime başvurmanız gerektiğine dikkat çekiyor.
Cilt ve mukozada solukluk,
İştahsızlık,
Halsizlik ve çabuk yorulma,
Huzursuz davranışlar sergilemek ve ajite olmak,
Dikkat eksikliği ve algılamada bozukluk,
Büyüme ve gelişme geriliği
Saç ve tırnakta kırılmalar
Dilde papillarda(tat tomurcuklarında) düzleşme sonucu dilin düz, parlak ve soluk görünümde olması.
Ağız kenarında çatlaklar,
Uyku bozuklukları,
Nadiren, ‘katılma nöbeti’ denilen, ağlarken nefes tutma hareketi yapmak,
Pica denilen, yenmemesi gereken toprak, kireç ve kağıt gibi şeyleri yemek,
entelektüel fonksiyonlarda (soyut düşünme, tasarlama, sorun çözme gibi) gerileme.

TEDAVİSİ NASIL?

Demir eksikliği bir hastalık değil, belirti. Bu nedenle demir eksikliğine yol açan problemin ortadan kaldırılması tedavi sürecindeki en önemli basamağı oluşturuyor. Demir takviyesi ve nedene yönelik tedavi paralel olarak sürdürülüyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Oya Duran çocukların çoğunda ağız yoluyla alınan demir preparatları ile demir eksikliğinin tedavi edilebildiğini belirtiyor. “Tedaviye demir depoları dolana kadar 5-6 ay kesintisiz devam edilmeli” uyarısında bulunan Dr. Oya Duran sözlerine şöyle devam ediyor: “Çünkü tedavi yarım kalırsa demir eksikliği anemisi gelişimi sonucu birçok problem oluşabiliyor. Tedavi sürecinde oral demir preparatlarının sindirim sisteminde iyi emilebilmesi için aç karnına verilmesinde fayda var. Ayrıca çocuk tadı nedeniyle içmek istemiyorsa ilaç sulandırılarak veya meyve suyuyla verilebilir. Bunların yanı sıra çocuğun demirden zengin besinleri düzenli olarak tüketmesi de çok önemli”

İlginizi Çekebilir

Elektronik sigarada uranyum ve kurşun bulundu

Elektronik sigara içenlerde kurşun ve uranyum izine rastlandı. Elektronik sigaralarda çok büyük tehlike. Sigara ve …

Sınırsız Hosting