İKLİM VE DÜNYA HABERİ. buzullarda dev kopma sürüyor. Dev buzul parçası koptu o anlar kaydedildi. Dünyada küresel iklim bozukluğu sürüyor. Grönland’da devasa bir buz tabakasından büyük bir parça koptu.
Dünya hızla yıkıma sürükleniyor. İklim değişikliği küresel felaketlerin önünü açıyor. Buzullar eriyor dev buzul dağları bir bir parçalanıyor. Kuzeydoğu Grönland’ın “79N” veya “Nioghalvfjerdsfjorden” olarak adlandırılan Kuzey Kutup bölgesinin kalan en büyük buz tabakasından bir kısmı parçalandı.
BİLİNEN EN BÜYÜK BUZUL PARÇALANMASI
Kopan buz tabakasının 110 kilometrekarelik bir alanı kapladığı belirtilirken, uydu görüntülerinde buzulun birçok parçaya bölündüğü belirlendi.
Yapılan araştırma sonucu buzulun 2019 yılında kırıldığı, bu yaz hava sıcaklığının artmasıyla da tamamen koptuğu tespit edildi.
Bilim insanları, söz konusu kopuşun, Grönland’da meydana gelen hızlı iklim değişikliklerinin kanıtlarından biri olduğunu belirtti.
Almanya’daki Friedrich-Alexander Üniversitesinden kutup araştırmacısı Dr. Jenny Turton, 2019 ve 2020’de rekor yaz sıcaklıkları görüldüğünü belirterek, bölgede atmosferin 1980’den bu yana yaklaşık 3 derece ısındığını dile getirdi.
MİLYONLAR ETKİLENECEK
Dünya üzerinde 26 yılda 28 trilyon ton buzul eridi
Leeds ve Edinburgh üniversiteleriyle University College London’da görevli bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, yeryüzünde 30 yıldan kısa sürede 28 trilyon ton buzulun eridi. 28 trilyon ton buzul, İngiltere’nin tüm yüzeyini 100 metre kalınlığında donmuş bir su tabakasıyla kaplayabiliyor.
Leeds ve Edinburgh üniversiteleriyle University College London’da görevli bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, yeryüzünde 1994 yılından bu yana toplam 28 trilyon ton buzul eridi.
Leeds Üniversitesinden Tom Slater, 28 trilyon ton buzulun, İngiltere’nin tüm yüzeyini 100 metre kalınlığında donmuş bir su tabakasıyla kaplayacağına dikkati çekti.
Bilim insanları, eriyen buzul miktarındaki artışın, güneş ışınlarının yansıtılmasını önemli derece azaltacağı, buna bağlı olarak denizin ve toprağın daha fazla ısınacağı, dolayısıyla küresel ısınmanın çok daha hızlanabileceğine işaret etti.
Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, uzmanların ortaya koyduğu buzul kaybı oranının, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından özetlenen en kötü senaryo tahminleriyle eşleştiği kaydedildi.
1 milyon kişi evsiz kalabilir
Leeds Üniversitesi Kutup Gözlem ve Modelleme Merkezi Direktörü Profesör Andy Shepherd de deniz suyu seviyesinde her bir santimetrelik yükselişin yaklaşık bir milyon kişiyi evsiz bırakabileceği uyarısında bulundu.