Ana Sayfa / Ekonomi / Dolar neden düşüyor

Dolar neden düşüyor

Dolar neden düştü, Dolar yükselecek mi, kur için Eylül beklentisi. Türkiye’de döviz piyasaları ve dolar kaç lira bugün sorusu. Ağustos başında Erdoğan’ın faiz çıkışıyla 8,68’e kadar yükselen ancak erken faiz indiriminin gelmemesi ve dolardaki küresel düşüşle gerileyen dolar/TL, güne 8,40’ın altında başladı. Uzmanlar, 3 Eylül ve 23 Eylül tarihlerine işaret ediyor.

Dolar neden düşüyor, dolar bugün kaç lira oldu, Döviz piyasalarındaki son durum ne soruları. Dolarda eylül beklentisi hakim. Dolar/TL, küresel piyasalarda doların hafta başında Mayıs’tan bu yana en sert değer kaybını yaşamasının desteğiyle gerilediği 8.4’ün de altındaki seviyesiyle düşüş yönlü işlem görmeyi sürdürüyor.

Dolar/TL’de düşüşe destek veren unsurlar arasında turizmdeki canlı seyirle yaşanan düşük cari açık beklentisi ve küresel piyasalarda dolarda yaşanan değer kaybı yer alıyor.

İç piyasada para politikasına ilişkin endişeler ise dolar/TL’de yukarı yönlü risk yaratan ana unsur olmaya devam ediyor.

FED KAYNAKLI ENDİŞELER ŞİMDİLİK AZALDI

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımlarını azaltacağına yönelik endişelerin azalması yatırımcıları rahatlattı. Küresel piyasalarda risk iştahı artarken dolarda son dönemdeki sert kazanımlarının ardından değer kaybetmeye başladı.

Fed geleneksel olarak Jackson Hole’da düzenlenen yıllık ekonomi toplantısını Cuma günü yapacak. Dikkatler Fed’in varlık alımlarını azaltma takvimine yönelik herhangi bir ipucu için Fed Başkanı Jerome Powell’ın etkinlikte yapacağı açıklamalara çevrilmiş durumda.

PANDEMİ DOLARI VURDU

Dolar, corona virüsünün daha bulaşıcı Delta varyantının küresel ekonomik toparlanmayı rayından çıkaramayacağı beklentisiyle benzer para birimleri karşısında bir haftanın en düşük seviyesine yakın seyrediyor.

GÖZLER JACKSON HOLE’DA

Bazı analistler salgının yarattığı belirsizlikler nedeniyle ertelenmiş olsa da ABD’de tahvil alım programında azaltıma gidilmesi planının gerçekleşmeye yaklaşmasıyla doların daha da yukarı yönlü hareket edeceği görüşündeler. Bu nedenle yarınki Jackson Hole toplantısında Fed başkanının açıklamaları daha yakından izleniyor.

Dolar/TL enflasyonun politika faizi düzeyine yaklaşması ve bu yükselişe rağmen Erdoğan’ın düşük faiz çağrısını tekrarlamasının ardından 8.3’ten 8.68’e kadar yükselmiş, faizin yüzde 19’da sabit tutulduğu PPK kararı ardından ise 8.4’e doğru gerilemeye başlamıştı.

BUGÜN DOLAR KAÇ LİRA

Dolar/TL bu sabah saat 08.59’da 8.37/8.39 seviyesindeydi. Euro/TL 9.84/9.87, sepet bazında TL 9.10/9.13 seviyesindeydi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri dün 372/378 baz puan seviyesinden kapandı.

İç piyasada ise bugün TCMB’nin 14.30’da açıklayacağı haftalık para banka ve rezerv istatistikleri takip edilecek. Dış gündemde ise TSİ ile 15.30’da açıklanacak ABD ikinci çeyrek GSYH verileri ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları izleniyor.

İlginizi Çekebilir

Lila Kağıt kime ait, sahibi

Lila Kağıt kime ait, ne zaman kuruldu hangi markaların sahibi. Lila Kağıt ne üretiyor ürünleri, …

Sınırsız Hosting