Ana Sayfa / Manşet / Dolar son rakam (5 Aralık)

Dolar son rakam (5 Aralık)

Son döviz fiyatları ve dolar ve Euro’daki yükseliş 5 Aralık dolar ne kadar oldu, Euro kaç lira sorusunun yanıtı. Dolar/TL, Merkez Bankası’nın yerel seçim dönemi öncesi gerekenden erken bir faiz indirimine gidebileceği yönündeki endişeler ve küresel piyasalardaki satış baskısıyla sert yükselişte. Kur güne 5.38 seviyesinde başladıktan sonra 5.45’in üzerine çıktı.

Dolar yine neden artmaya başladı sorusu gündemde. 5 Aralık döviz fiyatları ve dolardaki hızlı yükselişin nedeni. ABD Hazine tahvil getiri eğrisinin düzleşmesi, yani uzun ve kısa vadeli getiriler arasındaki farkın azalması, resesyon endişelerini gündeme getirerek hisse senedine olan iştahı sarstı. Ayrıca hafta sonunda ticaret savaşında ateşkes ilan eden ABD ile Çin’in nihai bir anlaşmaya varamayacağına dair şüpheler yatırımcı güvenini etkiledi.

DOLAR’DA ABD ETKİSİ

ABD’nin Dow Jones endeksi dün yüzde 3.1, Nasdaq ise yüzde 3.8 geriledi. Tahvil piyasalarındaki oynaklığa karşı hassas olan ABD finans sektörü hisseleri ise yüzde 4.4 düştü.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) geçen hafta üç yıldır süregelen faiz artırım sürecinin sonuna yaklaştığını işaret etmesi ABD’nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisinin yüzde 3’ün altına inmesine yol açtı.

Ayrıca ABD’de ekonomik büyümenin yavaşlayacağı endişeleri getiri eğrisinin düzleşmesini hızlandırdı. İki ile 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi arasındaki fark 10 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine indi.

PETROL ARTTI TÜRKİYE ETKİLENDİ

Küresel piyasalardaki sert satış baskısının yanısıra petrol fiyatlarının 86 dolarlardan 60 doların altına yaşanan sert düşüş sonrası hafta başında başlayan yükseliş eğilimi TL’yi baskılamayan bir diğer unsur olarak öne çıkmaya devam ediyor.

Gelişmekte olan ülkeler sepetinde yer alan Türkiye hariç neredeyse tüm ülkeler emtia ihracatçısı konumunda. Türkiye ise enerjide dışa bağımlı bir ekonomi. Petrol fiyatlarındaki artış Türkiye ekonomisinin enerji faturasını artırırken diğer ülkelerde ise aksine bütçe gelirlerini destekler nitelikte. Bu nedenle petrol fiyatlarındaki artışlar Türkiye piyasalarında olumsuz fiyatlamaları beraberinde getiriyor.

İlginizi Çekebilir

Köprü ve otoyollara zam

Otoyol ve köprü zamlandı. Yeni köprü ve otoyol zamları tarife. Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine …

Sınırsız Hosting