Dolar, altın, euro ve Borsa İstanbul son rakamları.dolar kaç lira oldu bugün. 9 Ekim para piyasaları son durumu. Dolardaki yükseliş ve hisselerdeki düşüş. THY hisselerinde büyük kayıp. Borsa İstanbul en çok kaybettiren hisseler bugün için. Türk Lirası (TL), Türkiye ve ABD’nin karşılıklı vize başvurularını askıya almasının ardından yüzde 3’e yakın değer kaybetti. Dolar güne 3,70 TL’nin üzerinde başladı…
Borsa İstanbul’da büyük kayıp ABD vize krizi ve borsalar ile para piyasalarındaki en yeni gelişmeler ve sıcak haberler. Dolar kaç lira oldu ve kaç liraya kadar yükselir sorusunun yanıtı. İşte 9 Ekim Pazartesi para piyasalarındaki tüm gelişmeler ve sıcak analizler. Türk Lirası’nın dolar karşısında, ABD’nin Türkiye vatandaşlarının vize başvurularını askıya alma kararının ardından Türkiye’nin de ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya almasından sonra sert değer kaybetti. Dolar/TL dün gece Asya piyasalarında bir ara 3,9223 seviyesine kadar yükselerek 11 ocaktan bu yana yüksek seviyesini gördü.
Kur, sabah 8.30 itibarıyla yüzde 2,60 yukarıda 3.7087 seviyesinde seyrediyordu. Saat 10.00 itibariyle ise 3,6954 seviyesinde.
VİZE KRİZİ SONRASI DÜN GECEKİ TRİBÜLANS
Dolar/TL kuru Asya piyasalarında dün gece sert hareketler yaptı
Dolar/TL kuru Asya piyasalarında dün gece sert hareketler yaptı
EURO DA REKOR TAZELEDİ
Bu sabah euro kuru da gece yeni rekor kırdı, 4,48 ile tarihi rekorunu kıran euro/TL kuru sabah 8.30 itibariyle 4,34 TL’den güne başladı saat 10.00 itibariyle ise 4,3355 seviyesinde.
BORSA HAFTAYA DÜŞÜŞLE BAŞLADI
BIST 100 endeksi haftaya yüzde 3,66 düşüşle 100.324,38 puandan başladı
PİYASALAR BU GELİŞMELERİ İZLİYOR
Dolar/TL, ABD ve Türkiye’nin vize vermeyi karşılıklı askıya alması ardından Asya seansında hacmi düşük uluslararası işlemlerde sert yükselirken, piyasalar ABD ile ilişkilerin nasıl şekilleneceğini, jeopolitik gelişmeleri ve dış piyasaları izleyecek.
Dolar fiyatları uluslararası işlemlerde Şubat ayından beri en yüksek seviye olan 3.7923 seviyesini görürken, saat 9.02 itibarıyla 3.6919 seviyesinden işlem gördü.
EURO TARİHİ REKOR KIRDI
Euro/TL ise yüzde 3 kayıpla 4.4887 seviyesine kadar yükselerek tarihin en yüksek seviyesini gördü. Euro/TL şu dakikalarda 4.3335 seviyelerinde…
BORSA İSTANBUL SERT DÜŞÜŞTE
Borsa İstanbul 100 endeksi yeni haftaya 3813 puan düşüşle 100 bin 324 puandan başlarken, hisse senetleri yüzde 3.66 oranında geriledi. BIST 100 endeksi saat 10.35 itibarıyla 3654 puanlık kayıpla 100 bin 501 puandan işlem görürken, hisse senetleri yüzde 3.49 oranında değer kaybetti. BIST 100 endeksi en düşük 99 bin 210 puanı gördü.
ESKİ DENGEYE DÖNMEK ZOR
Eğer döviz dengeniz “bıçak sırtı” bir dengede ise bu dengede taşınan potansiyel “olay riski”, herhangi bir olayla bunu hemen döviz kuruna yansıtmayaPiyasalar hareketli Hürriyet yazarı Uğur Gürses son gelişmeleri yorumladı
adaydır. İşte ABD’nin Türkiye’deki misyonlarında vize süreçlerini durdurması, Türkiye’nin de buna bire bir karşılık vermesiyle TL’nin sert değer kaybı buna iyi örnek.
Gece gelen bu haber, önce günün ilk piyasa seansının başladığı Yeni Zelanda’dan başlayarak Asya piyasalarına TL’nin dolar karşısında 3.80’e vurmasına yol açtı. Sığ ve likiditesi olmayan, belki işlem de geçmeyen bu kur seviyesi Türkiye’de piyasa açılışına gelindiğinde 3.70’li seviyeye indi.
Bu gelişme olmadan bile Cuma günü kapanışı itibariyle gelişmiş ülkelerde, özellikle de Türkiye’deki piyasalarda finansal açıdan “yazın bittiğine” dair çok emare ortaya çıkmıştı. ABD’deki son ekonomik veriler buna işaret ediyordu.
Bunun üzerine ABD gibi bir ülkeyle politik-diplomatik krizle; sonbaharı bile görmeden “kışa” adım attık. ABD ile politik ve diplomatik atmosfer karşılıklı çabalarla yumuşatılsa da, eski dengeye bile yeniden dönmek çok zor olacak.” Özellikle yabancı yatırımcıların gözünde “olay riskinin” yeniden tekrarlanması ya da yeni adımlarla aşama kaydetmesi olasılığı artık yüksektir. Bu da potansiyel dalgalanmanın yükselmesi demektir. Potansiyel dalgalanmanın bandının genişlemesi yatırımcıyı rahatsız eder. “Kur ne olacak?” sorusunun yanıtı da burada; dalgalanacak, iniş-çıkışlarla. Önceki dengeye dönüş ise zor görünüyor.
SENARYO ÜRETMEK ZOR
Gedik Portföy, Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, “Senaryo üretilmesi güç bir perde içinde olduğumuz keskin. ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize restleşmesi ne dünyanın sonu nede sıradan bir vaka. Kuşkusuz önem taşıyor. Türk Lirasının da yeni haftaya bu haber akışına bağlı olarak % 2,5 kadar değer kaybı ile başlamasını normal kabul etmek gerekir” şeklinde belirtti.
Karayazıcı değerlendirmelerine şöyle devam etti: Bu yükseliş kalıcı mı devam gelir mi sorularının yanıtını kaynağından sorgulamak daha doğru. ABD tarafından başlatılan ve diplomatik teamüllere aykırı olan bu restleşme yerini bir dengelenmeye mi bırakır yoksa karşılıklı yeni hamleler mi gelir tahmin üretmek güç. Bu nedenle de döviz cephesinde yukarı yönlü hareketin arkası gelmez veya sürer demek zor.
Diplomatik cenahta bu tür restleşmeler devamında birkaç hamle daha barındırsa bile bir süre sonra bir orta yol bulunması, çözüm üretilmesi adetten. Bu olayda benzer bir akışa mı sahne olur , muhtemelen evet ama hangi etapları yaşayacağız denge noktası öncesi hangi desibelde ne tür adımlar ile karşılaşırız inanın senaryolandırmak hiç kolay değil.
DOLARDA YÖN YUKARI GÖRÜNÜYOR
Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, “ABD ile vize konusunda yaşanan gelişmeler TL’de sert değer kaybına neden oldu. Japonya ve ABD’deki tatil nedeniyle hacimlerin düşük kalması da hareketin sert olmasında etkiliydi. Öte yandan bu durum TL’de sadece jeopolitik ve Fed kaynaklı risklerin baskısının olmadığını ortaya koyuyor. ABD ile ilişkilerin nasıl ilerleyeceği piyasa üzerinde belirleyici olacaktır ancak kurda yön yukarı görünüyor”