Ana Sayfa / Genel / Dünyanın En Sıcak Yeri: Lut Çölü, İran

Dünyanın En Sıcak Yeri: Lut Çölü, İran

Dünyanın en sıcak yeri olarak bilinen yer Lut Çölü’dür. Bu çöl, İran’ın doğusunda yer alır ve genellikle kuru ve yarı kurak bir iklimle karakterizedir. Lut Çölü’nde kaydedilen en yüksek sıcaklık, 2005 yılında 159.3 °F (70.7 °C) olarak ölçülmüştür. Bu sıcaklık rekoru, Dünya’nın yüzeyinde kaydedilen en yüksek sıcaklık olarak bilinir.

Lut Çölü, genellikle volkanik arazisi, tuz göletleri ve kum tepeleri ile tanınır. Bu bölge, sıcaklık dalgalanmaları ve düzensiz yağış miktarları ile öne çıkan ekstrem iklim koşullarına sahiptir.

Lut Çölü dünyanın en kurak bölgelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yılda genellikle 30 mm’den daha az yağış alır. Yağan yağış, çevresindeki dağlardan aşağı akar ve çok geçmeden buharlaşıp yok olur. Kavurucu sıcaklıkların etkisiyle bölgede birçok kurumuş tuzlu göl bulunmaktadır.

Gezegenin en sıcak noktası olan Gandom Beryan bölgesi. Yıllarca develerle yakınından geçenlerin bile zar zor hayatta kaldığı bölgedir. Yazılan efsanelere göre haftalar süren bazı yolculukların sonuna doğru develer bile bacakları titreyerek bacaklarının üstlerinde sürünerek ilerlediği bölgedir.Gandom Beryan, yüzeyinde hiçbir şekilde canlı bulundurmadığı iddia edilen, volkanik koyu kayalarla kaplı geniş bir platodur.

NASA, o noktada birkaç yıl boyunca rekor yüzey sıcaklıkları ölçümlerine devam etti. Gandom Beryan Farsça’da kavrulmuş buğday anlamına gelmektedir.

Gandom Beryan’nın etraftaki kum tepeleri ve dağlar sıcak havayı adeta yeryüzüne hapsediyor. Düşük rakımı havanın yükselerek soğuma şansını azaltıyor. Yüzeyindeki volkanik kayaların koyu rengi ise güneşi adeta içine çekiyor.

Üzerinden hiçbir canlının geçemediği pek çok kaynakta belirtiliyor. Kaktüs gibi bitkiler dahi bu bölgede hiçbir şekilde yetişmiyor. Ancak Ruhi Çenet’in de çektiği videosunda da bahsettiği gibi istisnalar mevcuttur. Örneğin Peygamber Devesi veya Mantid olarak bilinen bir böcek türü o bölgede yaşayabiliyor.

Haziran, Temmuz, Ağustos Aylarında Turistik Seyahat Yasaktır
Gandom Beryan bölgesi turistlerin ilgisini çeken bir bölgedir. Turistler, Aralık, Ocak, Şubat aylarında bu bölgeyi ziyaret edebiliyor. Ancak, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında çölü ziyaret etmek İran hükümeti tarafından yasaklanmıştır.

NASA geçtiğimiz günlerde uydu yazılımının yeni bir sürümünü yayınlayarak Lut Çölü’ndeki kara yüzey sıcaklıklarının daha da fazla olabileceğine dair fikirlerin ortaya atılmasına yol açtı. Bir akademik dergi olan Amerikan Meteoroloji Derneği (AMS) bülteni araştırmacıları Mayıs 2021 tarihinde ki yayınlarında da işaret ettikleri gibi aslında Lut Çölün’deki sıcaklıkların 80.8°C’ye kadar çıkabileceğini vurguluyorlar.

Lut Çölü, eşsiz coğrafyasıyla 2016 yılında Unesco Dünya Mirası listesine eklemiştir.

Sizler için edindiğimiz bu bilgileri Ruhi Çenet’in son yayımladığı videodan derledik. Eğer siz de bahsi geçen videoyu izlemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir

İntegral müfredattan çıktı

MEB, lise 12. sınıflarda integral konusunu müfredattan çıkardı. integral artık liselerde okutulmayacak. Millî Eğitim Bakanlığı, …

Sınırsız Hosting