Ana Sayfa / Genel / Ekümen, ekümenlik ne, dini anlamı

Ekümen, ekümenlik ne, dini anlamı

Ekümenik ne demek ne anlama geliyor. ekümen olma manası. Fener Rum Patriği Bartholomeos ekümenik mi, tartışmaların kökeni ve dini yönü nedir?

Ekümenik dini anlamı ne ne ifade ediyor ve kimler ekümenik olarak adlandırılır. Hristiyanlıkta ekümenik ne anlama geliyor, ortodoks hristiyanlar için ekümenlik ne ifade ediyor?

EKÜMENİK NEDİR?

Dini konularda yazılan kitaplarda ekümenik sözcüğü iki anlamda kullanılmaktadır. Birincisi, genel olarak Ortadoks,Protestanve Katolik kiliselerin tek bir kilise haline gelmesidir.

Bunu sağlamak için çalışmalar ve toplantılar yapılmaktadır. İyi niyetli açıklama ve bildirilere rağmen birleşme sağlanamamaktadır.

ortodokslarda ekümenik kavgaları ve tartışmaları

Ekümenik sözcüğünün ikinci anlamı, Fener Rum Patrikhanesi’nin muhtar ve eşit Ortodoks kiliseleri arasında onursal önceliğidir. Fener Rum Patrikhanesi bu unvanı ile Ortodoks kiliselerinin birliğini gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Geçmişte Ortodoks kiliseleri birbirlerinin üzerinde değil, yan yana ve ayrı ayrı örgütlenmişlerdi.

Bu yüzden aralarında bir hiyerarşi yoktur. Fener Rum Patriğinin Atina Başpiskoposu veya Moskova Ortodoks Patriği üzerinde bir yetkisi yoktur. Ancak onların kabul ettikleri kapsamda bir birleşmeyi gerçekleştirebilir.

Uygulamada güçlükler çıkmaktadır. Örneğin Amerika’daki Rum ve Rus Ortodoksların örgütlenmesinde İstanbul ve Moskova Patrikhaneleri aynı görüşte değildirler. Fransa’da benzer bir sorun vardır. Fener Rum Patrikhanesine ekümenlik konusunda Atina Başpiskoposu, Ankara hükümetinden daha fazla güçlük çıkarmaktadır. Geçmişte ekümenizm, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının coğrafya ve siyasi birliğine dayanmıştır. Bugün böyle bir temel yoktur.

İlginizi Çekebilir

Yanmış tencere tava temizliği

Mutfakta yanan tencere ve tavalar nasıl temizlenmeli, yanmış tava ve tencere temizliği için gerekli malzemeler. …

Sınırsız Hosting