Ana Sayfa / Manşet / Elektrik ve doğalgaza gelen zam miktarı 1 Ocak 2021

Elektrik ve doğalgaza gelen zam miktarı 1 Ocak 2021

Doğalgaz ve elektriğe zam yapıldı 1 Ocak 2021. Elektrik gelen zam, doğalgaz gelen zam. Elektrik ücretlerinde tüm kullanıcılar için vergi ve fonlar dahil yüzde 6 zam yapıldı.

Elektrik ve doğalgaz zamlandı. Elektriğe gelen zam miktarı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişkin kurul kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Resmi Gazete’deki tarife tablolarından yapılan hesaplamaya göre, elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 6 artışa gidildi.

Söz konusu oran, tarife gruplarına göre ufak çaplı değişiklikler gösterebiliyor.

DOĞALGAZ ZAMLANDI

Enflasyon oranının etkilenememesi için yıl sonu zamları genelde bekletilerek, bir sonraki yılın ilk aylarına yansıtılırdı. Bu alışkanlıkla bu seferde 2021’ in ilk aylarında zamların gelmesi bekleniyordu. Ancak şaşırtıcı bir şekilde EPDK daha yıl başlamadan elektrik ve doğalgaz zamlarını açıkladı.

EPDK 2021 yılında elektrik ve doğalgaza % 11 yapılacağını öte yandan kesme ve bağlama hizmetlerinde indirime gidildiğini açıkladı. 2021 Yılında uygulanacak olan güvence bedeli, kesme-bağlama hizmeti, sayaç kontrol bedelleri, lisanssız elektrik üretiminde başvuru, sistem işletim ve bağlantı hizmetleri, proje kabul ve onay bedelleri ile ilgili EPDK Kurul Kararları, Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Böylece 2021 henüz başlamadan önce zamları gelmeye başlamış oldu.

Güvence Bedeli Ne Kadar Oldu?

EPDK TÜFE oranının aşağı yukarı belli olmasıyla birlikte, tüm hizmet bedellerine %11 yani TÜFE oranında zam yaptı. Farklı abone gruplarına göre değişen gvence bedelleri için, ayrıntılı bir açıklama yapıldı. Buna göre; sanayi ve ticarethane için 93.7kWh/TL’den 106.9 kWh/TL’ye, mesken için 33 kWh/TL’den 37.6 kWh/TL’ye, şehit aileleri ve muharip gaziler için 16.5 kWh/TL’den 18.8 kWh/TL’ye, tarımsal sulama, aydınlatma ve diğerleri için 44.5 kWh/TL’den 50.7 kWh/TL’ye yükseltildi.

Elektrik Mühendisleri Odası’ nın Talebi Kabul Gördü

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, kesme-bağlama bedeliyle ilgili uzun yıllardır mücadele ediyordu. Bu bedelin yüksek olmasını eleştiren ve bu konuyu da uzun yıllardır gündeme getiren EMO, en azından salgın sürecinde bu bedellerin alınmaması konusuyla ilgili sık sık duyuru yapıyordu. Bu talep karşılık gördü ve kesme-bağlama bedellerinde, mesken için %46, orta derilimde ise %21 düşüş sağlandı. EMO tarafından bu bedellerin fahiş oranda zam gördüğü konusu sürekli bir şekilde eleştiriliyordu. Bu eleştiriler ilk defa karşılık görmüş oldu. Salgın sürecinde, elektrik bağlama-kesme konusunun vatandaşlar için sıklıkla yaşanan bir durum olması, en azından bu konuda fahiş ücretler ödenmemesini sağlamış olacak. 2021’ in ilk zam haberi henüz yıl başlamadan önce gelmiş oldu. Elektrikle birlikte, doğalgaz ücretlerine de % 11 oranında zam yapıldı.

İlginizi Çekebilir

Antalyaspor’un hocası Alex oldu

Alex de Souza Antalyaspor’un yeni teknik direktörü oldu. Fenerbahçe efsanesi Alex, Türkiye’de hocalık yapacak. Antalyaspor’da …

Sınırsız Hosting