Ev alacaklar emlakçıyla anlaşırken nelere dikkat etmeli. Emlakçıda dikkat edilecekler.
Emlakçıdan ev alırken dikkat edilecek hususlar. Ev alırken ilk neye dikkat etmeli ev pazarlığı nasıl yapılmalı. Bir ev satın almak büyük ve önemli bir yatırımdır. Bu nedenle, hangi evi hangi şartlarla alacağınıza karar vermek zor olabilir. Bu süreç, bir karar verirken tüm detayları ve soruları göz önünde bulundurmanızı gerektirebilir. Ticaret sürecinde yapılan küçük hatalar bile hem alıcı hem de mal sahibi için önemli riskler oluşturabilir. Peki, emlakçıdan satın alınan evlerde nelere dikkat edilmeli? İşte, emlakçıdan evalırken dikkat edilmesi gereken noktalar..
Bütçe, ödeme tercihleri ya da atın alınmak istenen evin özellikleri her ne olursa olsun, ev alma kararında göz önünde bulundurulması gerekli olan birçok faktör vardır. gelin bu faktörleri yakından inceleyelim..
RUHSATI OLMAYAN EV ALMAYIN
Ev alırken dikkat edilmesi gerekenler listesinin başında ruhsat geliyor. 2014 yılında yürürlüğe giren yeni tüketici yasasına göre ruhsatsız projelerde daire satışları yasaklanmıştır. Lisanslama sürecinin uzun sürdüğüne dair söylentileri ciddiye almayın. Satış senet veya peşinat ile yapılabilir. Aksi takdirde asla tamamlanamayacak bir projeye yatırım yapıyor olabilirsiniz. İmtiyazlara ek olarak, her zaman bina irtifaklarını ve kullanım izinlerini kontrol etmelisiniz.
DEPREM RİSK DURUMUNU MUTLAKA SORGULAYIN
Ev alımı değerlemesi sırasında deprem riskini mutlaka sorgulayın.
Ülkemizin birçok bölgesi deprem bölgelerinde yer almaktadır. Bu yüzden almayı düşündüğünüz evin deprem riskini sorgulamayı unutmayınız. Deprem tehlikesi olan konutlar, yasaya uygun olarak kentsel yeniden yapılanmanın bir parçası olarak kabul edilmektedir. Bilmeden tehlikeli bir ev satın alırsanız, bir süre sonra evinizin yıkılmış olduğunu görebilirsiniz. Bir ev satın alıyorsanız, müteahhitinizden zemin etüd raporunun bir kopyasını isteyin ve Sismik Kod Uygunluk Raporuna bakın.
SATIN ALACAĞINIZ EVİ GÖRMEDEN ALMAYIN
Fotoğraf ne kadar detaylı olursa olsun yanıltıcı olabilir. Almak istediğiniz evi mutlaka kendi gözlerinizle görmelisiniz. İnşaat halinde bir ev alıyorsanız proje detaylarını incelemeyi unutmayınız.
SIFIR EV ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Az önce bahsedilen tüm ipuçları, yeni ev satın alma süreci için de geçerlidir. Ancak bu aşamada akılda tutulması gereken başka önemli noktalar da vardır. Toplu konut projesi kapsamında yeni bir ev satın almak istiyorsanız güvenebileceğiniz bir şirket seçmelisiniz. Firmanın portföyünü ve referanslarını incelemeyi unutmayınız. Genellikle kötü eleştiriler alan veya başladıkları projeleri tamamlayamayan şirketlerden uzak durmak en iyisidir.

Maliyetler hiç ummadığınız yerlerde ortaya çıkabilir. Yeni boyanmış dairenizin nemden arınmış olduğundan emin olun ve satın almadan önce masraf miktarını öğrenin. Ön bilgi formunda evinizin net ve brüt metrekarelerinin yer alıp almadığını kontrol etmeyi unutmayınız.Hemen verilmemişse, mutabık kalınan teslim tarihinin sözleşmede yer aldığından lütfen emin olunuz.
EV ALIRKEN CEPHE NASIL SEÇİLİR?
Kuzeye bakan ve güneye bakan evlerin her birinin artıları ve eksileri vardır. Güneye bakan evlerde daha az ısınma sorunu var. Kışın aydınlık, sıcak ve rahat bir ev satın almak istiyorsanız güneye bakan bir ev seçin. Ancak yaz sıcaklıklarındaki artışı da hesaba katmamız gerekiyor. Kuzeye bakan evler güneye bakan evlerden daha ucuzdur. Böyle bir evde oturma odası ve yatak odası kuzeye bakıyorsa salon gün içinde yeterince ışık almayabilir.
EV ALIRKEN TAPUDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Alım satım işlemlerinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için tapu kayıtlarına da dikkat etmek çok önemlidir. Tapu dairesi, satın almak istediğiniz ev ile ilgili birçok soruyu netleştirebilir. Bu nedenle tapu kütüğünde kayıtlı evin DASK poliçesini kontrol etmeyi, vergi borcu olup olmadığını kontrol etmeyi ve oturma iznini kontrol etmeyi unutmayınız. Tapu harcının nasıl ödeneceğini alıcınız ile önceden ayarlayarak zamandan tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca, evinizi tapuya kaydettirirken ödediğiniz gerçek bedeli de mutlaka ekleyin. Bu, gelecekteki sorun riskini en aza indirecektir.
EV ALMA SÜRECİNDE ÖDEMELER NASIL YAPILIR?
Gayrimenkul işlemlerinde çeşitli ödeme yöntemleri bulunmaktadır. Elden ödeme, , en az güvenli ödeme yöntemlerinden biridir. Bu nedenle alıcı ile satıcı arasında mutlak bir güven ilişkisi yoksa bu durum pek önerilmez. üven ilişkisi yoksa başvuru yapılması önerilmez. Kullanılabilecek diğer bir yöntem ise alıcının daire ücretini banka havalesi, EFT veya havale yoluyla satıcının hesabına havale etmesidir. Bu işlem sırasında alıcının Ödeme Beyanı bölümünde tapu adres bilgilerini vermeli ve yapılan ödemenin ada ve apartman emlak bedelleri için olduğunu not etmelidir.
EV ALIM SATIM İŞLEMLERİNDE TAPU HARCINI KİM ÖDER?
Tapu harcını kimin ödeyeceği alıcı ve satıcı tarafından müştereken belirlenir. Taraflar başka bir karar üzerinde anlaşamazlarsa, ücretler eşit olarak bölünebilir. Tapu harcı mülk değerinin %4’ü olarak belirlenmiştir. Alıcı ve satıcı masrafları paylaşırsa, her iki taraf da mülk bedelinin %2’sini öder.
YENİ BİR EVE TAŞINIRKEN YAPILMASI GEREKENLER
Yeni bir eve taşınırken dikkat edilmesi gereken şeyler bazen taşınma telaşında gözden kaçabiliyor. O yüzden aklınıza gelen tüm ihtiyaçları ve görevleri listeleyerek işe başlayabilirsiniz. Yeni eviniz yenilendikten ve temizlendikten sonra taşınmak daha uygun bir seçenek olabilir. Bunun nedeni, yeni bir eve taşındığınızda, işler önceden kurulmuşken ortalığı toplamak daha da zor olabilir. Eşyalarınızı kendiniz toplamayı planlıyorsanız, bu görev için yeterli zaman ayırın. Özellikle kırılgan veya küçük eşyalar düşündüğünüzden daha uzun sürecektir. Dilerseniz paketleme işlemini yapacak bir nakliye firması da seçebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer şey de ev aboneliğinizdir. Taşınmadan önce yeni evinizdeki tüm aboneliklerinizi aktif hale getirerek elektrik ve su kesintisi riskini ortadan kaldırmış olursunuz. Ayrıca evinizin elektrik veya sıhhi tesisatındaki arızalar daha hızlı tespit edilebilir. Tabii bu arada eski ev aboneliğinizi kapatmayı unutmayın.
Evinizi döşemeden önce bir kat planı oluşturmak işleri kolaylaştıracaktır. Bu şekilde, hangi öğeyi nereye koyacağınız konusunda bir karışıklık olmaz. Evinizdeki tüm anahtarları değiştirmeyi ve adres değişikliğinizi ilgili mercilere bildirmeyi unutmayınız. Aksi takdirde bankanız yanlışlıkla eski adresinize evrak veya kargo gönderebilir.