Ana Sayfa / Kime Ait / En çok kazandıracak meslekler

En çok kazandıracak meslekler

Dünya üzerinde pandemi sonrası öne çıkan meslekler ve geleceğin para kazandıracak meslekleri bilgisi. Covid-19 salgını sonrası yani kısaca pandemi sonrası bazı meslekler daha çok ilgi görmeye başladı. işte önümüzdeki süreçte en iyi meslekler ve maddi olarak en iyi gelir sağlayacak işler bilgisi. 

Para kazandıracak geleceğin meslekleri. teknoloji ve bilişim pandemi sonrası en iyi gelir getirecek işler olarak öne çıktı. Kariyer planınızda neler var? İstediğiniz mesleğe sahip olmak için mi ilerliyorsunuz yoksa var olanlar arasından sizce kötünün iyisi olanı mı seçeceksiniz? Bu sorunun yanıtı elbette kişiden kişiye değişir. Ancak bazı araştırmalar mevcut tabloyu ortaya koyarken fikir aşamasında da size destek olabiliyor.

Bu araştırmalardan biri Ekim ayında Glassdoor tarafından gerçekleştirildi. 2007’de kurulan şirket, temel misyonunu insanlara doğru işi bulmada yardımcı olmak olarak tanımlıyor. Bunu yaparken de çeşitli kriterlerin yanında, yılda ortalama ne kadar kazanabileceğiniz bilgisini de veriyor. Tutarları sitesinde, çalışanların isimlerini vermeden çalıştıkları şirketi ve ne kadar kazandıkları bilgilerini paylaşmasıyla elde ediyor. İlgilendiğiniz şirketle ilgili yorumlara bakarken çalışma saatlerinde esnek olup olmadığı, terfi olanakları, yeteneklerinizi ne kadar geliştirebileceği gibi ifadelerle de karşılaşmak mümkün. Veritabanlarında Türkiye’dekiler dahil 8 milyon kadar şirket bulunduğunu da belirtmek gerek.

Araştırma kapsamında 75 farklı iş-yaşam dengesi kriteri değerlendirmeye alınmış. 60 bin kadar şirketin açtığı pozisyonlar ve çalışanlardan gelen yorumlar titiz bir değerlendirmeye tabi tutulmuş. Bu yüksek sayıdaki verinin belirlenen metodoloji çerçevesinde incelendiğini, ancak sadece ABD merkezli şirketleri baz aldığını belirtmekte fayda var. Eğer kariyer planınızda ABD’de çalışmak varsa bu bir sorun değil, diğer yandan teknoloji sayesinde ortadan kalkan sınırların ve küçülen dünyanın bu tip araştırmaları küresel ölçekte değerlendirme olanağı sunduğunu da atlamamak gerekiyor.

Bu uzun soluklu ve geniş kapsamlı araştırma sonucunda her bir meslek 5 üzerinden puanlandırılmış. En iyi ünvanını alan veri bilimcilerin 4.2 puan aldığını, buna karşın 25. sırada yer bulan Front End Developer, yani önyüz/arayüz geliştiricilerin 3.7 puana ulaşması meslekler arasındaki sıralamanın çok da fazla olmadığını gösteriyor. İlk dört sıradaki meslekler 4 ve üzeri puana ulaşırken, sonraki 21 mesleğin 3.7 ila 3.9 arasında sıralandığı görülüyor.

meslekler

Teknoloji ideale yaklaştırır mı?

Listelenen mesleklere bakıldığında teknoloji odaklı olanların öne çıktığı görülüyor. Bu elbette diğer meslekler kötü anlamına gelmiyor, hatta çevrenizde bu iddiaya karşı çıkacaklarla da karşılaşabilirsiniz. Bu anlamda konuyu biraz da teknolojiyle yükselen yaşam kalitesi olarak değerlendirmek mümkün. Bu işlerin bazılarının mekan ve zaman bağımsız çalışma olanakları sunması, iş yaşam dengesi listesinin şekillenmesini etkilemişe benziyor. Örneğin ilk sırada yer alan veri bilimciler, artık neredeyse tüm verinin bulut ortamında bulunması nedeniyle her yerden çalışabilme yetkinliğine sahip. İkinci sırada bulunan SEO Manager’lar içinse konu zaten internet olduğu için çevrimiçi dünyaya bağlı olmaları yetiyor. Keza dördüncü sıradaki sosyal medya uzmanları da benzer bir avantaja sahip.

Daha çok kazanmak mutluluk getirmiyor

Elbette önemli bir kriter elde edilen gelir. Glassdoor’un sağlamış olduğu ortalama gelir miktarları yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir faktör. Ancak ana kriter değil. Bunu, ilk sıradaki veri bilimcilerin ABD özelinde yıllık ortalama gelirinin 114 bin ABD dolar olmasında görebiliyoruz. Bu miktar, aynı zamanda 25 meslek arasında en çok kazanan grup. Ancak gelir açısından ikinci sıradaki yazılım mühendisleri yıllık 92 bin ABD doları kazanmalarına karşın listede ancak 22. sırada kendilerine yer bulabiliyor. Üçüncü sırayı paylaşan UX Designer (arayüz tasarımcıları) ile Software QA Engineer (yazılım kalite mühendisleri) 91 bin 440 ABD doları seviyesinde kazanç elde ediyor. Ancak biri yedinci sıradayken, diğeri 16. olarak karşımıza çıkıyor. Buna karşın kadrolu olmayan, sözleşme karşılığı ücretle çalışan öğretmenler yıllık 24 bin ABD doları gelir elde etmelerine rağmen iş yaşam dengesinde 5. sıraya yerleşmeyi başarıyor. Listenin tamamını ve ABD için yıllık ortalama gelir miktarlarını hazırladığımız tabloda bulabilirsiniz.

eniyimeslekler_tablo

Sonuç olarak teknoloji ve gelir, günümüzün en ideal iş yaşam dengesine sahip mesleklerini belirlemeye yardımcı olsa da bu tablonun yıldan yıla değiştiğini unutmamak gerekiyor. Birkaç yıl sonraki benzer bir araştırmada belki genetik mühendisleri belki de enerji verimliliği uzmanları bu tabloda yer bulabilir. Bunu belirleyecek olansa şirketlerin sunduğu olanaklar ve kendinizi ne kadar mutlu hissettiğiniz.

İlginizi Çekebilir

Kamuda servisler kaldırılıyor

Memurlar için servis dönemi bitiyor kamuda tedbir kapsamında personel servisleri kaldırılacak memurlara ulaşım kartı verilecek. …

Sınırsız Hosting