Ana Sayfa / Ekonomi / EYT için tek formül

EYT için tek formül

EYT için düşünülen tek formül ve Bakan Bilgin’in açıklamaları. AKP’liler EYT yok derken Bakan Vedat Bilgin masada tek formül var diyor ancak EYT’liler kafa karışıklığı yaşıyor. EYT çıkacak mı çıkmayacak mı net bir açıklama yok. Büyük ihtimalle AKP EYT’liler için yaptıracağı anket sonucu belirleyecek. Yeterli oy düzeyi görülmezse EYT yine yalan olacak bir başka bahara bırakılacak olan bir seçim vaadi olarak kalacak bunu da son 3 ay içinde öğreneceğiz.

EYT son açıklama Bakan Vedat Bilgin’den geldi. EYT’liler için umut veren haber geldi öte yandan umutsuzluğa sevk edecek AKP’lilerin açıklamaları da hala gündemde. EYT adeta sorun yumağı bir paradoks olarak Türkiye gündeminde bulunuyor. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar’a (EYT) ilişkin yeni gelişme yaşandı. Dünkü Bakanlar Toplantısı sonrasında Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e sorular yöneltildi. Bakan Bilgin, EYT ile ilgili çalışma grupları olduğunu, yılbaşına doğru çalışmaların tamamlanacağını söyleyerek “Şu an masamızda sadece bir tane EYT formülü var” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Bilgin, “Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor bu doğru değil. Şu an masamızda sadece bir tane EYT formülü var” dedi.

ALMANYA MODELİ

Almanya’da emeklilik yaşı erkek ve kadınlar için 67. 60 yaşını dolduranlar 35 yıllık çalışma süresini tamamlamışsa dereceye göre iş göremezlik raporu alarak erken emekli olabiliyorlar.

63 yaşını doldurduklarında ise 35 yıllık çalışma süresini tamamlamış olma şartıyla iş göremezlik raporuna gerek olmaksızın 67 yaşını beklemeden emekli olabiliyor.

60 yaşını doldurup en az 15 yıl çalışma süresi olanlar ise;

Son 10 yılda en az 8 yıl prim yatırmış olma. Son 1,5 yılda ise 52 hafta işsiz kalmış olma şartıyla erken emekli olabiliyor. Erken emekli olanların maaşından her yıl için yüzde 2-3 oranında kesinti yapılıyor. 67 yaşı doldurulduğunda ise gerçekte olması gereken emekli aylığı ile mevcut aylığı arasında fark varsa o fark tamamlanıyor. Örneğin 67 yaşında 3 bin Euro emekli maaşı alması gerekirken 2.200 Euro’da kaldıysa 800 Euro fark tamamlanarak emekli maaşı almaya devam ediyor.

Almanya’da prim günü şartı ise 5 yıl. 5 yılı tamamlayanlar direkt yaşı bekliyor.

HOLLANDA MODELİ

Hollanda’da kiralık konutlar “özel” ve “sosyal konutlar” olarak iki ana gruba ayrılıyor. Ülke genelindeki kiralık konutların yüzde 75’lik kısmı sosyal konut kapsamına giriyor. Bu sosyal konutların kira bedelleri bir değerlendirme ile tespit ediliyor. Konuta uygulanabilecek fiyat “puanlama sistemi” aracılığıyla belirleniyor.

Konutlar, boyutu, yaşı, oda sayısı, mutfağı, banyosu, bahçesi, enerji verimliliği gibi çok sayıda farklı kriterle bir puan alıyor. Bu unsurlar sonucu ortaya çıkan puan toplamı belirli sınırın altında kalıyorsa ev sosyal konut kapsamına giriyor.

Söz konusu puan sisteminde fiyatı 763 avronun altında çıkan konutlar sosyal kabul ediliyor. Bu puan sosyal konuta uygulanabilecek maksimum kirayı da belirliyor. Bu konutların kiralarındaki artışı da hükümet tespit ediyor.

Sosyal konut başvurusu için ev derneklerine kayıt yaptırmak gerekiyor. Ülkenin farklı bölgelerinde çeşitli dernekler faaliyet gösteriyor. Bu imkandan faydalanmak için belediyelerden konut izni alınması gerekiyor.

İzin için belediyeler, bölgede yaşamanızın meşru ve geçerli nedenlerini öğrenmek istiyor. O bölgede belediyeden izni almak için ailenin aynı yerde yaşaması, işyerinin bulunması veya eğitim alındığının kanıtlanması gerekiyor.

Ailedeki kişi sayısı ve gelir seviyesi gibi unsurlar da ev derneklerinden faydalanmak için ölçülüyor. Düşük gelirliler veya gerekli koşulları karşılayanlara ilave olarak kira desteği de veriliyor.

EYT NEDİR, KİMLERİ KAPSIYOR?

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı.

Emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT’li olarak adlandırılıyor.

KAÇ KİŞİ EYT’Lİ?

Emeklilikte yaşa takılanlar, emeklilik koşullarında 1999’da yapılan değişikliğin geçmişe dönük uygulanmasına son verilmesini, yaş şartı aranmadan, sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlayıp emekli olmayı talep ediyor.

Nisan 2022 itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kayıtlı 4/a (SSK) kapsamında 16 milyon 406 bin, 4/b (Bağ-Kur) kapsamında 3 milyon 32 bin sigortalı bulunuyor.

Tahminlere göre, 4/a ve 4/b olmak üzere toplam 19 milyon 726 bin sigortalıdan yaklaşık 5-6 milyonu EYT sorunu yaşıyor.

İlginizi Çekebilir

Fatih Terim Panathinaikos’tan gönderildi

Yunanistan macerası kötü biten Fatih terim, büyük öfke içinde. Türkiye’de kendisine İmparatoır denilen futbol adamı …

Sınırsız Hosting