Ana Sayfa / Yaşam / Fener’in koruyucusu Yusuf Fahir Baba neci kim

Fener’in koruyucusu Yusuf Fahir Baba neci kim

Yusuf Fahir Baba neci, nereli, ne zaman nerede yaşadı bilgileri. Fenerbahçe’nin koruyucusu olarak bilinen Yusuf Fahir Baba yaşamı, hikayesi ve Kadıköy ile ilgisi bilgileri. Yusuf Fahir Baba kimdir? Beyaz TV’de yayınlanan Beyaz Futbol programında çok konuşulacak anlara sahne oldu. Spor yazarı Ahmet Çakar son zamanlarda bulunduğu skor tahminleriyle gündem olmaya devam ediyor. Ahmet Hoca’nın son bombası ise Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin skor tahmini oldu. Sarı Lacivertli takımı derbilerde Yusuf Fahri Baba’nın koruduğu iddia edildi. Bu konuda araştırma yapan vatandaşlarımız için merak edilenleri derledik. Peki, Yusuf Fahir Baba kimdir? Ne zaman yaşadı? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Yusuf Fahir Baba Kadıköy’ün koruyucusu olarak biliniyor. Fenerbahçe-Galatasaray canlı maç derbisi öncesi yine Yusuf Fahir Baba gündeme geldi.

YUSUF FAHİR BABA KİMDİR?
Yusuf Fahir Baba, Soyadı Kanunundan sonra Yusuf Fahir Ataer ismini almıştır.

İstanbul’un önde gelen Bektaşi babalarından olan Yusuf Fahir Ataer, Fenerbahçe’nin temeli sayılan Black Stockings futbol takımı oyuncularından biriydi.

YAŞAM ÖYKÜSÜ
Yusuf Fahir Baba 1891 yılında İstanbul’da doğdu. Kendisi Bandırmalızade şeyh Seyit Mustafa Haşim Baba’nın soyundan gelen Münip Efendi’nin oğludur. Bağlarbaşı’nda günümüzde mevcut olmayan bir Fransız okulundan mezun oldu. Aynı zamanda Kadıköy Feneryolu’ndaki Kuş Dili çayırında Abdülbaki Efendi dergahında şeyhlik yaptı. Babası da aynı dini anlayışının başka bir kolunun şeyhliğini yapıyordu. Yusuf Fahir Baba ilerleyen dönemlerinde İttihat ve Terakki’ye merak sardı ve kendisini yakinen tanıyan kişilerin anlatımına göre işgal yıllarındaki İstanbul’da Kuvâ-yi Milliye çatısı altında gizli olarak çalışan “Karakol Teşkilatı”nda görev aldı. Bunlarla birlikte tasavvuf ve dini müzikte çok sayıda kişiyi yetiştirdi. Öğrencileri arasından en tanınmış olanı ise Nezih Uzel’di. “Şâhım Ali Abâ’ya” diye başlayan ve Nezih Uzel tarafından bestelenen Bektaşi ilahisi, Yusuf Fahir Baba’ya ait eserlerdendir ve günümüz Türk müzik repertuvarında yer edinmiştir. Yusuf Fahir Baba Cumhuriyet döneminde Ater soyadını almış ve 1967 yılında İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. Kendisine ait yazı dizilerinden oluşan Alevilik ve Bektaşilik Sırlarını İfşa Ediyorum adlında bir de kitabı vardır.

FUTBOL HAYATI
Üsküdar Bağarbaşı’daki Fransız okuluna devam ettiği yıllarda futbola merak sardı. Black Stockings’te futbola başladı. İlerleyen dönemlerde I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale Cephesindeki mitralyöz bölüğüne asker olarak alınınca futbolu bırakmak zorunda kaldı. Tarihçi Murat Bardakçı’ya göre kendisinin önceden tekke olan evi günümüzde Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nun hemen yanı başındaydı. Geniş bir bahçeye sahip olan bu ev, 1950’li yıllarda yıktırılarak onun yerine dört katlı bir bina yapıldı. Yusuf Fahir Baba ise bu binanın üst katında yaşıyordu. Zamanla Stadyumun genişleme çalışmaları sonucunda Yusuf Fahir Baba’ya ait tekkenin geniş bahçesinin bir kısmı stadyumun içinde kaldı. Murat Bardakçı Habertürk’deki iki yazısında stadyumun Yusuf Fahir Baba tarafından korunduğunu, bu sebepten de Fenerbahçelilerin bu şeyhe saygısızlık yapmadıkları sürece Kadıköy’de Fenerbahçe’nin yenilmesinin zor olduğunu iddia etmiştir.

BLACK STOCKİNGS FUTBOL TAKIMI
1899 yılında Fenerbahçe’nin kurucularından Fazıl Hüsnü Kayacan ve arkadaşları tarafından kurulan Siyah Çoraplılar-Black Stockings futbol takımı, monarşi rejiminin baskıları sonucunda kapatılmış, daha sonra da 1902 yılında Kadıköy Futbol Kulübü altında yeniden faaliyete geçmişti. Fakat, bu kulüpte rejimin baskılarına fazla dayanamamıştı. Kadıköylü gençler tarafından oluşturulan bu kulüpler, ancak 1907 yılında sürekli faaliyete geçebilmiş ve Fenerbahçe Spor Kulübü ismini almıştır.

İlginizi Çekebilir

Üsküdar öldürülen 3 kişinin isimleri

Üsküdar pastane çatışma öldürülen 3 kişinin isimleri ve yaralıların kimlikleri. İstanbul Üsküdar’da bir pastanede barışmak …

Sınırsız Hosting