Ana Sayfa / Ekonomi / Garanti Bankası (GARAN) temettü 2023 ne kadar?

Garanti Bankası (GARAN) temettü 2023 ne kadar?

Garanti Bankası ne kadar temettü verecek 2023 bilgisi. Borsa İstanbul şirketleri temettü ödemleri ve tarihleri açıklanıyor. Garanti Bankası temettü oranı açıklandı ödeme tarihi belli oldu. 

Garanti Bankası temettü 2023 ne kadar oldu ne zaman hesaplara yatacak bilgisi. Garanti temettü miktarı 2023. Borsa’daki şirketlerin temettü tarihleri ve ödenecek para miktarı açıklanıyor.

Türkiye Garanti Bankası A.Ş (GARAN)

%208 oranında temettü kararı alan şirket pay başına brüt 2,0896127 TL, net 1,8806514
TL nakit temettü ödenmesi kararının Yönetim Kurulu tarafından onaylandığı açıkladı.

Türkiye Garanti Bankası A.Ş (GARAN) tam tamına 8.776.373.677,11 TL brüt dağıtacağını açıkladı.

18 Nisan tarihinde hesaplara geçecek.
Türkiye Garanti Bankası A.Ş (GARAN)’ın KAP’a yaptığı açıklama:

Bankamız Yönetim Kurulu’nun 17.03.2023 tarihli toplantısında,

Bankacılık Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili düzenlemeler ile Banka Esas Sözleşme’sinin “Karın Taksimi” başlıklı 45inci maddesine uygun olarak, Bankamızın 2022 yılında oluşan vergi sonrası 58.509.157.847,37 Türk Lirası kârı ile ilgili olarak;

– Bankamızın ödenmiş sermayesinin %5’ine tekabül eden 210.000.000,00TL birinci nakit brüt temettü, 8.566.373.677,11 TL ikinci nakit brüt temettü olmak üzere toplamda ödenmiş sermayenin % 208,96128 olan 8.776.373.677,11 Türk Lirası nakit brüt temettü bedelinin Ortaklarımıza dağıtılması;
– Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda belirlenecek bir tarihte kârın dağıtımına başlanması ve konuyla ilgili işlemlerin yürütülmesi hususunda Genel Müdürlüğün yetkili kılınması;

– Banka’nın, 2022 yılı içerisinde, Muhasebe Standartları nedeniyle “Geçmiş Yıl Kar Zararı” kalemi içerisinde sınıflanan 1.094.477.604,51 Türk Lirası karın Olağanüstü Yedek Akçeler Hesabına aktarılması;

hususlarının Bankamız Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Ortaklarımızın onayına sunulmasına karar verilmiştir.

2022 yılına ait kar dağıtım tablosu ektedir.

Saygılarımla,

TEMETTÜ NE, NEDİR NASIL ALINIR
Temettü Nedir?

Temettü : Şirketlerin mevcuttaki ortaklarının şirketin karından pay alma hakkıdır. Şirket elde ettiği karı ortaklarına payları oranı, çeşitlerine göre dağıtır. Şirket karının tamamını dağıtamaz. Şirket varlığını sürdürebilmek için yedek akçeler ayırmak sorundadır. Zorunlu yedek akçeler ayrıldıktan sonra şirket isterse kalan karının tamamını veya belirleyeceği bir kısmını dağıtır. Dağıtılmayan kısım şirketin sermayesine katılır.

Temettü ortaklarına nakit olarak verilebileceği gibi, bedelsiz hisse senedi olarak verebilir. Temettü nakit olarak tek seferde verilebileceği gibi üç veya dört eşit taksit şeklinde hissedarlara verilebilir. Bütün bu kararların tamamı şirket genel kurulunda alınır ve SPK’ya bildirilir. Ayrıca yapılan tüm işlemler KAP (Kamuoyu Aydınlatma Platformu) ile şeffaf şekilde yatırımcı bilgilendirilir. Bu bilgilere Mobil veya internet uygulamaları sayfalarında her an erişime hazır olarak tutulur. Şirketin internet sayfasında da bilançolar incelenebilir.

Şirketler neden temettü verir?

Şirketler ortaklarıyla elde ettikleri karları paylaşarak piyasada kendilerine güven duyan yatırımcılar oluşturur. Bu güven duygusu sayesinde şirket hisse senedi alma isteği yeni yatırımcılarda oluşur. Bu da hisse senedinin borsada değer kazanması anlamına gelir.

Genellikle şirketler yatırımcıya borsaya sadece ilk defa girişlerinde ihtiyaç duymazlar. Şirketler uzun vadede yatırım miktarlarını artırmak, çeşitlendirmek için sermaye girişine ihtiyaç duyarlar. Bu da piyasaya bedelli hisse senedi satmayla gerçekleşebilir.

Bir Hisse Dağıtılacak Temettü miktarı nasıl belirlenir ?

Bunu bir örnekle açıklayalım.

Şirketin 2000 TL karı olsun. Genel kurulda bunun yarısını dağıtma kararı almış olsun. 1000 adet hisse sahibinin hepsinde de 1 adet hisse olursa 1000 / 1000 =1 Tl hisse başına dağıtılacak kar miktarı olur.

Temettü Para Kazandırır mı?

Evet kazandırır. Hisse senedi sahipleri ellerindeki hisse senedi miktarlarına göre şirketin karından faydalanırlar.

Temettü veren hisse satılırsa ne olur?

Temettü veren hisse senedinin son işlem gününde elinizde bulunması yeterlidir. Bu size temettüden faydalanma hakkı verir. O günden sonra istenildiği zaman satılabilir. Fakat daha sonraki temettü verilme döneminde temettü alma hakkınız olmaz. Bu durumda yine son işlem gününde tekrar hisse alınarak diğer temettülerden de yararlanılabilir.

Yılda Kaç Kez Temettü verilir ?

Şirket genel kurulunda alınan karara göre yılda bir kez tek seferde nakit olarak verilebileceği gibi taksitler halinde de verilebilir. Temettü T+2 sürede hesaplara nakit olarak yatırılır.

Temettülerden Kesinti Yapılır mı?

Evet, dağıtılacak brüt temettü miktarından belli ölçüde blokaj kesintisi yapılır. Bu şekilde dağılacak net temettü miktarı elde edilmiş olur.

Temettü kaç ayda bir verilir?

Temettüler genellikle 2. Bilanço döneminden sonra tek seferde verilebileceği gibi 3 ayda bir eşit dört taksit şeklide de verilebilmektedir.

Temettü veren hisse düşer mi?

Evet temettü hisseleri paranın hesaplara yatırıldığı gün düşer. Yukarıdaki örnekte verdiğim rakamlara göre bahsettiğim hisse senedinin fiyatı 10 TL olsun. Temettü verildiğinde hisse senedinin o günkü değeri 10-1=9 TL olur. Hisse senedinin o günkü işleme başlama fiyatı artık 9 Tl olur.

Temettü Emekliği Nedir ?

Temettü verimliliği yüksek olan hisselerden alım fırsatlarını değerlendirerek biriktirilerek pasif bir gelir kaynağı elde edilebilir. Elde edilen bu gelir temettü emekliliği olarak adlandırılır. Elde edilen gelir ile tekrar aynı hisse senedinden yeni eklemeler yapılır. Bir süre sonra düzenli sabit bir gelir elde edilebilir.

Hisse senetlerinin seçilmesi araştırma gerektirir. En temel soru şirket varlığını uzun vadede sürdürebilecek yapıda mıdır? Bu uzun vade içerisinde şirket karlılığı devam edebilecek, Pazar payını geliştirebilecek düzeyde midir? Değişen ve değişen piyasa koşullarına uyum sağlayabilecek midir?

Temettü Hisseleri Nasıl Seçilir ?

Borsada işlem gören hisse senetlerinden karlılığı yüksek, gelişmeye ve ilerlemeye açık güçlü ve kurumsal altyapısı sağlam olan şirketlerden seçilirler. Bu şirketlerin teknolojik gelişmeye açık olması gerekir. Ar-ge çalışmalarıyla beraber ürünlerini güncel tutabilmesi gerekir. Mevcut Pazar payını geliştirerek devam edebilecek güçte olmalıdır.

Temettü Verimliği Nedir ?

Temettü verimliliği, borsada hisse senedine yatırdığınız her 100 tl için size ne kar temettü verildiğidir. Bu kavramlar temettü veren hisseleri kendi aralarında değerlendirme olanağı sağlar.

Bu hesaplamayı yatırılan tutar üzerinden yapabileceğiniz gibi hisse senedi sayısı üzerinden de hesaplayabilirsiniz.
Elinizde bulunan 100 adet hisse senedinden elde ettiğiniz yıllık gelir size temettü verimliği hakkında bilgi verir. Bu da hisse senetleri ile ilgili bağıl değerlendirme yapabilme olanağı sağlar.

İlginizi Çekebilir

Binance kurucusu hapiste

Kripto paralarda büyük düşüş Binance kurucusu hapse atıldı. Sanal paraların sonu mu geliyor, Bitcoin neden …

Sınırsız Hosting