Ana Sayfa / Genel / Genel Af Mart’ta mı?

Genel Af Mart’ta mı?

Af son dakika haberleri mart’ta genel af var mı, siyasi af ne zaman çıkar soruları. mahkumlar af ve genel af haberlerini bekliyor. Mayıs 2023 erken genel seçimleri öncesi mart ya da nisan’da bir genel af beklentisi arttı. Türkiye’de genel af çıkacak mı, yurtdışında firari bulunanlar türkiye’ye dönebilecek mi genel af sonrası merak ediliyor. hangi suçlara genel af gelecek affın kapsamı ne olacak kimler fgenel aftan yararlanacak sorusu. ticari suçlara ve asayiş suçlarına genel af vuracak mı merak ediliyor. 

Türkiye genel af en erken ne zaman çıkar seçimler öncesi mahkumlara af müjdesi gelecek mi soruluyor. Genel affın kaqsamı ne olacak kimler yararlanacak araştırılıyor. Cezaevlerindekiler genel affın Mart ya da nisan gibi çıkmasını umut ediyor.

7. Yargı Paketi’nin gündeme gelmesiyle birlikte en çok merak edilenlerden biri de ‘af düzenlemesi’ oldu. Koronavirüs salgını nedeniyle açık cezaevinde bulunan mahkumlara geçici izin verilmişti. Kovid-19 izin süresi 31 Temmuz 2023 tarihinde kadar uzatılmıştı. Şimdi ise bu yıl genel af olup olmayacağı merak ediliyor. Peki, genel af var mı? 2023 7. Yargı Paketi’nde af var mı? Adalet Bakanlığı af duyurusu geldi mi? İşte son gelişmeler….
Genel af ile ilgili son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. 2023’te genel af çıkıp çıkmayacağını merak eden vatandaşlar, konu hakkında yapılan açıklamaları araştırıyor. Kovid-19 salgını nedeniyle açık cezaevlerinde bulunan mahkumların izin süreci 31 Temmuz 2023’e kadar uzatılmıştı. Mahkumlar ve yakınları 2023’te genel af olup olmayacağını araştırıyor. genel af var mı? 2023 7. Yargı Paketi’nde af var mı? Adalet Bakanlığı af duyurusu geldi mi? İşte haberin detayları….
7. YARGI PAKETİ’NDE GENEL AF VAR MI?

Hemen şunu belirtelim ki, resmi olarak genel af ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Adalet Bakanlığı, 7. Yargı Paketi üzerindeki çalışmalarını tamamlarken, şu ana kadar yapılan açıklamalarda af detayı bulunmuyor.

GENEL AF ÇIKARSA NE OLUR?

Türk Ceza Kanunu’nun 65. maddesine göre, genel af halinde, kamu davası düşer, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar.

Özel af ile hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesine son verilebilir veya infaz kurumunda çektirilecek süresi kısaltılabilir ya da adlî para cezasına çevrilebilir.

Cezaya bağlı olan veya hükümde belirtilen hak yoksunlukları, özel affa rağmen etkisini devam ettirir.

7. YARGI PAKETİ’NDE NELER VAR?

Adalet Bakanlığı, 7.Yargı Paketi üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın kabine toplantısında sunum yapmasının ardından paketin TBMM’ye gönderilmesi bekleniyor.

Komisyon ve genel kurul aşamalarının ardından yasalaşması öngörülen pakette yer alan düzenlemelere göre konutlarda icra müdürünün verdiği haciz kararı “hakim onayından geçtikten sonra” yerine getirilebilecek.

Aile bireylerine ait ibadete özgü veya kişisel eşyalarla ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyalarının, haczi caiz olmayan mallar arasına alınması sağlanıyor. Buna göre evde ailenin ortak kullanımındaki buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon ve yatak ile baza gibi eşyalar haczedilemeyecek.

İcra takibine konu alacağa yetecek miktarı aşacak şekilde haciz yapılması açıkça yasaklanacak.

UYUŞTURUCUYLA İLGİLİ SUÇ VE CEZALAR

Bağımlılık yapma özelliği fazla olan sentetik uyuşturucu ve uyarıcı maddelere yönelik cezai yaptırımların caydırıcı hale getirilmesi amacıyla sentetik katinon ve türevleri, sentetik opioid ve türevleri ile amfetamin ve türevleri uyuşturucu madde olarak kabul edilerek ceza kapsamına alınacak.

Böylelikle bu maddelerin imal ve ticareti suçunun cezasının alt sınırının, 10 yıldan 15 yıl hapse çıkarılması planlanıyor.

Uyuşturucu imal ve ticaretiyle daha etkin mücadele edilebilmesi için uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu için görevlendirilen gizli soruşturmacının hakim tarafından kamuya açık yerlerde ve iş yerlerinde ses veya görüntü kaydı yapabilmesine imkan sağlanacak.

El konulan maddenin uyuşturucu olduğuna dair kesin rapor alındıktan sonra soruşturma aşamasında sulh ceza hakimliğince bu maddenin müsaderesine ve imhasına karar verilmesi zorunlu hale getirilecek. Böylelikle soruşturma veya kovuşturmanın kesinleşmesi beklenmeden uyuşturucu maddeler imha edilebilecek.
AVUKATLIK VE ADLİ YARDIM SİSTEMİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Avukatlık mesleğinin ilk beş yılında baro aidatı alınmaması sağlanarak mesleğe yeni başlayan avukatlar mali olarak desteklenecek.

Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, zorunlu arabuluculuk kapsamına alınacak.

Ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuk kapsamında düzenlenecek.

Uyuşmazlığın asıl tarafının arabuluculuk süreci ile arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen son tutanak hakkında bilgilendirilmesi konusunda arabulucuya yükümlülük getirilecek.

Arabuluculuğa ilişkin Türkiye’nin taraf olduğu Singapur Sözleşmesi’nin, iç hukuka uyumunun sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapılacak.

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI

Göçmen kaçakçılığı suçuyla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla suçun cezasının alt sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkarılacak.

Göçmen kaçakçılığı suçu, 6136 sayılı Kanunun ek 12. maddesi kapsamına alınacak. Böylelikle, göçmen kaçakçılığı suçu nedeniyle el konulan araç, gereç ve malzemenin, milli savunma veya iç güvenlik hizmetleriyle doğrudan ilgili olması durumunda bunların Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığına tahsis edilebilmesine imkan sağlanacak.

DENETİMLİ SERBESTLİK SÜRECİ DAHA ETKİN İŞLETİLEBİLECEK

Pakette, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullananlar ile bu amaçla uyuşturucu madde satın alan, kabul eden veya bulunduranlar hakkında uygulanacak tedavi veya denetimli serbestlik tedbiri sürecinin daha etkin işletilebilmesi öngörülüyor.

Tedavi veya denetimli serbestlik tedbirlerine ilişkin uzatma süresi, 1 yıldan 2 yıla çıkarılacak ve şüphelinin daha uzun süre tedavi veya denetim altında tutulması sağlanacak.

Cumhuriyet savcısının, şüphelinin erteleme süresi içinde uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıp kullanmadığını tespit etmek için yılda en az iki defa ilgili kuruma sevk etmesi zorunlu hale getirilecek.

Cumhuriyet savcısı tarafından şüpheli hakkında verilen erteleme kararının kolluk birimlerine bildirilmesi sağlanacak ve bu kararın kolluk birimlerince de bizzat şüpheliye tebliğ edilmesine imkan tanınacak.

DENETİMLİ SERBESTLİK HİZMETLERİ KANUNU’NA MADDE EKLENMESİ PLANLANIYOR

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu’na eklenen maddeyle, uyuşturucu veya uyarıcı madde bağımlılarına özgü iyileştirme tedbirleri geliştirilecek ve yükümlülüklerin takibi bakımından Cumhuriyet savcıları ile denetimli serbestlik uygulaması kapsamında görev alan personelin sorumlulukları ayrıntılı şekilde düzenlenecek.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak suçundan hükümlü olanların ceza infaz kurumunda tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılması zorunlu hale getirilecek.

Uyuşturucu bağımlıları için tedavi ve rehabilitasyon programlarının uygulanacağı müstakil ceza infaz kurumlarının açılabilmesine veya mevcut ceza infaz kurumlarının bir bölümünün bu amaç için düzenlenmesine imkan tanınacak.

Uyuşturucu kullanmak suçundan dolayı mahkum olup da denetimli serbestliğe ayrılan hükümlülere, ilaveten tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılma yükümlülüğü getirilecek.

Tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinin bir an önce hayata geçirilmesi ve yürütülecek hizmetlerin aksamaması için ilgili bakanlıkların bütçesine ödenek konulması ve bu hususta personel görevlendirilmesi yönünde düzenleme yapılacak.

 

İlginizi Çekebilir

Necmettin Erbakan Akyüz’e soruşturma

Şampiyon olduktan sonra Filistin barağı açtı diye şampiyonluğu elinden alınan Necmettin Erbakan Akyüz’e soruşturma açıldı. …

Sınırsız Hosting