Ana Sayfa / Yaşam / Göçmenlere çifte vatandaşlık yolu

Göçmenlere çifte vatandaşlık yolu

Göçmenler E devlet üzerinden belgelerini alarak AB üyelerine çifte vatandaşlık başvurusu yapabiliyor. Avrupa Birliği Üyesi ülkelerden çifte vatandaşlık veren ülkeler Türkiye’deki göçmenlerin yeni umudu oldu. E devlet göçmen olduğunu belgeleyenler AB vatandaşı olabiliyor işte istenen belgeler ve çifte vatandaşlık veren Avrupa ülkeleri bilgisi. e-Devlet sorgulamasında göçmen olduğunu öğrenenler, AB üyesi ülkelerden çifte vatandaşlık almak için harekete geçti.

Türkiye’De yaşayan göçmenler e devlet üzerinden soyağacı bölümünden öğrendikleri bilgilerle geldikleri ülkelerin vatandaşı olabiliyor yani kısaca çifte vatandaşlık hakkı elde edebiliyor. Çifte vatandaşlık hakkı olan Avrupa ülkeleri de çok araştırılıyor. E devlet soyağacı üzerinden göçmen olduklarını belgeleyenler AB vatandaşlığına başvuru yapabiliyor. İşte tüm ayrıntılar. Milyonlarca vatandaş, geçtiğimiz günlerde e-devlette başlatılan ‘soyağacı sorgulama’ hizmetinden dedelerinin kökeniyle ilgili bilgiler elde etti. Bazı vatandaşlar aslında göçmen olmadığını, bazıları ise Bulgar ya da Boşnak göçmeni olduğunu öğrendi. Bunun üzerine özellikle Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkeler Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan ve Romanya göçmeni olduğunu öğrenen vatandaşlar, çifte vatandaşlık almak için harekete geçti.

Bulgaristan, Bosna-Hersek, Makedonya ve Romanya çifte vatandaşlık veriyor. Yunanistan ise Mübadele Anlaşması gereği vatandaşlık vermiyor. Ancak annenin, babanın, dedenin, anneannenin ya da babaannenin ‘Yunan kimliği’ olan kişilere vatandaşlık yolu açılabiliyor.

BELGELERLE BAŞVURMAK GEREKİYOR

Çifte vatandaşlık almak isteyen kişiler bizzat kendileri ya da bu işi yapan hukuk büroları aracılığıyla ülkelerin Adalet, Dışişleri ya da İçişleri Bakanlıkları veya konsolosluklara başvuracak. Başvuru yaparken, gerekli belgelerin tercümesi yapılmış ve noter tasdikli olması gerekiyor. Bulgar göçmeni olduğunu öğrenen kişiler Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na bağlı çalışan Vatandaşlık Genel Müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekiyor. Dedelerinin Romen ve Boşnak olduğunu öğrenen vatandaşlar ise Bosna Hersek ile Romanya vatandaşlığı alabilmeleri için bu durumu kanıtlayan belgelerle ilgili konsolosluklara başvuracaklar. Makedonya vatandaşlığına başvurmak isteyenler ise gerekli evrakları tamamladıktan sonra İçişleri Bakanlığı’na başvuru yapabiliyor. Vatandaşlık başvurusu reddedilen kişilerin, ilgili ülkede dava açma hakkı var. Bu kişilerin uluslararası platformlarda ya da Türkiye’de dava açma hakları bulunmuyor.

İlginizi Çekebilir

Mehmet Semih Nedimoğlu öldürüldü

İşadamı Mehmet Semih Nedimoğlu silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Diyarbakır’da düzenlenen silahlı saldırıda iş insanı Mehmet …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting