Ana Sayfa / Gündem / Görünmez sanat eserine rekor fiyat

Görünmez sanat eserine rekor fiyat

Görünmez sanat eseri 1.2 milyon dolara alıcı buldu. Peki görünmez sanat eseri ne, görünmüyorsa para ödemek enayilik değil mi işte şimdi dünya bunu tartışıyor.

Sanatsever olmak ayrı, enayi olup para dağıtmak ayrı. İşte bu haber tam da böyle bir gelişmeyi aktarıyor. “Yeni gerçekçilik” akımının önde gelen isimlerinden sanatçı Yves Klein’in, “boşluk” adını verdiği ve görünmeyen sanat eserini ismi gizli tutulan bir sanat kolleksiyoncusu tarafından 1,2 milyon dolara satın alındı. Sanat dünyasını sarsan bu satış için sosyal medyada “Sanatsever değil, enayi” yorumları yorumları yapıldı.

GÖRÜNMEZ ESERE DEV PARA

Fransız sanatçı Yves Klein bir sanat eseri yaptığını iddia ediyor ama eseri gören yok; çünkü eser görünmez olmak için yapılmış. Peki sanatçının bu konudaki kanıtı ne? Kendi kendine bir makbuz hazırlamış, bu makbuz 20 gram altın değerinde olduğunu söylüyor ve görünmez eserin bulunduğu bölgenin sahipliğini makbuzu taşıyana veriyor.

Aslında Klein’ın bu “iş”i yeni değil, zaten dün satılan makbuz da 1959 tarihli. Yves Klein, 60’lı yıllarda oldukça etkili olan Fransız “Yeni gerçekçilik” akımının önde gelen sanatçılarından biri. 1958 yılında “Boşluk” adıyla bir sergi düzenlemişti. Sergi, adından da anlaşılacağı gibi tamamen boş bir odada gerçekleşiyordu ve o zaman binlerce insan bu sergiyi “gezmeye” gelmişti.Serginin başarısı üzerine Klein, sergi yerindeki “bölge”leri makbuz karşılığı satmaya başladı, her bir makbuz üzerinde de yazıldığı gibi 20 gram altın değerindeydi. Pek çok kişi bu makbuzları alarak “boşluk” satın almış oldu. Sanatçı Klein, elde ettiği altınları ve kalan makbuzları şahitlerin huzurunda önce yakmış, sonra da Seinne nehrine atmıştı. Ama makbuzunu yakmayı reddedenler de vardı, onlardan biri eski bir galeri sahibi olan Loic Malle idi. Şimdi o makbuzlardan biri açık arttırmaya çıkarıldı ve adı açıklanmayan bir sanat kolleksiyoncusu bu makbuza 1,2 milyon dolar ödedi.

İlginizi Çekebilir

Antalyaspor’un hocası Alex oldu

Alex de Souza Antalyaspor’un yeni teknik direktörü oldu. Fenerbahçe efsanesi Alex, Türkiye’de hocalık yapacak. Antalyaspor’da …

Sınırsız Hosting