Ana Sayfa / Sağlık / Göz enfeksiyonuna iyi gelenler

Göz enfeksiyonuna iyi gelenler

Gözde enfeksiyona ne iyi gelir, ne sürülmeli, nelerden kaçınmalı bilgileri. En güncel sağlık haberleri. Göz enfeksiyonlarının yaygın belirtileri arasında gözde kaşıntı ve tahriş, hassasiyet, gözde ve göz kapağında kızarıklık gibi belirtiler vardır ancak enfeksiyonun türüne bağlı olarak, bazı belirtilerde farklılık görülür. Göz enfeksiyonunun tedavisi için öncelikle enfeksiyon nedeninin belirlenmesi gerekir. Tedavi de buna göre yapılır.

Göz enfeksiyonuna ne iyi gelir neler yapılmalı nelerden kaçınılmalı bilgisi. Göz enfeksiyonu nasıl belli olur belirtileri ve tedavisi bilgileri. Gözde ağrı, şişme, kaşıntı veya kızarıklık varsa, bu göz enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir. Enfeksiyonlar farklı nedenlerle oluşur. Bunları bir grup altında sıralamak gerekirse, 3 gruba ayırabiliriz.

Göz enfeksiyonlarının üç özel kategorisi vardır. Bunlar viral, bakteriyel veya fungaldır. Fungal mantarlar nedeniyle oluşur. Bu üç nedene bağlı olarak bazı enfeksiyonlar çok yaygın görülür. Sağlıgımız için göz enfeksiyonunu dikkatle takip etmek gerekir.

Gözde en sık görülen enfeksiyon nedenleri

Konjonktivit (Göz iltihabı)

Keratit

Endoftalmi

Blefarit

Arpacık

Üvelit

Göz kapağı selüliti

Oküler uçuk

Enfeksiyonun türüne göre gözde farklı belirtiler görülür.

Her kes sağlık için bazı bilgileri almak zorunda. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emrullalh Taşındı, halk arasında gözde iltihaplanma olarak da ifade edilen konjonktivitin 3 ana nedeni olduğunu belirtiyor. Buna göre tedavi şekli de nedene bağlı olarak düzenleniyor.

Bakteriyel konjonktivitler ve virüse bağlı konjonktivitler son derece bulaşıcı olduğundan mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.

Sık görülen belirtileri

Göz beyazlarında kızarıklık, pembemsi ton

Özellikle sabahları gözde sulu akıntı

Kaşıntı, gözlerde rahatsızlık hissi

Normalden fazla gözyaşı üretme

Bakteriyel konjonktivitte bakterinin türüne bağlı olarak ilaçlı göz damlaları kullanılıyor. Ayrıca merhemler ve ağızdan alınan ilaçlar da tedaviye eşlik edebiliyor. İlaç tedavisine başladıktan sonra semptomlar birkaç gün içinde kayboluyor.

Virak konjonktivitlerde özel bir tedavi biçimi bulunmuyor. Belirtiler 7-10 gün içinde kendiliğinden kaybolma eğiliminde oluyor. Ancak kbu dönemde el hijyenine dikkat etmek, başkalarıyla temastan kaçınmak gerekiyor. Hastanın rahatlaması için temiz, ılık veya ıslak bez uygulaması yapılabiliyor.

Alerjik konjonktivitlerde ise göz damlası ile göz rahatlatılabiliyor. Aynı zamanda semptomların azaltılması için anti-enflamatuar göz damlaları kullanılabiliyor.

Keatit, enfeksiyöz keratit olarak da ifade ediyor. Göz bebeğinizi ve irisini örten şeffaf tabaka olan korneanın enfekte olması sonucu oluşuyor. Keratit, bakteriyel, viral, mantara bağlı veya parazitten kaynaklı şekilde oluşabiliyor. Göz yaralanması sonucu da kornea enfeksiyon kapabiliyor. Çoğu zaman bulaşıcı olmayan keratitte kornea şişiyor.

En sık görülen belirtileri

Gözde kızarıklık ve şişlik

Gözde ağrı, rahatsızlık hissi

Daha fazla gözyaşı üretimi, gözde akma

Bulanık görme, görme kaybı

Işığa karşı hassaisyet

Gözde bir şey varmış hissi

Keratit bazı kişilerde daha fazla görülebiliyor. Bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde, nemli ve sıcak bölgelerde yaşayanlarda, kontakt lens kullananlarda veya mevcut bir göz rahatsızlığı olanlarda keratit oluşma olasılığı daha yüksek.

Keratit durumunda enfeksiyonu önlemek için mutlaka bir göz doktoruna gitmeniz gerekiyor. Çünkü mantara, bakteriye veya viral duruma bağlı olarak hastalığın tedavisi değişiyor.

Genellikle antibakteriyel göz damlaları kullanılıyor. Aynı zamanda ağızdan alınan antiviral ilaçlar ve göz damlaları da enfeksiyonu durdurmaya yardımcı oluyor. Mantar durumunda öncelikle mantar organizmasını ortadan kaldırmak gerekiyor. Bunun için antifungal damlalara ve ilaçlara ihtiyaç oluyor. Tahminen 1 hafta içinde iyileşme görülüyor.

Ancak viral nedenlerle oluşan, virüse bağlı keratitlerde virüsü ortadan kaldırmanın bir yolu bulunmuyor. Bunun için oral antiviral ilaçlar veya göz damlaları kullanılıyor.

Bakteri veya mantar enfeksiyolarından kaynanlanan endoftalmi, göz içinde oluşan şiddetli bir iltihaplanma türü. En yaygın nedeni candida mantar enfeksiyonları.

Çok nadir de olsa katarakt türü bazı göz ameliyatlarından sonra oluşabiliyor. Genellikle göze bir nesnenin girmesine bağlı olarak oluşuyor. Ameliyat veya göz yaralanmaları sonrasında bazı semptomlara karşı dikkatli olmak gerekiyor.

Sık görülen belirtileri

Hafif veya şiddetli göz ağrısı

Kısmi veya tam görme kaybı

Görmede bulanıklık

Göz ve göz çevresinde kızarıklık veya şişme

Gözde iltihap veya akıtı

Parlak ışıklara karşı duyarlı olma

Endoftalminin tedavisi enfeksiyona neden olan faktörün bulunması ile gerçekleşebiliyor. Sadece uzman hekimler tarafından tedavi edilebiliyor. Çünkü doğrudan göze enjekte edilen antiboyotiklere ihtiyaç olabiliyor. İltihabı hafifletmek için bazı özel iğneler kullanılıyor.

Bu enfeksiyon türü gözde değil, gözün çevresini kaplayan deride, örneğin göz kapaklarında gerçekleşiyor. Genellikle kirpik diplerindeki göz kapağı derisinin yağ bezlerinde tıkanmadan kaynaklanıyor. Blefarite genellikle bakteriler yol açıyor.

Belirtileri

Göz veya göz kapağında kızarlıklık

Kaşıntı

Şişme

Gözde yanma hissi

Işığa duyarlılık hali

Fazla gözyaşı üretimi, gözde akma

Kirpik diplerinde veya gözlerin köşelerinde kabuklanma

Blefarit tedavisi nasıl yapılır?

Blefarit tedavisine göz ve göz çevresinin bakımına, hijiyenine dikkat etmek gerekiyor.

Göz kapaklarının temiz su ile temizlenmesi, şişliği gidermek için de göz kapaklarına ılık, ıslak temiz bir havlu uygulanaibliyor.

Aynı zamanda iltihaplanmayı hafifletmek için özel göz damlaları veya merhemler kullanılabiliyor

Göz çevresinin nemlenmesini ve kuruluktan kaynaklanan tahrişin önlenmesi için göz damlaları kullanıluyor.

Göz kapaklarına oral ilaçlar, göz damlaları, merheme ek olarak nedene bağlı antibiyotik tedavisi gerekebiliyor.

Özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı zamanlarda görülebilen arpacık, göz kapaklarının dış kenarında bir yağ-sivilce benzeri bir yumru şeklinde ise bu bezler ölü deri, yağ veya diğer maddelerle tıkanabiliyor. Bu da yağ bezesinin büyümesine yol açıyor. Ortaya çıkan enfeksiyon da arpacığı oluşturuyor.

Belirtileri

Gözde ağrı ve hassasiyet

Kaşınma

Tahriş

Göz kapaklarında şişme

Daha fazla gözyaşı üretimi

Göz kapakları çevresinde kabuklanma

Arpacık tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler

Arpacık durumunda göz çevresi hijyenine çok dikkat etmek gerekiyor. Günde birkaç defa göz kapaklarının ılık nemli bir bezle uygulama yapmak gerekiyor (20 dakika kadar)

Temizliğin hafif, kokusuz bir sabunla ve temiz su ile yapılması gerekiyor.

Bu dönemde kullanılıyorsa, kontakt lens kullanımına ara vermek gerekiyor

Aynı zamanda göz makyajı yapılmaması gerekiyor.

Gözün beyne giden görüntüleri aktaran kısmı olan kanı retinayı taşıyan göz kürenin merkez tabakası olan üvea da enfeksiyon nedeniyle iltihaplanabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, viral enfeksiyonlar veya göz yaralanmaları sonucu üveit oluşabilir.

Üveit, çeşitli virüs ve bakterilerden kaynaklı nedenlerle ortaya çıkar. Sifiliz, tüberküloz, bruselloz, herpes ve HIV gibi enfesiyonlar veya Behçet hastalığı, romatoid artrit gibi birtakım sistemik hastalıklar sonucunda da üveit ortaya çıkabilir.

Üveit, uzun vadeli sorunlara yol açmasa da ciddi bir vakadır ve tedavi edilmezse kör olmanıza neden olabilir. Bu nedenle üveitin mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Üveitin en belirgin semptomları

Gözde ağrı

Görmede bulanıklık

Gözde kanlanma (kırmızı göz)

Göz bebeğinin küçülmesi

İki gözün ayrı hareket etmesi

Baş ağrısı

Gözün kamaşması

Işığa hassasiyet

Gözün yaşarması

Görme alanında lekeler oluşması

Ani ışık çakmaları

Doğru yapılan bir tedavi ile birkaç günde iyileşebilen üveit göz enfeksiyonunda arka üveit adı verilen ve gözün arka kısmını etkileyen tipleri daha zun sürede iyileşebilir. Eğer altta başka bir neden yatıyorsa, iyileşme birkaç ay sürebilir.

Üveit tedavisinde uygulanan yöntemler

Koyu renk gözlüklerin takılması

Göz bebeğini açan, büyümesine yardımcı olan göz damlaları

İltihap için ilaç tedavisi, göz damlaları, oral steroidler

Göz enjeksiyonları

Göze yayılan enfeksiyonlar için oral antiboyotikler

Üveit uzman bir göz hekimi tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi gereken bir göz enfeksiyonudur.

Göz kapağı selüliti olarak ifade edebileceğimiz selülit, tıpta periorbital selülit olarak geçer. Göz dokuları enfekte olduğunda ortaya çıkan periorbital selülit, genellikle bakteri veya sinüs enfeksiyonları kaynaklı oluşur. Staphylococcus (staph) bakterisi selülite neden olan en yaygın bakterilerden biridir.

Sinüs enfeksiyonlarında, yakında bir bakteriyel enfeksiyon olduğu için göz dokusundaki herhangi bir çizik nedeniyle burası enfekte olur.

Özellikle küçük çocuklar göz selülitine yatkındır. Çünkü selülite yol açan bakteri türü nedeniyle çocuklarda enfeksiyon riski daha yüksektir.

Selülit belirtileri

Göz kapağında kızarıklık ve şişlik

Göz derisinde şişlik

Gözde selülit tedavisi

Tedavi sürecinde göz hijyeninin iyi bir şekilde korunması gerekir

Günde bir veya birkaç sefer göze 20 dakika ılık, nemli, temiz bir havlu uygulanır

4 yaşın altıdaki çocuklarda yaşa uygun özel ilaçlar verilir, antiboyotik tedavisine başlanır

Kimi durumlarda enfeksiyon çok şiddetli hale gelebilir ancak bu nadiren olur. Böyle bir durumda hastanın ameliyat olması gerekebilir.

Uçuk vücuttaki virüsler nedeniyle oluşur. Gözde uçuk da HSV-1 olarak kısaltılan, Herpes Simpleks Virüsü kaynaklı oluşur. Buna genellikle halk arasında gözde uçuk adı verilir.

Gözde uçuk cinsel temas nedeniyle oluşmaz. Bir kişide aktif HSV-1 enfeksiyou varsa, o kişiyle temas sonucu uçuk bulaşır. (HSV-2)

Gözde uçuk varsa, genellikle bu iki değil, tek taraflı olur. Yani tek bir gözde uçuk çıkar. Uçuk çıkan gözde şu semptomlar görülür:

Uçuk belirtileri

Gözde ağrı

Gözde tahriş

Görmede bulanıklık

Göz dokusunda veya korneada yırtık

Gözde kalın sulu akıntılar

Göz kapağında iltihap

Semptomlar tedavi edilmeden bir hafta ile 10 gün arasında kendiliğinden iyileşir ancak hastanın konforunda sıkıntı oluşur. Aynı zamanda enfeksiyon ilerleyebilir. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekir.

Uçuk tedavisi

Göz damlasının yanı sıra oral ilaçlar, topikal merhemler kullanılabilir. Antiviral ilaçlar da tedavi protokolünün içindedir.

Gözü enfekte eden hücrelerden kurtulmak için özel bir fırçalama yönteminin uygulanması gerekir.

Enfeksiyon göze yayılıursa iltihabı hafifletmek için bu duruma özel kortikosteroid göz damlaları kullanılır.

İlginizi Çekebilir

Ömür boyu sigara satışı yasaklanan ülke

Sigarasız tolum için ilk adımı atımı atan ülke. Hayat boyu sigara satışının yasaklanacağı ülke İngiltere …

Sınırsız Hosting